Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2018 10:46

Недопуск фахівців податкового органу до проведення інвентаризації

Адвокат з податкових та господарських спорів

В даній статті, розповім про бажання Податкового органу прийняти участь в інвентаризації товарно - матеріальних цінностей, основних засобів Підприємства в рамках проведення планової перевірки та про недопущення Підприємством фахівців Податкового органу до

В рамках проведення планової перевірки Податковим органом було прийнято наказ про проведення позапланової інвентаризації товарно - матеріальних цінностей, основних засобів Підприємства. 

На підставі наказу про проведення позапланової інвентаризації на адресу Підприємства було також направлено лист - вимогу про проведення інвентаризації. Від отримання вказаного листа - вимоги Підприємство відмовилося, про що Податковим органом складено відповідний акт. 

Також, фахівцями Податкового органу здійснено вихід за адресою Підприємства для проведення позапланової інвентаризації, але Підприємством було відмовлено у допуску даних осіб до проведення інвентаризації, про що також був складений відповідний акт. 

За результатами відмови у допуску до проведення інвентаризації, відповідно до ст. 94 ПК України, Податковим органом було прийнято рішення про застосування умовного адміністративного арешту майна Підприємства. 

Податковий орган з поданням звернувся до суду для підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту майна Підприємства. За результатами розгляду подання судом закрито провадження у справі, у зв'язку з наявністю спору про право. 

Податковий орган скориставшись своїм правом, передбаченим ч.6 ст. 183- 3 КАС України, подав адміністративний позов до суду підтвердити обґрунтованість умовного адміністративного арешту майна Підприємства.
 
У задоволенні адміністративного позову Податковому органу до Підприємства про підтвердження обґрунтованості умовного адміністративного арешту - відмовлено. Суд апеляційної інстанції підтримав позицію Суду першої інстанції. 

Правова позиція Підприємства (як відповідача по справі) та суду.

1. Відповідно до п.п. 20.1.4 п. 20.1 ст. 20 ПК України, контролюючи органи мають право проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків (крім Національного банку України), у тому числі після проведення процедур митного контролю та/або митного оформлення. 

2. Відповідно до положень ст. 94 ПК України, адміністративний арешт майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов'язків, визначених законом (п.94.1 ст. 94 ПК України). 

Арешт майна може бути застосовано, якщо з'ясовується одна з таких обставин: 
п.п.94.2.8. платник податків (його посадові особи або особи, які здійснюють готівкові розрахунки та/або провадять діяльність, що підлягає ліцензуванню) відмовляється від проведення відповідно до вимог цього Кодексу інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів (зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки). 

Тобто, арешт майна може бути застосований у випадку відмови платника податків від проведення інвентаризації.

Але, на вимогу Податкового органу, Підприємство видало наказ про проведення позапланової інвентаризації. Тобто, Підприємство не відмовлялось від проведення інвентаризації. Підприємством було проведено позапланову інвентаризацію без участі фахівців Податкового органу (перевіряючих) та її результати було направлено на адресу Податкового органу. 

3. Оскільки, Податковим органом було звернуто вимога до Підприємства, щодо проведення інвентаризації товарно - матеріальних цінностей, основних засобів Підприємства яка передбачала здійснити інвентаризацію за участю фахівців Податкового органу (перевіряючих) така вимога визнана судом необґрунтованою, оскільки податковий орган орган під час проведення перевірки мав право тільки вимагати проведення інвентаризації, однак, не брати участь у її проведенні та відповідно не мав право вимагати проведення інвентаризації в присутності перевіряючих. 

4. Відповідно до пп. 20.1.9. п. 20.1 ст. 20 ПК України контролюючи органи мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки. 

Тобто, вимога податкового органу про проведення Підприємством інвентаризації за присутності фахівців податкового органу (перевіряючих) не передбачена чинним законодавством України.

Останнє слово за Верховним судом, чекаємо.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]