Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2023 10:57

Ринок української онлайн-освіти під час війни: повний аналіз ринку

Продюсер, співзасновник продюсерского центру Game Changers

Як після початку повномасштабного вторгнення виживає український ринок онлайн-освіти, що сталося з попитом на інфопродукти, а також чи продовжили українці купувати онлайн-курси у блогерів.

Ситуація на українському ринку інфобіза до й після війни: чи просів ринок і в яких нішах 

Інфопродуктів стало менше, адже багато з них не витримали змін на ринку. Люди почали менше заробляти або взагалі втратили роботу, банки все частіше стали відмовляти клієнтам у розтермінуванні. Деякі з тих, хто раніше працював у інфобізнесі, перестали продавати своє навчання та перейшли на суто волонтерську діяльність.

Наприклад, у Beetroot Academy у березні кількість студентів зменшилась втричі, а вже у квітні ці цифри почали зростати. У травні компанія вийшла на ту саму кількість студентів, що й на початку року, а влітку перевищила цей показник.
 

У центрі онлайн освіти G-tag кажуть, що продажі після початку повномасштабного вторгнення у гривневому еквіваленті майже не впали (але у доларовому еквіваленті продажі впали приблизно на 25%), у травні школа вийшла на довоєнні показники, а зараз G-tag перевищили торішні продажі. 

Менше стали купувати продукти в нішах, у яких незрозуміле майбутнє. Наприклад, контент-мейкінг, смм-сфера. Це відбувається, тому що в цих сферах є і так багато людей, які залишились без роботи. Компанії зменшують свої бюджети й звільняють спеціалістів, які не наповнюють бюджет напряму. Курси в цих нішах не затребувані зараз, бо люди не розуміють, де будуть заробляти, маючи ці навички.

Зараз цілі сфери стали під сумнів. Наприклад, блогінг. У часи війни люди набагато менше бачать у блогерах своїх кумирів. Це відбулось через те, що, по-перше, інфлюєнсери з початку повномасштабного вторгнення не транслюють відпочинок, подорожі, дорогі покупки - це стало не актуально і не доречно. Через це в аудиторії вже немає думки, що “блогери заробляють багато” і тому, йти в блогінг стало не таким популярним. По-друге, інфлюєнсери більше не отримують так багато замовлень на рекламу, як раніше, а іноземні бренди майже повністю припинили співпрацю з українськими блогерами. Тому дивно вчити блогінгу, коли весь цей ринок поступово падає.

З позитивних змін: збільшилась частка українськомовних продуктів (ютуб-каналів, тікток-акаунтів, курсів, багато інстаграм-блогів також перейшли на українську мову). Для багатьох людей стає принциповим питанням: купувати чи не купувати певний інфопродукт, залежно від мови. Звичайно, що ще не всі курси встигли перекласти на українську (особливо великі на 30-40 годин), але думаю, що це зроблять найближчим часом.

Просування інфопродуктів: мораль VS алгоритми

Просування інфопродуктів зараз напряму залежить від ніші. Є два типи ніш: «вітамінки» та «знеболювальні». Без «вітамінок» люди зможуть прожити (наприклад, йога, здорове харчування, здоровий сон, феншуй, нумерологія, астрологія тощо). А є продукти, без яких неможливо прожити, як-от: курси про заробіток, як відкрити бізнес, як залучати клієнтів тощо. Якщо ми говоримо про першу нішу, де певні знання не є життєвою необхідністю — такі продукти дійсно втратили своїх клієнтів і не пережили 2022 рік. Якщо говорити про нішу «знеболювальних» — там проєкти працюють стабільно, навіть збільшуючи кількість клієнтів, бо такі продукти вирішують конкретний біль.

З точки зору моралі, дійсно, протягом першого півріччя багато блогерів та експертів просто не хотіли вести вебінари або курси, бо це було не на часі. Проте зараз, станом на грудень 2022 року, багато з них зрозуміли, що треба намагатися жити далі, заробляти гроші та допомагати країні. Моральне питання стоїть не так гостро, бо всі розуміють, що зараз працювати життєво необхідно.

Те ж саме стосується і купівлі тих чи інших продуктів з боку аудиторії. У середньому на ринку попит впав на 30-35%. Проте в певних нішах він міг впасти на 90%, а в якихось вирости на 10% від довоєнних часів. 
 

У Beetroot Academy навесні та влітку зріс попит на курс QA manual, але зараз він знижується. Це закономірний процес: він повʼязаний з відомим міфом про ІТ, мовляв, професія тестувальника — найпростіший шлях до ІТ для людей без досвіду, а курс — найкоротший (2 місяці). Як наслідок, саме в цьому напрямку найвища конкуренція серед охочих отримати першу роботу. 

А що з трендами?

