Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2020 08:08

Чому інститут проектних менеджерів збільшить кількість модернізованих будинків?

Ексдиректорка Фонду енергоефективності, експертка у сфері ЖКГ та енергоефективності

Про нові можливості Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «ЕНЕРГОДІМ»

З 4 серпня 2020 року введено в дію нову версію Програми «Енергодім» Фонду енергоефективності, яка передбачає додаткову можливість для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) — компенсацію витрат на послуги з професійного супроводу проекту енергомодернізації будівлі. 

Розроблена Фондом ініціатива збільшує рівень підтримки  для наших клієнтів — ОСББ та може суттєво вплинути на подальший процес термомодернізації багатоквартирного житлового фонду в Україні. За орієнтовними розрахунками, залучення фахового проектного менеджера може допомогти зекономити ОСББ до 160 тис грн [1].

Проектні менеджери повинні стати ключовими партнерами для ініціативних об'єднань співвласників, адже, такі фахівці працюватимуть на ринкових умовах та допомагатимуть ОСББ шукати підрядників для виконання робіт з термомодернізації будинку, попередньо розраховувати вартість робіт, зможуть оформити необхідні документи для участі у Програмі «Енергодім», проаналізують варіанти залучення кредиту та фінансові можливості співвласників загалом.

За попередніми оцінками, один проектний менеджер зможе якісно супроводжувати в середньому 10 проектів енергомодернізації будинків у рік. Якщо супровід надаватиме організація із залученням різних фахівців за напрямками – вона потенційно допоможе реалізувати навіть більше проектів. 

Так, у Литві, один адміністратор проекту на різних стадіях веде подекуди навіть по 50 проектів. 

Саме тому, ми переконані, що поява інституту проектних менеджерів дозволить суттєво збільшити кількість проектів. 

А це означає, що:

— по-перше — більше сімей зможуть зменшити свої витрати на комунальні послуги та будуть жити у більш комфортних і теплих оселях;

— по-друге — держава зекономить більше енергетичних ресурсів, особливо газу, а отже —  зменшаться обсяги викидів СО2 в атмосферу 

Інститут проектних менеджерів — це також створення додаткових робочих місць та можливості для самозайнятості населення. А ще — збільшення інвестицій в енергоефективність та активізація будівельного ринку. Що в свою чергу, є вагомим внеском у відновлення економіки  у посткризовий період.

Як це працює?

Співвласники багатоквартирних будівель (ОСББ) можуть залучати на всіх (або деяких) етапах реалізації проекту — юридичну чи  фізичну особу-підприємця, яка надає послуги професійного супроводу проекту з енергомодернізації будинку.

Залучення проектного менеджера — це не обов’язок, а право ОСББ.

ОСББ самостійно домовляється із проектним менеджером  про детальний обсяг послуг, їх вартість, порядок і спосіб розрахунків за надані послуги.

Фонд готовий відшкодовувати вартість таких послуг у розмірі до 70%. ОСББ може отримати відшкодування за послуги проектного менеджера по завершенні кожного із трьох основних етапів реалізації проекту.

Водночас, Фонд вводить певні обмеження щодо цих послуг, щоб запобігти зловживанням на ринку. [2]

Чому виникла потреба запроваджувати додатковий інститут підтримки ОСББ?

Щоб реалізувати комплексний проект з термомодернізації багатоквартирного будинку якісно, необхідно володіти достатньо глибокими знаннями у технічній, фінансовій та юридичній сферах.

Голови правління ОСББ — а саме вони зараз управляють  проектами — не завжди можуть розібратися (та й не мусить) в усіх деталях процесу утеплення багатоповерхівки. 

Однак, під час реалізації проекту потрібно чітко дотримуватись процедур програми «Енергодім», стежити за виконанням будівельних норм та розуміти як правильно оцінювати результати роботи підрядників. Саме такий підхід гарантує ефективність проектів, довговічний результат проведених робіт і зменшення енергоспоживання у будинку.

Весь цей комплекс функціональних обов'язків та відповідальності для голови правління ОСББ, без належного досвіду, часто є важкою ношею. Тому — виникають непорозуміння, помилки, які значно сповільнюють хід всього проекту. 

Фахівець, який здійснює професійний (!) супровід проектів має вирішити ці проблеми.

Які функції проектного менеджера?

