Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.08.2015 17:18

Українська нація чекає комплімент від німецької сторони

Громадський діяч, підприємець, еколог. Голова ГО "Українська військова організація СПАС-23"

Українська Військова Організація «СПАС-23» почала проект по відновленню та реконструкції Аскольдової могили як пам’ятника культури та історії української нації.

Сьогодні всі ми є свідками популярного явища -  занедбаних могил, закинутих кладовищ, недоглянутих місцин минулих поховань.  Наша к раїна не так часто приділяє увагу догляду за могилами як звичайних людей, так і героїв різних країн світу.

Угода між урядами України та Німеччини про догляд за могилами заглибних воїнів, яка, керуючись  взаємним  бажанням віддати належне останнє пристановище загиблим воїнам обох країн, була прийнята ще у 1997 році. Держава й народ мають усвідомлювати,  що догляд за могилами  загиблих  воїнів  на українській  і  німецькій землях є конкретним виявом порозуміння і примирення між українським і німецьким народами.  
Уряди обох країн мають забезпечувати захист могил і вічний спокій полеглих на війні воїнів іншої сторони на своїй території.

З дозволу Міністерства Культури України та органів місцевого самоврядування за сприянням та організацією ГО «УВО СПАС-23»  19 серпня 2015 року відбудуться урочисті заходи вшанування пам’яті солдатів, загиблих під час Другої Світової війни. Буде проходити урочиста панахида в Хрестовоздвиженській  каплиці на нижній терасі Аскольдової могили в пам'ять перепоховання німецьких солдатів з урядовими заходами за участю предстоятеля Філарета та Верховного архієпископа Києво-Галицького, митрополита Київського – предстоятеля Української греко-католицької церкви Святослава Шевчука. Цього ж дня планується  встановлення пам’ятників добровольцю Марку Грегорі Пославському та невідомому майданівцю, які також поховані на Аскольдовій могилі.

Аскольдова могила є історичним цвинтарем Києва, де з часів князів Аскольда і Діра, а також княгині Ольги аж до початку ХХ сторіччя здійснювалися поховання різнокласових людей, значимих для нашого історичного становлення та національного розвитку.  Українська Військова Організація «СПАС-23» почала проект по відновленню та реконструкції Аскольдової могили як пам’ятника культури та історії української нації. Першою сходинкою у реалізації проекту є перепоховання останків німецьких військовослужбовців часів Другої Світової війни. Саме у 40-х роках ХХ століття Аскольдову могилу  реорганізували як кладовище для німецьких офіцерів та солдатів, які були поховані в ідентичних могилах під дерев’яними хрестами. Символом, який вказував на місце захоронення слугувала велика скульптура — голова німецького солдата у шоломі. Згодом, після відступу німецьких військ, поховання були знищені.

Головним завданням організації стоїть впорядкування нанесеної шкоди Аскольдовій могилі, яка за часів німецької окупації використовувалася як цвинтар.  Активно розпочалася робота на усіх «фронтах»: пошук і впорядкування жертв війни та політичних репресій, отримання дозволу на здійснення ексгумації, перепоховання німецьких військових. «СПАС-23», як громадська організація культивує пам’ять про всіх полеглих, які спочивають на українській землі. Місце поховання німецьких солдатів на Аскольдовій могилі, має бути належним чином  оточене опікою та пошаною.

Екс-Президент України Віктор Ющенко, який є одним з організаторів проекту реконструкції Аскольдової могили, залучає якомога більше підтримки та особисто веде пошук однодумців. Нещодавно відбулася зустріч Віктора Ющенко з послом Німеччини паном Крістофом Вайлем, який підтримав ідею проекту та запропонував об’єднати зусилля за для досягнення кращого результату.  

В свою чергу Німеччина вже давно має Народний союз, де доглядаються могили не тільки німців, а й поховання іноземців, котрі почили на німецькій землі. За підтримки держави волонтери доглядають могили радянських солдатів і пам’ятники Радянському воїнові. У дні 8 і 9 Травня багато німців приносять квіти й вшановують пам'ять загиблих та полеглих у війні.

У висновку хочу додати, що за для кращого порозуміння з іноземними товаришами та виконання громадянського обов’язку, Україна може виконувати дані обіцянки. Уряд, суспільство й українська армія з честю й гідністю шанує німецьких солдатів і місце їх поховання. Але у зв’язку з сьогоденною ситуацією, де домінує питання «тепер», а не «тоді», українська нація та армія подівається на підтримку німецького товариша. Першочерговим, протягом останнього року, для нашої країни стало питання збереження пам’яті тих, хто загинув під час війни на Донбасі, догляд за місцями поховань та шана солдатів, які воюють за наш спокій сьогодні і завтра.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]