Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2014 17:21

Криміналізація наклепу: за та проти

За ст. 3 Конституції України життя й здоров'я людини, її честь і гідність визнаються однопорядковими цінностями. Визнання наклепу злочином цілком логічне. З іншої сторони, у нас наклеп легко можна перетворити в зброю масового знищення правди. Який компромі

У ХІХ століття образа честі й гідності людини була тяжким вчинком. За таке й на дуель могли викликати. Зараз якось і честь не високо в ціні, й гідність мілкувата. Зокрема, навіть на законодавчому, тобто офіційному рівні, з 01 вересня 2001 року таке суспільно небезпечне діяння як наклеп декриміналізовано. Аргументи були зрозумілі. Адже право притягти до кримінальної відповідальності за наклеп нерідко виступало зброєю розправи сильного.

Але й одні цивільно-правові засоби захисту від наклепу виявилися на практиці неефективними. Українські суди в порядку стягнення моральної шкоди неохоче йдуть на оцінку вини, мети і мотивів та статків наклепника. Інколи з реальних мільйонерів у порядку відшкодування моральної шкоди за наклеп присуджується тисяча гривен. І як тоді із задачею законодавства гарантувати права й свободи людини від протиправних посягань? Адже зрозуміло, що багатого кількатисячний судовий припис за наклеп лише заохотить до подальших зловживань.

Мною пропонується визначити наклеп як злочин, за який передбачено покарання у виді штрафу. Але з однією умовою. У кримінальному законі має чітко визначатися, за розповсюдження якої наклепницької інформації передбачена кримінальна відповідальність.
Наприклад, криміналізувати можна наклеп, пов'язаний: із обвинуваченням у вчинені злочину. 


Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]