Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2016 11:47

ЕСКО – в Україні відкрито нові можливості для інвестицій

Голова оргкомітету Київського міжнародного економічного форуму

У 2016 році в Україні, нарешті, розпочинає роботу механізм енергосервісних контрактів в бюджетній сфері. З одного боку, це дуже позитивна ініціатива від держави, оскільки термомодернізація шкіл, дитсадків, лікарень та інших закладів призведе до суттєвого п

З іншого боку, модернізація дозволяє економити енергоресурси. Загальна кількість будівель бюджетної сфери в Україні — близько 90 тис. Запровадження заходів термомодернізації в них дозволить заощаджувати до 700 млн кубометрів газу на рік.  Єдине «але» — щоб охопити всі бюджетні будівлі, потрібно реалізувати десятирічну програму вартістю 200 млрд грн. Таких ресурсів держава не має, тому на арену виходить механізм державно-приватного партнерства у вигляді енергосервісних контрактів.

ЕСКО для бізнесу – інвестиції з державною гарантією

Відповідно до ЕСКО-контракту приватний інвестор виконує термомодернізацію, профінансувавши її з власних коштів, і може отримувати прибуток за рахунок досягнутої економії протягом певного періоду. Станом на сьогодні енергосервісний контракт укладається на 10 років. Також до Верховної Ради подано законопроект, який має продовжити цей термін до 15 років.

Оскільки бюджетні будівлі в Україні знаходяться в дуже поганому стані з точки зору споживання енергоносіїв, економія, яку дають заходи термомодернізації, сягає 40—60 %. Термін окупності для такої інвестиції складає від 3-х років, в залежності від обраних для реалізації проекту засобів (встановлення лічильників, індивідуального теплопункту, заміна вікон, утеплення фасадів, даху тощо). Вартість входу на цей ринок для інвестора починається з 200-300 тис грн за об’ єкт . Враховуючи державні гарантії отримання коштів і велику кількість об’єктів, які потребують модернізації найближчим часом, ЕСКО в Україні є дуже привабливою сферою для інвестицій.

Європейський підхід до збереження енергії – тепер в Україні

Перевагами енергосервісу протягом 20 років вже успішно користуються у 18 країнах Європи. В Україні закони щодо ЕСКО були прийняті ще у 2015 році. Після цього був розроблений типовий енергосервісний договір та детальні інструкції для впровадження послуги. ЄБРР готовий фінансувати енергосервісні компанії і розробляє для цього спеціальні програми. Оскільки ЕСКО-контракти належать до сфери державних закупівель, тендери будуть проводитися в системі Prozorro, що гарантує чесні і прозорі умови відбору ЕСКО-компаній. Верховна Рада має найближчим часом погодити роботу цього механізму.

Фактично з 1 січня 2016 року в Україні немає законодавчих бар’єрів для роботи енергосервісних компаній. Але оскільки практика впровадження ЕСКО є для держави абсолютно новою і містить велику кількість компонентів взаємодії місцевої влади, керівників бюджетних закладів та бізнесу, проект потребує широкої публічної підтримки, значну частину якої забезпечує Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності).

У найближчі місяці Асоціація «Інноваційний розвиток України» разом з ГО «Муніципальна енергія» та компанією «КиївЕСКО» за підтримки Держенергоефективності планують провести ряд семінарів для українського бізнесу у всіх регіонах України, де продемонструють інвестиційну привабливість енергосервісного напряму діяльності та приклади того, як це працює в інших країнах. Окрім участі у семінарах в Асоціації «Інноваційний розвиток України» також планують консультувати бізнесменів, які зацікавлені в освоєнні цього сегменту ринку.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]