Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.06.2021 11:13

Чи можуть токсичні люди у команді зруйнувати бізнес?

Бізнесмен, лікар-стоматолог, власник мережі стоматологічних клінік

Мене зацікавило дослідження Гарвардської школи бізнесу, що довело: утримання у штаті одного токсичного працівника коштує компанії близько 11 тисяч доларів на рік!

У тому числі й за рахунок співробітників які звільнились, бо не хотіли працювати поряд з токсичним колегою. 

Ознаки токсичних працівників 

Токсичні люди у команді – тема дуже актуальна, чи не так? 

Я теж маю досвід спілкування з токсичними працівниками: у нашій команді такі траплялись. Але перш ніж приклеїти на людину ярлик «токсична», треба з'ясувати – чи дійсно вона є такою? 

Я називаю людину токсичною, коли її вчинки «погано пахнуть». Одного разу мені довелось звільнити лікаря, справжнього професіонала, який чинив недобре і тим самим руйнував стосунки у колективі. Головною ж ознакою токсичного працівника у медичному колективі вважаю відсутність людяності. У лікаря обов'язково має бути така риса характеру, як емпатія або співпереживання. Хоча російською цей термін звучить набагато точніше – «чувство сострадания». Ось цим «чувством сострадания» нажаль наділено небагато лікарів. 

Уявіть, що вам після операції дзвонить лікар і запитує, як ви себе почуваєте. А ви йому: «Лікарю, я саме збирався вам зателефонувати…». Тобто такі лікарі добре відчувають своїх пацієнтів. Їх повна протилежність – лікарі у яких людяність відсутня. Наведу приклад. До лікаря приходить чоловік і каже, що у його мами зламався зуб. Лікар йому: «Так, чекаю вас разом з мамою завтра о дев’ятій». Лікар не думає про те, що мама живе за 200 кілометрів від Києва, десь у Житомирській області. Не здогадується про те, що спершу сину потрібно поїхати до мами і умовити її зробити візит до лікаря. А у неї купа справ на городі, зуб болить, до того ж вона боїться лікарів… Існує багато нюансів, які лікар не враховує. Безперечно, він якісно виконає свою роботу, але все інше його не цікавить. Можливо я навів не найкращий приклад, але хотів пояснити, що деякі лікарі не вміють комунікувати з пацієнтами. Подібне ставлення до людей ми ще називаємо синдромом «Великої шапки». Це коли по коридору йде завідуючий відділенням або звичайний лікар і наказує пацієнту не їсти, не пити, не вставати… Така поведінка вже не в тренді! Подібну бездушність теж можна назвати токсичною, бо пацієнти потребують уваги. Когось треба взяти за руку і заспокоїти. Комусь потрібно на пальцях пояснити, що йому будуть робити і навіщо.   

Як токсичні люди руйнують команду

Токсичні люди легко можуть зруйнувати ваш бізнес. У нашій команді була співробітниця, яка планувала звільнятись, але перед тим як написати заяву, влаштувала справжню агітацію у колективі, намовляючи інших працівників вчинити так само. Вона була досить симпатична і компанійська, тож завдяки її старанням звільнитись забажали ще троє працівників. Та варто мені було з ними поговорити, як стало зрозуміло, що справжніх причин для звільнення у них немає. Вони лише хотіли підтримати подругу. 

Чудово, коли робочий колектив – це команда однодумців. Але на жаль, так буває не часто. Деякі працівники відмовляються приймати ваші правила, не поділяють ваші цілі і завдання. Ці токсичні працівники не дають розвиватися усій команді. 

Уявімо ситуацію: після загальних зборів частина працівників виходить з зали окрилена, їх захоплює потенціал компанії. Інші ж ставляться до всього сказаного скептично. Настрій цих токсичних скептиків підрізає крила їх позитивно налаштованим колегам. Тобто, вони і самі не виконують завдання, які були поставлені на нараді, ще й іншим не дають цього робити. 

Давати шанс чи звільнити? 

Токсичного працівника варто ізолювати від колективу. І чим раніше, тим краще. Але для початку все ж потрібно провести з ним індивідуальну розмову. Спробувати переконати. Коли ж така розмова не дасть результату – необхідно з ним розпрощатися. Тобто спочатку варто дати людині шанс, а якщо вона їм не скористається – звільнити. Так буде краще для всіх. 

Ідеальна комунікація 

Інколи керівник говорить до підлеглих добираючи не зовсім правильні слова і думає, що вони його добре розуміють. А це не так. Працівники його не чують, не виконують наказів, тому керівник починає вважати підлеглих токсичними. 

На мою думку, ідеальний спосіб комунікації з колективом – так звана схема «Пілот та диспетчер». Коли диспетчер каже: «Ваша висота 10 тисяч метрів. Курс 250», пілот має повторити – «Мій курс 250. Тримаємо висоту на 10 тисяч метрів». Ось так повинна працювати команда. 

Можливо ви когось вважаєте токсичним працівником, а насправді ж просто не даєте йому чітких завдань, які він міг би правильно виконати. Коли ви щось наказуєте працівникам, не факт що вони вас розуміють. Треба все чітко пояснювати, адже, якщо ви недобре пояснили – люди вас погано зрозуміють. Обов'язково запитайте у співробітника, як він зрозумів своє завдання. 

Особлива увага 

Токсичний працівник — справжня біда у колективі. Ця людина не лише погано впливає на моральний дух команди, вона ще й зменшує продуктивність бізнесу. Ви втрачаєте час та гроші навіть після звільнення такого працівника, бо потрібен певний період, щоб знову налагодити якісний робочий процес. Тому особливу увагу потрібно приділяти підбору персоналу. Вже під час співбесіди потрібно зрозуміти: перед вами командний гравець, чи закрита людина з важким характером. Буває й так, людина хоче працювати в компанії, але не поділяє її завдання і цілі. Брати на роботу такого співробітника не варто.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]