Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.08.2021 14:30

Чому супермаркети заходять в інтернет-банкінг і як будь-якому бізнесу стати трішечки ІТ?

IT-бізнесмен, власник міжнародної групи IT-компаній Powercode

Як непрофільному бізнесу сформувати цей новий для нього напрямок і не збанкрутувати?

Ще кілька років тому здавалося: де супермаркет, а де банк. А зараз усі обговорюють, але ніхто не дивується новині, що Fozzy Group запускає власний цифровий банкінг. І що сервіс доставки Glovo відкриває в Києві технологічний хаб на 100 ІТ-фахівців. І що "Нова пошта" тестує роботів для рутинної складської роботи. 

Випробування 2020-м роком закінчилося для бізнесу тотальною цифровізацією. А у 2021-му багато компаній кинули значні ресурси, щоби "ввійти в ІТ", навіть якщо до цієї сфери компанія не має ніякого відношення. Як непрофільному бізнесу сформувати цей новий для нього напрямок і не збанкрутувати? 

Без ІТ-стратегії жити можна, але не потрібно. 

Співпрацювати з командою на аутсорсі чи набрати власний відділ розробників? Взяти ще одного сисадміна чи віддати окрему частину офісу для кількох десятків ІТ-фахівців? Саме цими питаннями часто задаються власники компаній, а дарма. 

Коли мова йде про вибудовування ІТ-напрямку для бізнесу зовсім іншого профілю, перше питання набагато простіше: а у вас є план? 

Неважливо – мова йде про агрокомпанію чи мережу ритейлу, відштовхуватися потрібно від ІТ-стратегії. Це план дій з розвитку інформаційних систем компанії. Вона визначає довгострокові цілі та напрям руху бізнесу в галузі ІТ. 

ІТ-стратегія має охоплювати всі технологічні аспекти, включаючи управління: витратами, ризиками, людським капіталом, обладнанням, програмним забезпеченням і навіть постачальниками. Це частина бізнес-стратегії, без якої – нікуди. 

Без плану цифрової трансформації компанія приречена припускатися помилок і даремно витрачати кошти на непотрібні або неефективні рішення. 

Хто створює ІТ-стратегію 

Якщо у вашій компанії є потужна ІТ-служба з професійним CIO та командою фахівців, то вони самостійно можуть зайнятись створенням ІТ-стратегії. З одного боку, це заощадить кошти, але може призупинити основну діяльність цих співробітників. 

Зрештою, якщо у вашого бізнесу є кошти, але немає достатньої кількості спеціалістів, можна без проблем знайти таких фахівців на аутсорсі – звернутись за допомогою до ІТ-компаній з успішними кейсами. 

Залучення сторонніх консультантів – справа фінансово затратна, але «погляд зі сторони» може виявити слабкі сторони бізнесу. 

Ініціювати притягнення консультантів для розробки ІТ-стратегії може ІТ-директор підприємства. Також ініціатива залучення консультантів може виходити від СЕО компанії. В цьому випадку залучається відома консалтингова ІТ-компанія. 

Найгірший варіант з точки зору конфлікту інтересів – коли завдання розробити ІТ-стратегію перед консультантами ставлять акціонери підприємства, які незадоволені роботою ІТ-служби. У цьому випадку консультанти, по суті, повинні "нав’язати" нове бачення ролі ІТ тим, хто цим займався раніше. 

Поза тим, хто розроблятиме ІТ-стратегію для компанії, витрати на її створення все одно менші, ніж витрати на розв’язання проблем, пов’язаних з її відсутністю.

Моя особиста порада перед створенням ІТ-стратегії – не починайте, поки не будете впевнені, що готові інвестувати не тільки в розробку стратегії, а й в її виконання. 

Інакше ваша стратегія буде лежати без діла і втратить свою актуальність. 

Сім порад для ефективної ІТ-стратегії 

1. Чи збігається ІТ-стратегія з бізнес-цілями? 

Успішні компанії стежать, аби ІТ-стратегія та бізнес-стратегія доповнювали один одного. Лише тоді вони будуть успішними та приведуть до результатів. 

2. Спілкуйтесь з операційною командою 

Головні чинники успіху ІТ-стратегії – залученість керівництва у процес її створення. Ціла ІТ-служба разом з СІО не може розробити повноцінну стратегію тільки своїми силами. Спілкування з СЕО компанії, розуміння, що ви працюєте у команді та маєте на меті одні цілі – запорука успіху. 

3. Ставте дедлайни 

На який період створюється стратегія? Для різних видів бізнесу комфортні як довгострокові плани розвитку (від 5 років), так і короткострокові (1-2 роки). Та навіть при довгостроковому плануванні варто визначити спеціальні строки перегляду стратегії. 

4. Робіть огляд наявної інфраструктури 

Оцінка поточної структури дозволить розробити ІТ-стратегію на основі вже наявних у вас ресурсів. Це може заощадити гроші й час, які пішли б на нову інфраструктуру. 

5. Дорожня карта для архітектури та розподілу ресурсів 

На цьому етапі потрібно визначити загальну технологічну архітектуру. Вона складається з основного обладнання, програмного забезпечення та інших інструментів, які ви будете використовувати. Також необхідно розглянути технологію для конкретного відділу і те, як архітектура вашої компанії поєднується між собою. 

6. Визначення KPI 

При розробці ІТ-стратегії важливо переконатися в її економічній ефективності та функціональності. Саме тому дуже важливо визначити KPI й ключові метрики для порівняння та аналізу ефективності ІТ-стратегії вашої компанії за певний проміжок часу. 

Ці показники можуть включати відгуки кінцевих користувачів і клієнтів, кількість звернень до служби підтримки, задоволеність клієнтів, бюджет і використання потужностей. 

7. Підтримуйте ІТ-стратегію в актуальному стані 

Тепер, коли ви створили ІТ-стратегію, вам необхідно постійно оновлювати та розвивати план у міру зміни аспектів вашого бізнесу. Кращий спосіб забезпечити актуальність вашої стратегії й повсякденних функцій - потужна ІТ-служба у межах вашого бізнесу, або передача ІТ на аутсорсинг постачальнику керованих ІТ-послуг.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]