Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2023 17:16

Як держава захищає права інвесторів в умовах воєнного стану

Керівник Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України

"Антирейдерський" кейс Красногірського олійного заводу

Повномасштабна стадія збройної агресії фокусує підвищену увагу держави та суспільства на військовому супротиву окупанту. Водночас, у таких умовах рейдерам не слід розраховувати на зниження ефективності протистояння державою внутрішньому ворогу, який зазіхає на чужі активи. 

Прикладом консолідованої та оперативної відповіді державних інституцій на зухвалу рейдерську атаку стала справа Красногірського олійного заводу, що на Черкащині, в якій, на жаль, взяв участь і державний реєстратор, який незаконно змінив в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань склад учасників, кінцевих бенефіціарних власників, керівника і представників цього підприємства, заплющивши очі на невідповідність поданих йому документів, вимогам закону. 

У цьому випадку рейдерська атака розвивалася за сценарієм, який, здавалось би вже залишилася у минулому, за яким шляхом підробки документів і за допомогою незаконних дій державного реєстратора рейдери отримали доступ до управління підприємством, після чого здійснили його силове захоплення. 

Очевидно, рейдери розраховували на триваючі у часі процедури та з’ясування обставин, впродовж яких інвестори були б позбавлені своїх активів, та не врахували  можливості швидкої і дієвої реакції з боку держави. 

А далі ситуація стала розвиватися вже не за планом мисливців на чужі активи, адже на їх зухвалі дії, які до того ж викликали значний суспільний резонанс, відреагували не лише правоохоронні органи і місцева влада, але й Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів, яка одразу взяла ця справу до розгляду. 

Одночасно інвестор, корпоративні права якого були незаконно перереєстровані на інших осіб, подав до Міністерства юстиції України скаргу на відповідні реєстраційні дії, а також подальші реєстраційні дії, які були вчинені також незаконно. 

За результатами розгляду цієї скарги Міністерством юстиції України були встановлені грубі порушення реєстраційного законодавства, відповідні реєстраційні дії були скасовані, а з огляду на характер допущених порушень, а також наслідки, до яких вони призвели, зокрема, позбавлення власника можливості управління своїм підприємством і заміна всупереч його волі керівника підприємства, державному реєстратору був анульований доступ до Єдиного державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (наказ та висновок за посиланням). 

У підсумку, менш ніж за місяць державою була припинена потужна атака рейдерів на підприємство. Завдяки злагодженій роботі державних органів права інвестора були відновлені, а завод, який є місцем роботи для багатьох мешканців Черкащини, відновив роботу. 

Цей приклад є красномовною пересторогою для всіх охочих заволодіти чужою власністю, оскільки і в умовах дії воєнного стану держава даватиме рейдерству ефективну відсіч.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]