Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2015 09:43

Європейський інформаційний фронт: StratComTeam vs російська пропаганда

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Окрім вже традиційного Дня знань, перший день вересня цього року знаменував нову сторінку боротьби з російською пропагандою – як для Європи, так і для України.

Окрім вже традиційного Дня знань, перший день вересня цього року знаменував нову сторінку боротьби з російською пропагандою – як для Європи, так і для України.

З 1 вересня в інституційних рамках ЄС розпочала роботу «команда стратегічних комунікацій» – група з десяти експертів з різних країн, головними завданнями яких є моніторинг російських ЗМІ, які висвітлюють конфлікт в Україні, а також вироблення стратегії протидії пропагандистській кампанії, яку Москва розгорнула проти України й Заходу в контексті «гібридної» війни на українському Донбасі. На чолі групи став Жиль Портман – колишній співробітник Європейської служби зовнішніх дій, Міністерства закордонних справ Великобританії, а ще раніше – представник Лондона в ЄС.

Формування команди експертів почалося ще на початку літа – до групи увійшли журналісти й медіа-експерти кількох європейських країн, в тому числі й Чехії (чеського журналіста Якуба Каленського було включено в склад групи після появи сумно відомого російського документального фільму, який викривлював історію вторгнення СРСР до Чехословаччини 1968 р.).

В перспективі в ЄС розраховують планують створити незалежний інформаційний ресурс, головним завданням якого стане втілення нової інформаційної стратегії, розробленої командою.

Створення агентства є складовою частиною анонсованого в ще березні високим представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Фредерікою Могеріні плану дій зі стратегічних комунікацій в рамках протидії інформаційній війні Росії проти України. Тоді країни Європейського Союзу висловили стурбованість масштабами російської пропаганди і визнали, що програють в інформаційній війні проти Кремля.

Презентація самого плану відбулася в червні. Він включає, з-поміж іншого, надання підтримки незалежним ЗМІ і підвищення популярності ЄС на пострадянському просторі, а також розвінчання дезінформації, продукованої Росією.

Україна теж долучається до європейської ініціативи посилити інформаційну боротьбу з російською пропагандою. В ході свого візиту до Брюсселя, Президент України Петро Порошенко домовився про спільну та системну боротьбу з російською пропагандою.
З словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, «Одна з домовленостей Порошенка у Брюсселі – Україна та ЄС спільно і системно будуть працювати для боротьби з російською пропагандою».

Однак, для повноцінної реалізації таких намірів Києву вкрай потрібен власний механізм стратегічних комунікацій, спрямований на ефективну протидію російській пропаганді в Україні. В першу чергу він повинен стосуватися інформаційного фронту антитерористичної операції – нормативного і доктринального визначення пріоритетів української інформаційної кампанії з підтримки національної політики протидії російсько-терористичній загрозі на Сході України.

Створення такого механізму стане не лише запорукою ефективної національної кампанії з протидії російській пропаганді, але й зробить Україну ціннішим та бажанішим партнером для європейської спільноти.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]