Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.09.2023 16:33

Фінансові аспекти масштабування бізнесу: як не прорахуватися перед виходом в масштаб

Незалежна фінансова радниця з міжнародним досвідом для бізнесу та приватних підприємців

За оцінкою експертів KSE, тільки за 2022 рік, українські бізнеси зазнали збитків на 13 млрд доларів. Якою буде ця цифра на момент української перемоги спрогнозувати важко.

Водночас, чимало українських бізнесів проявляють українську сміливість та намагаються масштабуватися: хтось за рахунок виходу на ринки країн Європи, хтось змінюючи асортимент, хтось розширюючи мережу.

Масштабування може стати вдалим інструментом для покращення іміджу бізнесу, розширення аудиторії споживачів та отримання доступу до фінансування, яке зараз стало доступним українським компаніям. Плануючи ріст бізнесузверніть увагу на поради від фінансиста

1. Розробіть фінансовий план, де будуть включені доходи, витрати, інвестиції та необхідність у обігових коштах. Розглядайте розширення як стартап, який до 6 місяців може потребувати доінвестування, допоки вийде на точку беззбитковості. Краще мати три фінансові плани: негативний, позитивний, оптимальний та завчасно визначити які показники свідчитимуть про те, що бізнес йде по тому чи іншому сценарію.   

2. Визначивши необхідний розмір інвестицій, оберіть джерела фінансування. Це може бути використання власних фінансових ресурсів, кредитування від банків, державні програми розвитку чи міжнародні гранти. Розгляньте мінімум 7 варіантів, влаштуйте брейншторм на цю тему з командою чи ключовими особами бізнесу. Дискутуйте, обговорюйте, обирайте. І обов’язково проаналізуйте як швидко ви зможете повернути чистим прибутком об’єм інвестицій, вкладених у масштабування.

3. Ретельно перегляньте всі витрати у фінансовому плані та знайдіть можливості для їх оптимізації. Подумайте, якби ви зараз тільки починали займатися цим бізнесом, які б витрати ви обов’язково здійснили б в будь-якому разі, а які відклали б до кращих часів? Відповідь на це питання підкаже від чого саме можна відмовитися на перших порах. 

4. Сформуйте список ідей як збільшити доходи в ході масштабування. Залучення нової аудиторії, розширення асортименту послуг чи товарів, крос-продажі та продаж пакетом послуг, ефективне використання різноманітних маркетингових інструментів, покращення сервісу як конкурентна перевага і ще багато чого іншого. Що з цього може бути у вашому бізнесі? 

5. Проконсультуйтеся зі спеціалістами в тих питаннях, що стосуються податків та правових аспектів. Якщо плануєте виходити на рикни інших країн, слід обов’язково передбачити діяльність згідно місцевих податкових правил, що може суттєво збільшити витрати через податкове навантаження. Також ріст бізнесу може вимагати зміни юридичного статусу та правової форми підприємства. І про все це краще знати заздалегідь.       

6. Розгляньте всі можливі ризики, які можуть виникнути в ході масштабування. Це можуть бути:

• економічні зміни, що вплинуть на купівельну спроможність клієнтів;

• зміни у законодавстві, які напряму повпливають на діяльність компанії;

• валютні коливання при веденні міжнародної діяльності чи проблеми з якістю та безпекою продукції, що викличе негативні відгуки споживачів;

• виникнення нових конкурентів на ринку, що вплине на долю ринку та ціну;

• затримки у поставках чи втрата товару при перевезеннях;

збільшення вразливості до кібератак та порушень безпеки про зростанні обсягів даних чи проблеми з управлінням запасами про збільшеному попиті. 

Як бачите, варіантів маса. Розробіть плани та варіанти реагування на кожен визначений ризик. Як будете діяти в кожній ситуації, хто і за що відповідатиме? 

7. Переконайтеся, що маєте достатній кадровий потенціал для того, щоб впоратися з більшим обсягом роботи. Врахуйте можливість найму нових співробітників та швидке і ефективне навчання поточної команди. Цілком ймовірно, що доведеться ввести зміни в існуючій корпоративній культурі компанії при зростанні кількості працівників. 

8. При масштабуванні може бути необхідно вдосконалити технологічне забезпечення та інфраструктуру для ефективності операцій і процесів. Інтеграція нових технологій може потребувати значних затрат часу, грошей та зусиль. 

9. Зберігайте високі стандарти ділової етики та бережіть репутацію вашого бізнесу, бо це має ключове значення для успіху масштабування. Звертайте увагу на збереження якості послуг чи продукції під час росту бізнесу, якість має залишатися на високому рівні. 

Ці поради можуть допомогти вам успішно масштабувати свій бізнес. Однак важливо ретельно адаптувати їх до актуальних обставин ринку та конкретного бізнесу. 

Систематично аналізуйте результати та прогрес масштабування, відстежуйте ключові показники та готовність до подальших змін, залишайтеся відкритими до зворотного зв’язку ваших клієнтів, бо саме вони можуть надати цінні рекомендації щодо покращення вашого бізнесу. І нехай прибуде з вами великий чистий прибуток!

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи