Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.05.2024 11:17

Надійні гаманці для зберігання криптовалют у 2024 році

СЕО Trustee Plus

Як зберігати криптовалюту в 2024 році

Під час кожного бичачого циклу на ринку незмінно зростає інтерес до блокчейну та цифрових активів з боку приватних інвесторів, які не знають про криптосектор зовсім нічого. Нові користувачі спрямовуються на біржі та купують BTC або інші активи й тільки після цього ставлять собі питання – як зберігати криптовалюту?

Саме про це сьогодні й піде мова: розглянемо різні формати гаманців з погляду безпеки, способів зберігання ключів доступу та назвемо кілька найкращих сервісів кожного типу. Почнімо з найпростішого – двох головних типів гаманців.

Як гаманець забезпечує безпеку

Криптовалютний гаманець – це інтерфейс для управління криптовалютою, зберігання та переказів. У прямому сенсі гаманець не зберігає активи, а тільки ключову фразу – «пароль», який відкриває доступ до операцій на блокчейні однієї конкретної адреси та коштів на ній. Тому головне завдання гаманця – забезпечити безпечне зберігання ключа. 

За способом зберігання гаманці діляться на основні типи – децентралізовані та централізовані. У першому випадку, ключ зберігається тільки у власника активів – на пристрої або фізичному носії. У другому випадку, ключі зберігає сам сервіс, а користувач отримує доступ до управління через акаунт зі звичайним паролем.

На цьому способи управління не закінчуються. Розгляньмо кожен тип окремо. 

Види децентралізованих гаманців 

Забезпечити децентралізацію зберігання дозволяють «холодні» і «гарячі» гаманці. Відмінність – підключення до мережі. У той час як холодні (апаратні) більшу частину часу автономні, гарячі (браузерні та програмні) постійно в онлайні.

- Апаратні гаманці. Це автономні портативні пристрої, головною метою яких є безпечне зберігання ключа. Додатково вони можуть бути оснащені екраном і програмою – для роботи гаманець підключається до мережі.

- Онлайн-гаманці. Це сайти або браузерні розширення. Вони не потребують встановлення, але вважаються найвразливішим типом гаманців: дані зберігаються в браузері і стають ціллю хакерських атак, таких як фішинг і спуфінг.

- Програмні гаманці. Це застосунки для управління при постійному підключенні до мережі – так зване «гаряче зберігання». Вони також діляться на два типи – «важкі та легкі». «Важкі» гаманці зберігають копію блокчейну з усією історією транзакцій на пристрої, тому для користування ними найчастіше обирають ПК або ноутбуки.

- Мобільні гаманці. Ще один вид програмних гаманців «легкого» типу. Для роботи з блокчейном він підключається до вузлів мережі, що дозволяє не зберігати весь обсяг даних. Їх не потрібно підключати до ПК, що дає змогу працювати з будь-якої точки світу 24/7. Сьогодні мобільні сервіси набули найбільшої популярності завдяки зручності, доступності, а також високому рівню захищеності.  

Найкращі децентралізовані гаманці у 2024 році

Кілька доступних варіантів отримали популярність на ринку:

- Trustee Wallet: мультивалютний гаманець, що зберігає ключі доступу тільки на пристрої користувача. Має понад 550 000 користувачів, підтримує понад 1200 активів і 5400 торгових пар, обмін і купівлю активів з картки.

- Metamask: спочатку створений як браузерне розширення для Ethereum, гаманець виріс до мобільного застосунку з підтримкою багатьох активів.

- Exodus: мультивалютний застосунок для ПК і смартфонів із вбудованою функцією обміну. Має зручний інтерфейс і функцію інтеграції з холодними гаманцями, такими как Ledger и Trezor.

- Ledger Nano: апаратний гаманець з підтримкою основних монет. Дозволяє управляти активами через пов'язані застосунки на ПК або смартфоні. Для захисту дає можливість налаштувати PIN, пароль і подвійну автентифікацію.

- Trezor: серія пристроїв для холодного зберігання, найпопулярніша версія – Model T. Для безпеки розробники використовують власні технології – Shamir Backup проти хакерських атак, FIDO2, особливі методи шифрування.

