Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.10.2017 16:21

Нотаріальний захист земельних прав громадян як протидія агрорейдерству

Президент Нотаріальної палати України

Що ставить під загрозу простого селянина, створює перешкоди в залученні інвестицій в аграрний сектор та як може допомогти звичайний нотаріус, щоб земля залищилась у законного власника, а сільгоспвиробники були захищені розглянемо у статті.

Питання захисту прав у сфері земельних відносин залишається важливим та актуальним для України.

Це зумовлено низкою причин: суперечливими або незаконними діями органів місцевого самоврядування при розподілі та передачі земель у власність, протиправними відводами або вилученнями землі, виникненням інших спірних земельних правовідносин між громадянами, юридичними особами, державними органами та органами місцевого самоврядування.

Сьогоденний рівень неефективного захисту земельних прав призвів до можливості шахраям у різний спосіб проводити махінації з землею, обдурювати громадян та збагачуватись за їх рахунок.

Збір урожаю 2017 став лише каталізатором, що підняло на поверхню більшість проблем, які назрівали десятиліттями.

На думку, Нотаріальної палати України, причини рейдерства в аграрному секторі  криються в наступному:

-        у відсутності контролю за оформленням документів, на підставі яких виникають, змінюються або припиняються права оренди, що подаються для державної реєстрації прав (договорів оренди, емфітевзису, додаткових договорів).

Проста письмова форма договору оренди землі, відсутність участі нотаріуса при його укладенні, без процедури перевірки нотаріусом особи власника, його волевиявлення, дійсних намірів сторін, відповідності змісту та умов договору, тобто належного юридичного супроводу, який здійснює нотаріус при вчиненні нотаріальної дії – першопричини  більшості незаконних реєстраційних дій на підставі підроблених документів.

-        У  незаконній зміні складу учасників юридичної особи на підставі підробленої довіреності або такої, що посвідчена посадовими органами місцевого самоврядування без дотримання вимог чинного законодавства.

  Шахраї підробляють рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни до відомостей про юрособу.

Інша проблема в тому, що велика кількість зловживань пов’язана з використанням довіреності, яка посвідчена посадовою особою ОМС, без урахувань законодавчих обмежень щодо таких посвідчень.

- У неповна інформація про земельні ділянки або її невідповідність в Державному земельному кадастрі та повноцінного доступу нотаріусів до цього реєстру.

У зв’язку з  цим державні реєстратори змушені направляти запити до ОМС та відділів Держгеокадастру, що унеможливлює провести  вчасно держреєстрацію.

Це основні причини, які провокують шахраїв вдаватися до нових схем махінацій в аграрній сфері.

Крім того, низький рівень юридичної грамотності громадян, невміння захистити свої права та правовий нігілізм, зневіра у силу закону і права, недовіра до правоохоронних органів тощо також є негативним елементом, що «на руку» рейдерів.

Нотаріальний захист прав власників землі та землекористувачів - один із дієвих інструментів протидії і запобіганню рейдерства в аграрному секторі.

Це - відповідний контроль держави за правовідносинами, що відбуваються та законодавча гарантія прав і законних інтересів їх суб’єктів.

Нотаріальний захист – це високий рівень ефективності здійснення державної політики та реформ у соціально-значимих сферах.

Нотаріуси – це професіонали, які уособлюють потужний інститут захисту прав власності в Україні. Це охоронці права, які здатні взяти на себе завдання протидіяти рейдерам.

Ми повинні розуміти, що запровадження в Україні механізму єдиного циклу, коли відбувається дві дії одночасно: виготовлення документу (договору оренди земельної ділянки) та проведення державної реєстрації не залишає шахраям ні часу, ні можливості підробити документи.  

Ефективність «єдиного вікна» та кредит довіри суспільства нотаріуси сповна відпрацювали при здійсненні реєстрації прав на нерухоме майно і бізнесу. Вони д овели, що можуть, знають, і вміють працювати навіть з великим обсягом завдань.

Тому сьогодні,  потрібно консолідувати сили як виконавчої влади, законодавчого органу, так і зусилля професійних та громадських організацій задля створення ефективних умов, дієвого захисту прав громадян та юридичних осіб. Такі спіль ні напрацювання і пропозиції повинні лягти в основу законодавчих ініціатив, спрямованих на боротьбу з рейдерством.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]