Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2020 17:44

Психологічна допомога: де знайти підтримку в часи пандемії?

Соціологиня у ВГО "Асоціація сприяння самоогранізації населення"

Чому під час карантину ми втрачаємо відчуття часу? Як перестати непокоїтися та почати жити під час пандемії? Як реагувати та надавати підтримку, коли навколо все частіше лунає «у мене COVID-19»?

Чому під час карантину ми втрачаємо відчуття часу? Як перестати непокоїтися та почати жити під час пандемії? Як реагувати та надавати підтримку, коли навколо все частіше лунає «у мене COVID-19»? На ці та інші питання дають роз’яснення у статтях в рамках спецпроєкту «Психея» від громадської організації «Arc.UA». Вже більше року на сайті розповідають про психічні розлади, піднімають актуальні питання щодо турботи про себе та своє ментальне здоров’я. А з початком пандемії ще й про те, як подбати про свій психологічний стан у цей час. Статті написані у співпраці з фахівцями з ментального здоров’я, але доступною та цікавою мовою, подані через історії людей.

Взагалі, під час пандемії почало з’являється все більше онлайн-сервісів, які надають підтримку тим, хто її потребує. Так, Українська Волонтерська Служба спільно з  Дитячим фондом ООН (UNICEF Ukraine ) в Україні запустили проєкт  «Мій Телефонний друг».  Це проєкт для підтримки людей, які під-час карантину опинилися на самоті. Це люди з інвалідністю, літні люди, батьки одинаки і не тільки. Автори проєкту слушно відмітили, що є люди, які роками живуть у такому «карантинному» режимі». Тому кожен, хто потребує підтримки, може звернутися зателефонувати на гарячу лінію — 0 800 202 147 та залишити запит про бажання взяти участь у проєкті. Для такої людини підберуть волонтера, з яким можна буде спілкуватися декілька разів на тиждень.

«Коронавірус активізував проблему соціальної ізоляції людей літнього віку, людей з інвалідністю, батьків-одинаків, сімей з малолітніми дітьми. Спробуйте уявити! У цей момент на самоті перебувають мільйони українських людей. Тому ми, звісно ж, можемо жалітися на те, «як нам важко», але варто пам'ятати, що є ті, хто має значно менше і потребує підтримки» - пояснюється на сайті проєкту.

До проєкту у якості волонтера може долучитись кожен, хто щиро хоче допомогти іншим, покращити свої комунікаційні навички та і просто стати комусь другом. Для цього потрібно зареєструватися, пройти невеликий навчальний онлайн-курс з волонтерства та обрати свого телефонного друга. Тож така взаємодія привносить позитивні емоції не лише для «підопічних», але і для самих волонтерів.

«Дуже класно, коли ти знаєш, що можеш допомогти іншим хоча б словом, викликати посмішку на обличчі. Крім того, це приносить багато нових знайомств і змінює зсередини, я починаю дивитися на багато подій під іншим кутом» - поділилася емоціями волонтерка проєкту.

Ще одну безкоштовну інтернет-платформу з психологічної допомоги під назвою «Розкажи мені» запустив Інститут когнітивного моделювання у співпраці з Міністерством охорони здоров’я та Червоним Хрестом. Проєкт покликаний допомогти всім, хто потребує психологічної допомоги у зв’язку з поширенням COVID-19. На сайті платформи можна отримати консультацію від фахівця. Для цього потрібно лише заповнити анкету, після чого з Вами зв’яжеться психолог, якого підберуть відповідно до Вашого звернення.

Один із засновників платформи, лікар-психіатр Спартак Суббота в інтерв’ю для телеканалу Київ розповів, що більшість звернень наразі пов’язані саме з відчуттям тривоги «Найчастіше звертаються з тривожними розладами, такими як іпохондрія (надмірна тривога за здоров’я), страхи невідомості та невизначеності».

Але що з психологічною допомогою в режимі «офлайн»? Ряд подібних проєктів було реалізовано громадськими організаціями з різних куточків України в рамках гуманітарної ініціативи «Людяність і взаємодопомога» за підтримки  Міжнародного фонду «Відродження». Однією з таких ініціатив є проєкт івано-франківського Благодійного фонду "Мати Тереза" з надання психологічно-духовної реабілітації для медичних працівників, які в умовах роботи з COVID-19  втратили своїх пацієнтів, або близьких людей. Адже величезний тягар наслідків пандемії несуть на собі саме медичні працівники і як ніколи потребують підтримки та психологічної допомоги.

«Життя показало, що вони є дуже важливі такі реабілітації. Для лікарів, для медичних сестер, для багатьох тих, які працюють дуже важко, в складних умовах, в складних ситуаціях. Ми побачили, що їм це дуже комфортно, допомагає заглибитись у себе і знайти той ресурс, який буде допомагати далі працювати. Тому, звісно, ми будемо продовжувати шукати різні можливості для здійснення подібних реабілітацій» - підкреслила Людмил-Оксана Андріїшин, лікарка, голова БО «Мати Тереза».

Програма такої реабілітація передбачала поїздку медичних працівників у Карпати, де вони брали участь у тренінгах з професійними психологами, спортивних іграх, знайомились з локальною культурою, гуляли на свіжому повітрі, за бажанням могли прийти на духовну службу.

«Цей курс нам дав духовне оздоровлення, фізичне оздоровлення –  свіже повітря, гори, моральне – побули наодинці з Богом. Нам дуже сподобалось. Набралися сил та енергії, щоб далі працювати» - ділиться враженнями учасник реабілітації, Всеволод Попович, лікар швидкої медичної допомоги.

Публікацію підготувала ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» в рамках проєкту «Громади проти COVID-19: як жити далі в умовах пандемії?». Проєкт впроваджується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]