Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.

У 2013 році набули норми, що запроваджують в Україні податок на нерухомість, відмінну від земельної ділянки. Матеріал, у формі відповідей на поставлені питання, пропоную до розгляду. Дякую.

Питання:

   Кому, как, когда и сколько платить. Разница между юрлицами и физ лицами?

Відповідь:

Правила оподаткування житлової нерухомості встановлено ст. 265 Податкового кодексу України. Розглянемо, в чому полягає даний вид податку, який віднині має встановлюватись сільськими, селищними та міськими радами, у обов’язковому порядку.

Так, до об’єкту оподаткування віднесено всі види житлової нерухомості, а саме: об’єкти нерухомості, віднесені до житлового фонду, житлові будинки, житлові будинки садибного типу, прибудови до житлового будинку, квартири, котеджи, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, тощо.

Разом з тим, Законодавець визначив наступні об’єкти житлової нерухомості, щодо яких не поширюються зобов’язання з податкових платежів, а саме:

- об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);

- об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом;

- будівлі дитячих будинків сімейного типу;

-  садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку;

- об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю;

- гуртожитки.

  Визначено обсяги податкових зобов’язань, що поширюються на власників об’єктів житлової нерухомості.

  Ставки податку:

Вид житлової нерухомості:

Квадратура житлової площі:

Ставка податку

Умови сплати для фізичних осіб

Умови сплати для юридичних осіб

Місце сплати

Квартири

не перевищує 240 кв. м (двісті сорок квадратних метрів)

не більше 1 відсотку розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року)*.

протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Податок сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

Житлові будинки

не перевищує 500 кв. м (п’ятсот квадратних метрів)

Квартири

перевищує 240 кв. м (двісті сорок квадратних метрів)

2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року**.

Житлові будинки

перевищує 500 кв. м (п’ятсот квадратних метрів)

 

* - тобто, у 2013 році – не більше 11 грн. 47 коп. за 1 кв. м

** - тобто, у 2013 році – 30 грн. 97 коп. за 1 кв. м

  У відношенні більшості сімей, у яких між чоловіком та жінкою не укладено договору про застосування режиму часткової власності щодо майна набутого за час шлюбу і яке не поділене в натурі, застосовується правило, відповідно до якого платником податку є одна з таких осіб-власників, яка визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом. При цьому, дане правило не застосовується щодо майна набутого за час шлюбу, одним із подружжя у спадок, або за договором дарування. Такі об’єкти нерухомості не входять до складу спільної сумісної власності.

  Зауважимо, що платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Відносно платники податку – фізичних осіб, податкова служба самостійно обраховує суму податку, та направляє розрахунок у формі податкового повідомлення-рішення. Якщо ж сума обрахована невірно, дане питання допустимо узгодити безпосередньо з податківцями.

              Питання:

Можно ли законно избежать уплаты налога?

Відповідь:

Частково відповідь на дане питання міститься у попередньому коментарі. Але, основна можливість уникнення податку, для більшості полягає в наступному:

Законодавцем було встановлено виключення, щодо суб’єктного кола осіб, відносно яких поширюються зобов’язання зі сплати податку даного виду. Так, фізичні особи, що є власниками квартири, житлова площа яких становить до 120 кв.м (ста двадцяти квадратних метрів) або є власниками житлового будинку із житловою площею до 250 кв.м (двісті п’ятдесяти квадратних метрів) – володіють істотною пільгою. Такі особи не сплачують податку щодо своєї нерухомості, виключно за сукупності таких умов:

1) фізична особа фактично зареєстрована у такому об’єкті нерухомості.

2) звільнення від сплати податку застосовується один раз за базовий податковий (звітний) період.

У випадку, якщо фізична особа володіє двома та більше об’єктами нерухомості – в такому випадку, платник податку має право обрати застосування означеної пільги, до будь-якого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

  Інший дієвий спосіб уникнення оподаткування (з огляду на коментар до першого питання), для себе, вбачаю у переселенні до зони відчуження, у житло, що знаходиться на балансі певного державного НДІ, із створенням багатодітної сім’ї. За таких умов, Держава, визнає даний значний суспільний акт, а податківці не турбуватимуть мого господарства.

Для юридичних осіб, оптимізувати оподаткування допустимо здійснити шляхом заснування декількох залежних юридичних осіб, з наступним розподілом житлової нерухомості серед таких ново-створених компаній. При визначенні податкового навантаження в такий спосіб, серед іншого, необхідно врахувати витрати пов'язані з передачею права власності на нерухомість.

  Питання:

Плюсы и минусы введения налога.

Відповідь:

З огляду на дійсну економічну ситуацію та прогнози її розвитку, важко дискутувати щодо позитивних моментів податку. Будь-який податок виконує розподільчу функцію, яка полягає у перерозподілі суспільних прибутків між різними категоріями населення. Утвердження соціальної справедливості, через бюджети всіх рівнів, «чомусь» категорично не визнавалось серед широких верств населення України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]