Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.08.2016 11:56

Як відмовитися від послуги централізованого опалення?

Чи можливо відключити від мережі централізованого опалення окреме приміщення в багатоквартирному будинку? Як встановити автономне опалення?

Як відмовитися від послуги централізованого опалення?

Нормативно-правове регулювання: Цивільний кодекс України (ЦК України), ЗУ «Про теплопостачання» (№ 2633-IV), ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» (№ 1875-IV), Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.2005 року № 76, Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою КМУ від 21 липня 2005 р. N 630, Порядок відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання

гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затверджений наказом Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 22.11.2005 N 4.

В умовах монополії на ринку теплопостачання склався стереотип неможливості відключення від системи централізованого опалення (ЦО) окремих житлових чи нежитлових приміщень. Між тим, підвищення тарифів, відсутність приладів обліку тепла зробило заручниками більшість споживачів послуги централізованого теплопостачання.

Твердження про неможливість одноосібного від’єднання від мережі ЦО досить однозначне та йде в розріз із принципами інституту права власності.

Послуги теплопостачання надаються окремому споживачу приміщення, а не багатоквартирному будинку, як єдиному об’єкту теплопостачання.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону № 1875-IV, учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник.

В такому разі, якщо йде мова про власника, доцільно звернутися до правового регулювання права власності на приміщення в багатоквартирному будинку.

Частиною 2 ст. 383 ЦК України визначено, що власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Таким чином, власник квартири вправі розпоряджатись своїм майном на власний розсуд з єдиним обмеження, що полягає в недопустимості порушення прав інших споживачів послуг.

Щодо відключення від мережі ЦО

Споживач теплової енергії має право на вибір одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачальних організацій, якщо це можливо за існуючими технічними умовами (абз. 1 ч. 1 ст. 24 ЗУ № 2633-IV).

У разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування послугою виконавця/виробника споживач має право розірвати договір у порядку, встановленому законом (Закону № 1875-IV).

Отже, можливість відмови від послуг ЦО передбачена законодавством.

Можливість відключення квартир в багатоквартирних будинках передбачена, зокрема Постановою КМУ N 630. Пунктами 24,25 Правил, що затверджені відповідною Постановою, передбачено, що споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Відповідно до п. 1.4.4 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій (Наказ Держжитлокомунгоспу від 17.05.2005 року № 76), переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, що призводять до порушення тривкості або руйнації несучих конструкцій будинку, погіршення цілісності і зовнішнього вигляду фасадів, порушення вимог протипожежної безпеки та засобів протипожежного захисту, не допускається.

Перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих

будинках приміщень, що погіршує умови експлуатації і проживання

всіх або окремих громадян у будинку або квартирі, не допускається.

Згідно з п 1.4.1 Правил, переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів відповідно до законодавства.

Як отримати такий дозвіл?

Алгоритм отримання дозволу на відключенні від мережі ЦО, передбачений Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання затверджений наказом Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 22.11.2005 N 4, щоправда порядок регламентує відповідну процедуру для житлових будинків, а не квартир, що може дещо ускладнити отримання відповідного дозволу.

Згідно з вказаним Порядком, для вирішення питання відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання (ЦО і ГВП) власник – споживач (або власники) житлового будинку повинен звернутися до відповідної постійно діючої міжвідомчої комісії яка створюється рішенням органу місцевого самоврядування або місцевого органу виконавчої влади (далі - Комісія), з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП (п. 2.1).

Комісія розглядає надані документи в місячний строк, при цьому лише за наявності затвердженої органом місцевого самоврядування в установленому порядку оптимізованої схеми перспективного розвитку систем теплопостачання населеного пункту та у відповідності до неї (п. 2.2).

При позитивному рішенні Комісії (!) заявнику надається перелік організацій, до яких слід звернутися для отримання технічних умов для розробки проекту індивідуального (автономного) теплопостачання і відокремлення від мереж ЦО і ГВП. Підставою для відмови у наданні дозволу на відключення від мереж ЦО і ГВП є невиконання умов, визначених у пунктах 2.1 та 2.2 цього Порядку. У разі незгоди заявника з відмовою спір вирішується в судовому порядку. (п.п. 2.2.1 п. 2.2).

Відключення виконується монтажною організацією, яка реалізує проект, за участю представника власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, представника виконавця послуг з ЦО і ГВП та власника, наймача (орендаря) квартири (нежитлового приміщення) або уповноваженої ними особи (п. 2.5 Порядку).

По закінченню робіт складається акт про відключення квартири від мереж ЦО і ГВП і в 10-денний строк подається споживачем до Комісії на затвердження (п. 2.6 Порядку).

В п.п. 2.2.3 Порядку передбачено, що в разі якщо заявником є власник, наймач (орендар) окремого приміщення, Комісія має право не розглядати його заяву до прийняття рішення про відключення від мереж централізованого теплопостачання всього будинку.

У відповідності до п. 2.7 Порядку лише після затвердження акта на засіданні Комісії, сторонами переглядаються умови договору про надання послуг з централізованого теплопостачання (з цього моменту припиняється нарахування плати за ЖКП).

Щодо обмежень при відмові від послуг ЦО

Мешканець, який не хоче більше користуватися послугами центрального теплопостачання, повинен виконати заходи щодо забезпечення в суміжних приміщеннях вимог СНіП 2.04.05-91 «Опалення, вентиляція, кондиціонування», СНіП ІІ-3-79 «Будівельна теплотехніка», СНіП 2.08.01-89 «Житлові будинки». Ці заходи повинні бути узгоджені з власником будинку. Це нібито обумовлено тим, що в наявному житловому багатоквартирному фонді України передбачено переважно централізоване теплопостачання (гаряча вода та опалення). Втручання в працюючу схему шляхом вилучення окремих елементів зумовлює потребу повного коригування загальної будинкової системи.

Отже, на думку автора, доцільно б мати висновок експерта або спеціаліста із зазначенням того, що переобладнання системи опалення в квартирі не порушить вказані норми СНіП.

Алгоритм дій: від заяви до автономного опалення. 


 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]