Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.12.2023 13:14

Перспективи будівельної галузі Європи у 2024 році

Менеджер з маркетингу компанії EATON Україна

40% — це частка всієї енергії, яку споживають будівлі в ЄС. Традиційно будівлі були великим джерелом викидів парникових газів.

Однак інновації у відновлюваній енергетиці означають, що будівлі можуть бути набагато енергоефективнішими, що робить їх ключовими для енергетичного переходу. Тому не дивно, що визначення майбутніх тенденцій у будівельному секторі є актуальною темою. 

2023 рік був далеким від стабільності та супроводжувався глобальною енергетичною кризою. Попри появу нових потужностей відновлюваної енергетики, наразі спостерігається перевантаження національних електромереж, оскільки загальний попит на електроенергію зростає.

Очікується, що до 2024 року багато з цих тенденцій розвиватимуться: прагнення до сталого розвитку, енергетичної безпеки та економії залишається ключовим фактором для інновацій у будівельному секторі. 

До вашої уваги п'ять головних тем на наступний рік.

Використання потенціалу відновлюваних джерел енергії

В ЄС тільки близько 20% всієї виробленої енергії виробляється з відновлюваних джерел, що набагато менше, ніж 42,5%, заплановані на 2030 рік. Законодавчі програми ЄС, спрямовані на досягнення «чистого нуля», такі як Fitfor55 та REPowerEU, прискорили необхідність підвищення вуглецевої ефективності будівель і будинків. Сонячні панелі стануть обов'язковими для всіх нових будівель в ЄС з 2028 року, а для наявних будівель  з 2032 року, а їх встановлення розпочнеться з 2027 року.

Якби цього було недостатньо, перевантаження електромереж, спричинене електрифікацією, означає, що домовласники та підприємства все частіше стикаються з тим, що їхні будівлі досягають межі пропускної здатності, коли вони додають новітні технології, такі як теплові насоси або зарядні пристрої для електромобілів. Це може означати, що вони стикаються з високими тарифами за перевищення договірних потужностей або, в деяких випадках, власники будівель і розробники проєктів намагаються забезпечити підключення до електромережі взагалі. Дотримання цілей зі скорочення викидів, підготовка до майбутнього зростання, а також підвищення рівня сталості  усе це турбує власників будівель.

Для досягнення цілей декарбонізації, виконання урядових завдань, а також для доповнення енергопостачання підприємствам все частіше доводиться встановлювати на об'єктах власне виробництво електроенергії з відновлюваних джерел. Однак простого встановлення сонячних панелей буде недостатньо для боротьби з енергетичною кризою та підготовки до декарбонізованого майбутнього. Встановлення систем енергоменеджменту будівель та систем зберігання енергії (BESS) значно збільшить переваги відновлюваних джерел енергії, оскільки це означає, що енергія, яку вони виробляють, буде використовуватися в оптимальний час, а не лише під час виробництва. У 2023 році ми вже спостерігали зростання впровадження BESS, і очікується, що воно продовжуватиме зростати, особливо з наближенням 2030 року  кінцевого терміну досягнення цілей програми «Fit-for-55».

Дозвольте своїй енергії працювати ефективніше

Багато компаній інвестують у комп'ютерне обладнання та програмне забезпечення для управління енергією, створюючи «розумні» мережі або енергетичні хаби. Це усуває частину людського фактора з управління енергією, а миттєве, прораховане, алгоритмічне прийняття рішень покращує результати. Управління енергією в такий спосіб вивільняє час, а отже, призводить до економії коштів.

Така концепція поєднує програмне забезпечення з відновлюваними джерелами енергії, накопичувачами енергії та зарядними пристроями для електромобілів, щоб перетворити будівлю на мікромережу. Таке програмне забезпечення інтуїтивно організовує притоки та відтоки енергії, щоб зменшити піки попиту на енергію та максимізувати економію коштів, а також навчається на типових моделях використання для подальшого вдосконалення з плином часу. 

Вартість такого підходу може викликати занепокоєння у деяких підприємств, але з'являються моделі фінансування енергетичного переходу. Завдяки фінансуванню бізнес може розпочати енергетичний перехід і одразу ж почати отримувати прибутки від впровадження відновлюваних джерел енергії, накопичувачів енергії та енергоефективних систем і технологій.

Де ж реконструктори?

