Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2015 00:58

Конституцію треба не змінювати, а виконувати!

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Громадські активісти мають повне право і все частіше задумуються про судовий позов проти Президента Петра Порошенка у зв'язку із внесенням ним до парламенту законопроекту про зміни до Конституції в частині децентралізації.

Чи не кожного громадянина нашої держави цікавить питання змін до Конституції України. Усі спроби громадськості достукатися до влади так і не підштовхнули її до врахування народної думки у питаннях законотворення. На жаль, влада продовжує ігнорувати громадську думку, звернення до державних структур, всі бойкоти та мітинги. Та ще й у відповідь на масштабні згуртування подібного роду висуває звинувачення проти активістів.

На сьогодні, більшість людей навіть не уявляють, хто і як намагається змінити Конституцію України.  16 жовтня в інформаційному агентстві УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція на тему: “Зміни до Конституції України, перспективи та наслідки для кожного громадянина України”.  В ході прес-конференції було піднято багато питань (історія створення Конституції, основні положення, звіт про вже скоєну діяльність, відмінність статтей), але усі учасники дійшли одного висновку, що Конституції треба не змінювати, а виконувати.

Усім відомо, що зміни до Конституції подаються під гаслом "децентралізація", тобто влада за власним бажанням відмовляється від частини своїх функцій на користь органів місцевого самоврядування та громад. Громада - це зорганізована спільнота громадян(жителі селищ та міст). І замість цього доречного і гідного слова громаду замінюють на адміністративно-територіальну одиницю. Разом з цим з Конституції вилучаються поняття "село", "селище, "місто", "область" з усіма її 24 існуючими назвами. Аналізуючи це, можна сказати, що у державі немає ні сіл, ні міст, ні областей, ні людей. Як жити? Де жити? Кому жити?

Та й спостерігаючи за станом України на сьогодні, можна чітко побачити, що землю то нашу вже вкрали, але повністю завершити цю процедуру ще не змогли. В ході змін до Конституції, всі ці "приватизатори"  шукають спосіб офіційного переоформлення на себе земельних ділянок(ділянок, які за законом належать народові).

Найвищою соціальною цінністю є людина, її життя, безпека, гідність. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність і її обов'язком є утвердження й забезпечення прав людини. Зі змінами президент України лише отримує додаткові важелі політичного впливу і зможе офіційно диктувати свої правила. Ідея децентралізації, ніяк не втілюється змінами, що запропоновані на сьогодні. Все це вистава одного актора. Нічого хорошого для громад і органів місцевого самоврядування немає, вони ще більше потрапляють під владу Порошенка. Можна сказати, що під "децентралізацією" в Україні демократична держава змінюється на президентську республіку. Чи потрібні нам такі зміни, які не спрямовані на найвищу соціальну цінність, а на власні інтереси?

Громадські активісти мають повне право і все частіше задумуються про судовий позов проти Президента Петра Порошенка у зв'язку із внесенням ним до парламенту законопроекту про зміни до Конституції в частині децентралізації. Народ обурений, що змінюючи основний документ держави, їхньої думки ніхто не питає. А якщо і питає( для піару), то не слухає. Очевидно, що всім: владі, бізнесменам, президенту вигідні зміни до Конституції України, окрім народу України, котрий згідно самого ж Основного Закону є «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]