Зараз Фонд передбачає і пропонує, щоб проектний менеджер міг надавати увесь необхідний ОСББ спектр послуг для успішної реалізації та завершення проекту з енергомодернізації будинку за умовами Програми «Енергодім»

Зокрема, це: 

— роз’яснення та консультації співвласникам будинку щодо процедури та етапів  впровадження заходів з енергоефективності за умовами Програми «Енергодім»;

— супроводження процесу вибору виконавців послуг та підрядників (енергоаудитора, проектувальника, будівельно-монтажну організацію, постачальників обладнання та матеріалів) та контроль за якістю, строками виконанням ними послуг/робіт;

— допомога в оформленні усієї документації для реалізації проекту за умовами Програми «Енергодім»;

— залучення кредитного фінансування та фінансової допомоги з інших джерел;

— супровід процесу верифікації  (перевірки) завершених проектів

До слова, фахівці Фонду розробили рекомендовану форму договору на такий вид інформаційно-консультаційних послуг, який можуть вільно використати ОСББ.

Хто може стати проектним менеджером?

Проектними менеджерами можуть стати:

— професійні управителі (при цьому, особливий потенціал мають ті із них, хто вже працює із ОСББ);

— голови ОСББ, які хочуть розширити сферу своєї діяльності та займатися енергомодернізацією будівель професійно;

— енергоаудитори, енергоменеджери;

— інженери-консультанти, інженери-проектувальники

Варто знати, що зараз Фонд не передбачає жодних, так званих «кваліфікаційних» вимог для проектних менеджерів.  

Чи можна навчатись на проектного менеджера? Так, із серпня 2020 року Фонд енергоефективності разом із партнерами розпочинає навчальний курс, де необхідні навички можуть здобути усі бажаючі. Щоб стати слухачем (-ою) цієї Школи, треба заповнити відповідну заявку, що міститься на сайті Фонду https://eefund.org.ua/ .

Досвід інших країн у супроводі проектів з термомодернізації

Наші колеги з Литви та Естонії також зрозуміли всі вигоди від інституту професійної підтримки для реалізації проектів з енергомодернізації будівель,  і пропонують співвласникам будинків активно використовувати такі опції. Зокрема, за послуги проектних менеджерів, естонський фонд «КРЕДЕКС» компенсує до 50% вартості таких послуг. Десь за схожими показниками працює і фонд Литви «BETA». 

Цікавим фактом є те, що у Литві запуск такого інституту професійного супроводу (адміністраторів проектів) допомогла суттєво збільшити кількість проектів, і це було суттєвою динамічною зміною у реалізації Програми, що працює з 2013  року.

Лаконічні підсумки

Запровадження інституту проектних менеджерів в межах підтримки  ОСББ-(потенційних) учасників Програми «Енергодім» повинно стати додатковим драйвером реформи енергоефективності в Україні.

Саме ці фахівці, на мою думку, спроможні забезпечити не лише якість  реалізації проектів, а й збільшити масштаби їхнього розповсюдження.

Так, враховуючи економічні наслідки пандемії для українців, зараз важко спрогнозувати реальний економічний вплив запровадження цього інституту. Та й будівельний ринок і сфера енергоефективності в Україні ще 5-10 років точно буде в процесі формування та розвитку, що унеможливлює давати стабільні прогнози. 

Але. Вже сьогодні ми з впевненістю можемо говорити, що інститут проектних менеджерів стане одним із вагомих факторів для просування реформи енергоефективності в нашій державі.

* * *

[1] Для розрахунку брався пакет "Б" із середньою вартістю 8 млн. грн. і відсотковою ставкою банку - 15%. Під економією мається на увазі – зменшення витрат ОСББ в процесі реалізації заходів при якісному оформленні документів внаслідок скорочення строків перевірки та усунення недоліків в середньому - на 1 місяць.

[2] Витрати ОСББ на послуги ПМ повинні становити не більше 5% від вартості витрат на будівельні роботи за пакетом «Легкий»(А) та 1,8% за пакетом «Комплексний» (Б). Починаючи з 501-ї заявки вартість послуг з підготовки та реалізації проекту не повинна перевищувати 15% від вартості витрат на будівельні роботи за пакетом «Легкий» (А) та 7,5% за пакетом «Комплексний» (Б).


Довідково про Фонд та Програму «Енергодім»: 

Фонд енергоефективності надає підтримку ОСББ для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з урахуванням кращих європейських практик з енергомодернізації будівель.

Програма «Енергодім» передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості будівельних робіт для пакету «Легкий» та  50% для пакету «Комплексний» (додатково 20% - для перших 500 учасників) та до 70 % - за супровідні послуги.

Станом на 4 серпня 2020 року вартість поданих до Фонду проектів в рамках цієї Програми перевищує 835 млн грн. Програма «Енергодім» діє на всій території України, крім тимчасово окупованих територій.

Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та Уряду Німеччини. Програма Фонду енергоефективності реалізується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН).

Сайт Фонду та фейсбук-сторінка


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]