Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2019 11:04

Сучасні ІТ-тренди у сфері ритейлу

Директор компанії Accord Group

Ритейл - галузь, яка зараз активно впроваджує інновації. Великі світові ритейлери вже інвестують мільярди доларів в технології.

В Україні, на жаль, цей тренд розвивається доволі слабко, але зрушення з мертвої точки вже є. До них можуть належати установки кас самообслуговування у великих мережевих супермаркетах. 

В принципі, будь-який бізнес, впроваджуючи будь-яку інновацію, переслідує єдину мету - це збільшення прибутку. З цієї точки зору я б і розглядав перспективність тієї чи іншої технології.

Серед перспективних технологій в першу чергу варто виділити інтернет речей. Найактивніше він буде розвиватися в контексті «розумного» магазину з «розумними» поличками та можливістю розміщення або поповнення товарів, «розумного складу» з можливістю зниження транспортних витрат, а також для поведінкової аналітики. Дані інтернету речей використовуються, щоб зрозуміти поточні запити клієнта і запропонувати індивідуальний сервіс в режимі реального часу. IoT дозволяє познайомитися з покупцем набагато ближче, вивчити його побажання і зробити найбільш релевантні пропозиції. Наприклад, «розумна» примірочна рекомендуватиме товар, який схожий на обраний за стилем, підходить за розміром чи дозволяє створити вдалий лук.

Наступне на що я б рекомендував звернути увагу, це RFID (radio frequency identification) - технологія, що дозволяє розпізнавати товари на відстані. Для цього використовуються спеціальні мітки, в які кодується інформація про товар (опис, характеристики, ціна і т.д.). Інформація зчитується за допомогою RFID-антен. Технологія може використовуватися для обліку товарів на складах і в торгових залах, моментальної та безпомилкової інвентаризації, швидкого продажу на касі, збільшення середнього чека і підвищення лояльності покупців.

Наприклад, в книжковому або продуктовому магазині покупці беруть товари з полиці, а кладуть на зовсім інше місце. Знайти їх - справжня проблема для продавців. Технологія RFID в десятки разів прискорює пошук. Магазини одягу можуть використовувати RFID в примірочних. Покупець заходить в примірювальну кабіну, а на моніторі відображаються товари, які він вибрав, їх опис, ціна, наявність розмірів і кольорів. Рішення зручне і корисне як для бізнесу, так і для покупців.

Як на мене, серед українських ритейлерів все популярнішою ставатиме Workforce Management (WFM). Програма аналізує понад 100 факторів: динаміку продажів, сезонність та інше, а потім розраховує індивідуальні робочі зміни в залежності від купівельного потоку, розташування магазинів, часу доби і побажань персоналу. Такий підхід дозволяє, з одного боку, не залучати зайвих працівників, а з іншого - скорочувати черги на касах.

Ну і звичайно ж, все більше впроваджуватимуться системи, націлені на персоналізацію пропозицій. Щоб привернути увагу до товару, вже недостатньо просто його прорекламувати. Потрібно встановити з клієнтом персональний контакт, щоб визначити його потреби і запропонувати саме той продукт, що необхідний. Домогтися успіху за допомогою традиційних маркетингових інструментів стає все складніше, їм на зміну поступово приходять інтерактивні технології, які дозволяють більш точково працювати з цільовою аудиторією.

Одна з форм інтерактивної комунікації - «розумні» цінники і «комп'ютерний зір». Штучний інтелект бачить чим цікавиться покупець або який товар він вибрав з полиці і видає йому всю необхідну інформацію про товар, а також рекламні пропозиції, згенеровані на основі його вибору. Вагому роль в ритейлі відводять зараз і технології розпізнавання облич, яка здатна ідентифікувати відвідувачів, вести облік їхніх покупок, а потім на підставі накопиченої інформації формувати унікальні пропозиції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]