Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.01.2016 18:52

TREE cycle. Проблеми аутсайдера

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Чому Україна відстає від світових лідерів у сфері переробки вторинної сировини?

  Для того, щоб вилікувати хворобу, треба, перш за усе, поставити правильний діагноз. То чому ж Україна відстає від світових лідерів у сфері переробки вторинної сировини? На наш погляд, через три ключові причини.

По-перше, через недосконалість законодавчого поля і брак правової культури. Мова йде не лише про надмірну бюрократизацію, необхідність ліцензування, пресинг контролюючих органів та подібні речі. Законодавство має встановлювати розумний баланс між каральними та стимулюючими функціями. Тобто штрафи за неналежне поводження з відходами виробництва і домашнього господарства мають крокувати поруч з адекватними податковими та соціальними пільгами. Очевидно також, що в умовах існуючого в країні правового нігілізму будь-яке законодавче поле буде неефективним до часу відновлення довіри у відносинах між суспільством і державою.

 По-друге, через відсутність ефективної логістичної мережі . Наша держава загалом не має інфраструктури, адекватної вимогам ХХІ століття. Не виключенням є і сфера переробки вторинної сировини. Ринковий сегмент утилізації відходів працює фрагментарно та не раціонально, без прив’язки до жодної загальнонаціональної мережі підприємств або торговельних закладів, складів, переробних потужностей тощо. Тому звичайна пляшка, після стрибка у смітник, з більшою ймовірністю  потрапить на звалище, ніж повернеться у виробничий процес.

По-третє, через нестачу матеріальних стимулів для участі у процесі кінцевого споживача . Громадяни України жодним чином не зацікавлені в активному включенні до процесу переробки вторинної сировини. Відсутність зрозумілих матеріальних стимулів для більшості населення робить збір побутових відходів «привілеєм» для маргіналів та злиднів.  

   Запрошуємо до співпраці! https://www.facebook.com/TreeCycle.ua/?fref=nf
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]