Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.04.2019 13:47

Чи можливий імпічмент Президента без закону

Юрист, представник України у Венеційській комісії 2013-2017 роках

Президент України Петро Порошенко заявив, що "закон про імпічмент потрібний і він готовий до обговорень для напрацювання збалансованого документа".

Питання про ухвалення спеціального закону про імпічмент  Президента періодично виринає у нашому інформаційному просторі. Особливо активізувався цей дискурс в період, без перебільшення, скандальних президентських перегонів-2019.

У той час, як ключові претенденти на крісло очільника країни закликають один одного ще й до дебатів на Олімпійському та здачі аналізів, в експертному середовищі прогнозують: хто б не став президентом - до нього можуть застосувати процедуру імпічменту. Та чи потрібен для цього такий закон? Давайте з’ясуємо.

Норми Основного Закону

Конституція України від моменту її ухвалення передбачає можливість усунення з поста Президента держави у порядку імпічменту. Однак це не зупиняє ледь не кожного другого політика (як і кандидата в президенти) вдаватись до "клятв народу". Мовляв, не бути мені при владі, як не розроблю та не ухвалю спеціального Закону "Про імпічмент Президента України". Бо без нього, виявляється, немає життя на білому світі. 

По суті, всі ці патріотичні заяви перетворились на програмні обіцянки та інструмент маніпуляції громадськими настроями. У результаті відповідні законопроекти (від різних політичних сил) в парламенті з’являються як гриби після дощу – до кольору, до вибору.

Але чи справді спеціальний закон про імпічмент такий необхідний? Аби не вигадувати велосипеда звернімось до Основного Закону. Сподіваюсь, він ще хоч для когось має цінність та авторитетність, а не лише пости в соцмережах і відеоролики.

Суд над Президентом

По-перше, процедура імпічменту Президента чітко визначена у ст. 111 Конституції України. І вказана стаття не містить припису про те, що усунення Президента з посади, має відбуватися на підставі Конституції та ще якогось іншого закону.

По-друге, ст. 92 Конституції України, яка визначає перелік правовідносин, що регулюються виключно законами, не передбачає вимоги про врегулювання процедури усунення Президента України з поста спеціальним законом. Пункт 21-й цієї статті, де йдеться про "організацію і порядок діяльності Верховної Ради", реалізований ухваленням Закону про Регламент Верховної Ради України.

По-третє, щодо самої процедури імпічменту, яка, на думку багатьох "активних активістів", і потребує врегулювання, то та ж ст. 85 Основного Закону у п. 10-му вказує, що до повноважень Верховної Ради належить "усунення Президента України з поста в порядку особливої процедури (імпічменту), встановленому статтею 111 цієї Конституції".

Таким чином, бланкетність конституційної норми про імпічмент Президента обмежується рамками Основного Закону і не вимагає ухвалення для цього спеціального закону, на відміну від інших випадків (Наприклад, див. ст. 136 ч. V, ст. 140 ч. ІІ, ст. 153 і т.п.).

То ж, що власне передбачено у ст. 111  Конституції України?

Відповідно до цієї норми, питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Також для проведення розслідування Верховна Рада України створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включаються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Висновки і пропозиції тимчасової слідчої комісії розглядаються на засіданні Верховної Ради України.

За наявності підстав Верховна Рада України не менш як двома третинами від її конституційного складу приймає рішення про звинувачення Президента України.

Врешті решт, рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту приймається Верховною Радою України не менш як трьома четвертими від її конституційного складу після перевірки справи Конституційним Судом України і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент та отримання висновку Верховного Суду України про те, що діяння, в яких звинувачується Президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

Варто зауважити, що діяльність тимчасових слідчих комісій Верховної ради врегульована у її Регламенті.

Так само, у Законах України "Про Конституційний Суд України" та "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, у якому порядку Верховний Суд надає висновок про наявність чи відсутність у діяннях, у яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину (ст. 36 та ст. 46 ЗУ "Про судоустрій і статус суддів") та яким чином Конституційний Суд України надає висновок щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту (ст. 7, ст.35, ст. 53, ст.85, ст. 90 ЗУ "Про Конституційний Суд України").

Тобто ніякого спеціального закону про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту не варто приймати. Такий закон вже є і це Конституція України, норми якої є нормами прямої дії.  Питання лише в тім, чи знайдуться у парламенті необхідна кількість голосів для застосування  Основного Закону?

Адже сьогодні процедуру імпічменту розглядають швидше як політичні розбірки, а не конституційний механізм. Межа між справедливістю і політичними іграми тут дуже тонка. Боюсь, що із законом чи без нього, вся ця процедура суду над гарантом може перетворитись на банальне шоу. Можливо, з трансляцією на Олімпійському. Я б не здивувався.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]