Вразливість децентралізованого гаманця

Найнадійнішими зазвичай вважаються апаратні гаманці, але їхня єдина перевага – автономність, яка доступна будь-якому смартфону без мережі. У наші ж дні програмні гаманці не поступаються в захисті апаратним, особливо при дотриманні «цифрової гігієни». Проте в самостійного зберігання, на відміну від централізованого, є серйозна вразливість – його власник. Він може втратити ключ, забути, випадково дискредитувати його в мережі. Також він може втратити доступ до місця зберігання. 

Засновник Ethereum Віталік Бутерін пропонує вирішення проблеми. Нещодавно він розповів, що використовує для зберігання гаманець з мультипідписом – він розділяє ключ на кілька частин із рівним доступом. Частину з них можна зберігати особисто, а частину – передати довіреним особам. Для роботи потрібні не всі частини, а більшість із них. 

Види централізованих сервісів

Централізовані сервіси беруть на себе тягар зберігання ключів і дають клієнту «чистий сервіс» без необхідності вивчати правила роботи блокчейну. Проте це порушує питання довіри до сервісу, впевненість у його благонадійності.

- Централізовані (CEX) біржі. Це майданчики для управління й торгівлі криптовалютою. Часто вони пропонують введення та виведення активів, інструментарій для просунутих трейдерів та інвесторів, інші функції. Користувач має акаунт і можливість відновити доступ до нього через пошту або номер телефону.

- Мобільні сервіси. Універсальні інструменти для роботи з цифровими активами. Вони пропонують функціональність звичайних гаманців (зберігання, переказ, обмін) + переваги централізації (відновлення доступу, швидка торгівля і перекази без комісії, зручна робота без вивчення криптовалютних тонкощів). 

Найкращі варіанти централізованих сервісів у 2024 році

Згідно Trust Score перші три місця в рейтингу CEX-бірж посідають:

- Binance: найбільша криптовалютна біржа зі 185 млн користувачів у всьому світі. Щодня її відвідує понад 100 млн унікальних клієнтів і торгує на $18 млрд, що більше в п'ять разів, ніж у платформи, що розмістилась на другому місці.

- ByBit: друга найбільша біржа, яка отримала це місце протягом останніх двох років. Підтримує 472 активи та 555 торгових пар. Їхній список постійно поповнюється новими проєктами з різних сегментів індустрії.

- OKX: гонконгська криптовалютна біржа, що вийшла на світовий ринок. Дає можливість торгувати 328 активами, а також ф'ючерсами та опціонами.

Прикладом же мобільного сервісу є Trustee Plus – українська платформа, запущена влітку 2022 року.

Поради щодо роботи з централізованими сервісами

Незалежно від рівня безпеки гаманця або сервісу, важливо самостійно дотримуватися правил зберігання. При роботі з централізованими майданчиками:

- Використовуйте всі запропоновані налаштування захисту. Підключіть TouchID або FaceID, двофакторну автентифікацію через e-mail і Google Authenticator;

- Створюйте унікальні, складні паролі. Використовуйте різні поштові адреси для різних акаунтів. Не зберігайте паролі в менеджері браузера.

- Дотримуйтесь правил цифрової чистоти: вимкніть запис кешу, cookies, не відвідуйте сумнівні сайти і не вводьте на них дані гаманця.

І будь-то паролі або ключові фрази, завжди робіть резервне копіювання. Не мало Біткоїнів у світі було втрачено через забутий ключ або кинутий ноутбук.

На мою думку, криптовалюта – це нова форма особистої відповідальності за свої фінанси, шанс вільно розпоряджатися ними без посередників, оминаючи процеси та перепони традиційної системи. І перед кожним у криптосвіті стоїть вибір між двома полюсами – обидва вони заслуговують на існування та обидва мають безліч переваг. 

Хтось віддає перевагу надійності традиційніших інструментів, тоді як інші бачать у криптовалютах інновації та децентралізовану природу, що відчиняє двері до нових фінансових можливостей. Кожен може обрати шлях, який відповідає його завданням, рівню комфорту та довгостроковим цілям.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи