Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2021 13:41

Тільки через електронний аукціон

Адвокат, директор ТОВ "ФК "Стандарт Кепітал"

В Україні поміняють механізм реалізації арештованого майна - придбати його можна буде тільки на електронному аукціоні

5 лютого 2021 року Верховна Рада України прийняла проект «Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення розбіжностей та осучаснення реалізації майна в іпотеці та виконавчому провадженні».

Наслідком стане певна зміна механізму проведення електронних аукціонів, реалізації арештованого майна та погашення проблемної заборгованості боржника. Передбачається, що це значно полегшить життя кредитора.

Які саме зміни нас чекають:

1. Реалізація арештованого для стягнення майна, буде здійснюватися виключно через електронний аукціон. Порядок проведення аукціону визначатиметься Кабінетом міністрів за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечуватиме формування та реалізацію державної політики у сфері реалізації майна;

2. Існує можливість знизити початкову ціну при повторному проведенні електронного аукціону;

3. Після аукціону його організатор видає покупцеві акт про реалізацію предмета іпотеки та надсилає нотаріально засвідчені копії акта іпотекодержателю та іпотекодавцю. На підставі цього документу нотаріус видає покупцеві свідоцтво про придбання майна з електронного аукціону.

Як бачимо, законодавці скасували всі інші засоби реалізації арештованого майна, залишивши тільки електронні торги. Фактично це черговий віток «цифровізації» про яку в нас вже давно говорять. Очевидно, що це зроблено з метою усунути можливості для правопорушень і зловживань, які нерідко спостерігались під час неелектронних аукціонів.

Прийняття цього закону передує початку реалізації наміру Кабміну зробити іпотеку доступною. З 1 березня запрацює програма «іпотечного кредитування під 7% річних». Очікується, що це тільки початок –в перспективі планується зниження до 5%. Можливо, це станеться навіть цього року. Дивлячись на все це не дивуєшся, що НБУ має на меті до 2024 року збільшити частку іпотеки у внутрішньому валовому продукті України з 0,7%, які є наразі, до 2%.

Тим не менш, неможна забувати, що ми живемо в країні, де чимало людей вважають нормальним не віддавати борги. Тому, сподіваюся, що скоро нас чекають наступні заходи, метою яких є захист прав кредитора та боротьба з недобросовісними боржниками.    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]