75% будівель в ЄС втрачають енергію, старі будівлі є менш ефективними, а понад 220 мільйонів будівель в Європі були побудовані до 2001 року. Реновація залишатиметься визначальною темою в європейському будівельному секторі у 2024 році. Покращення ізоляції будівель та систем опалення залишатиметься таким же важливим, як і інвестиції в такі технології, як виробництво відновлюваної енергії та програмне забезпечення для управління енергоспоживанням.

Реконструкція та модернізація може бути критично важливим фактором енергетичного переходу, але вона не обходиться без проблем. У той час як ми впроваджуємо сучасні технології, бракує кваліфікованої робочої сили, необхідної для їх встановлення. За оцінками, лише для задоволення потреб сонячної енергетики необхідно перекваліфікувати 1 мільйон людей, а попит на робочу силу перекошений у бік фізично інтенсивної праці професіоналів, таких як монтажники сонячних фотоелектричних установок. Станом на грудень 2023 року ЄС переглянув Директиву про енергетичні характеристики будівель, зобов'язавши країни-члени створити національні плани реконструкції будівель, які усувають поточні бар'єри на шляху декарбонізації, такі як фінансування, навчання та забезпечення кваліфікованими працівниками.

Єдиний спосіб, яким спеціалісти з монтажу на ринку житлових будинків долають трудові обмеження,  це використання готових розподільчих щитів. Традиційно монтажники купували компоненти та збирали розподільчі щити на замовлення. Готові альтернативи та пакетні рішення є швидкими, простими та зменшують ризики, значно знижуючи витрати на встановлення та дозволяючи переобладнати більшу кількість будівель за значно менший проміжок часу.

Що на першому місці: електромобілі чи інфраструктура?

Продажі електромобілів (EV) швидко зростають, проте традиційні автопарки з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ) все ще відповідають за 12% викидів вуглецю в ЄС. Очікується, що продажі електромобілів зростатимуть в геометричній прогресії за умови, що інфраструктура зарядних станцій для електромобілів (EVCI) не відставатиме. У деяких європейських країнах продажі електромобілів починають падати, оскільки необхідна інфраструктура відстає. Однак ЄС заборонив продаж нових автомобілів з ДВЗ з 2035 року, тож перехідний період наближається.

Підтримка динаміки продажів електромобілів та встановлення EVCI є балансуванням. Чим більше електромобілів з'являється на дорогах ЄС, тим більше має бути зарядних станцій, і навпаки. Ми бачимо, як зарядні пристрої для електромобілів встановлюються в будинках, а від комерційних будівель також все активніше очікують електричних зарядок для клієнтів та персоналу. Все це, звичайно, збільшує попит на електроенергію в національних мережах. Все це вказує на те, що компаніям, які переходять на електромобілі, швидше за все, знадобляться зарядки на місці, і, залежно від масштабу, цим компаніям, можливо, доведеться розглянути такі технології, як сонячні панелі та BEMS, для управління розподілом електроенергії у своїх будівлях.

Чи настав час попрощатися з лінійною моделлю економіки?

Очевидно, що для майбутнього бізнесу та планети необхідно прийняти мислення «циркулярної економіки». У глобальному масштабі нам потрібно скоротити видобуток матеріалів на 33%. Відновлювані джерела енергії, можливо, і не вичерпаються, але матеріали, необхідні для створення продуктів енергетичного переходу, таких як фотоелектричні панелі або акумуляторні системи зберігання енергії, безумовно, можуть вичерпатися. Наразі переробляється лише 7,2% всіх матеріалів. Такі галузі, як електромобілі та зелена енергетика, вже відчувають певні труднощі через дефіцит ресурсів.

Зацікавлені сторони повинні замкнути цикл і усунути марнотратство. Європейська комісія вже запропонувала будівельному сектору розглянути різні способи підвищення стійкості, надійності та адаптативності будівель.  Пошук нових способів повторного використання продуктів і матеріалів стане частиною цього рівняння. Наприклад, зі зростанням популярності електромобілів накопичуються відпрацьовані акумулятори, і лише 5% з них переробляються. Багато компаній продемонстрували, що викинуті акумулятори можна переробляти для зберігання енергії та інших застосувань другого життя.

Оскільки країни Європейського Союзу розглядають деталі плану дій з розвитку циркулярної економіки, майже немає сумнівів, що будівельна галузь відчує затухання лінійної. Для трансформації галузі 2024 рік може стати вирішальним.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]