Стабільним трендом серед українських інфопродуктів однозначно є навчання про криптовалюти. Він спостерігався й у попередні роки, бо люди ще у 2016 році купували великі й дорогі курси по торгівлі різноманітними коїнами. Попит на такі інфопродукти зростає разом із набором популярності самої крипти. Але зараз, навіть попри те, що її курс падає, люди все одно купують ці курси. 

Ще один тренд — робота на закордонну аудиторію. Я спілкуюся з усіма найбільшими онлайн-школами в Україні й можу сказати, що багато з них почали запускати курси за кордоном або перекладати вже існуючі продукти. Так багато хто почав виходити в Європу, Америку, Індонезію, Казахстан, але на новому ринку завжди є нюанси і потрібен час (більше, ніж 9 місяців), щоб досягти певних результатів. Не можна перекласти курс і одразу почати заробляти. Багато компаній йшли до позитивного результату за кордоном по 4-5 років. 

Також зараз дуже важливий соціальний бік роботи. Дослідження компанії Gradus Research показує, що 44% українців обирають бренди, зважаючи саме на їхню підтримку армії, політичну позицію, мову спілкування чи співпрацю з країною-агресором. Для 21% громадян є важливою волонтерська діяльність бренду. Наявність зрозумілої політичної позиції — важливий аспект вибору для 18% покупців. Мовне питання також має певну вагу —16% українців слідкують за тим, якою мовою комунікує бренд. 

Тому ті, бренди, компанії чи окремі інфлюєнсери, які мають активну соціальну позицію, «бонусом» отримують і продажі. Своєю небізнесовою діяльністю вони будують позитивне враження про себе і зрощують довіру, а отже — частіше стають вибором з-поміж конкурентів. 

Навчатись може кожен

В той час, коли багато українців залишились без роботи або виїхали за кордон, онлайн-школи та блогери надавали безплатний доступ для своїх курсів або запускали спеціальні тематичні воркшопи та вебінари.

Доступ до своїх курсів, наприклад, надали школи Projector, GoIT, Прометеус, Genius.Space, Boosta Academy, EdEra та багато інших. Сайт з пошуку роботи Happy Monday запустив серію онлайн-вебінарів про те, як влаштуватись у закордонні компанії, та ж Beetroot Academy провела курс “ІТ-професії: знайомство”, а школа GoIT провела марафон із набуття нових спеціальностей в ІТ-сфері.

І це не поодинокі випадки. Як і школи, інфлюєнсери також надавали безплатний доступ до своїх продуктів, пропонували менторство та психологічну допомогу, проводили серії онлайн-тренувань для того, щоб турбуватись про себе у нелегкий час. 
 

Контраверсійне питання щодо співпраці з країною-агресором: чи всі бізнеси розірвали контакти з нею

Реакцій на початок повномасштабного вторгнення серед українських інфопродуктів та блогерів було дуже багато і вони були досить цікавими. Наприклад, українські чат-боти почали робити розсилки по своїм базам (а це мільйони користувачів) про те, що росія напала. Вони закликали людей виходити на вулиці й зупинити війну. У рамках деяких інфо-кампаній українці розсилали мейли про війну. Були навіть компанії, які своїми відділами продажів почали дзвонити в росію та розповідати правду про вторгнення. Це було у перший місяць, коли в українців ще була надія, що звичайні громадяни країни-агресора захочуть щось змінити. Але від квітня ця віра пропала, і з кожним новим бомбардуванням люди просто переставали робити якісь заклики. 

Після цього українські інфобізнеси почали закривати доступ клієнтам з росії або перестали продавати там свої продукти. Також  український інфобізнес масово почав відмовлятись від користування російськими сервісами та платформами, шукаючи українські або західні аналоги. 
 

Життя після: які курси зараз купують українці та чи всі затребувані ніші нині зайняті 

Центр онлайн освіти G-tag виявив, що зараз найпопулярніші курси - це отримання тих професій, у яких можна почати заробляти вже зараз або ті, які орієнтовані на закордонний ринок. Суттєво збільшився попит на курси української, англійської та польської мови. Також частіше стали купувати курси про психологію або консультації психологів. Не впав, а навіть трохи збільшився попит на продукти, які вчать заробляти, бо багато людей втратили попередній спосіб заробітку. Так, на початку повномасштабного вторгнення продажі суттєво впали, але нині  багато онлайн-шкіл у цих нішах виходять на довоєнні обороти (+- 10%). 

У Beetroot Academy кількість студентів цього року зросла приблизно на 25%. Але ці показники були неоднорідними: на початку весни обсяги сильно впали, у листопаді та грудні почали відчуватися проблеми з електрикою. Натомість влітку, у традиційний час канікул, та восени був великий попит.

Цінова політика також змінилась. Багато блогерів та шкіл почали продавати свої продукти дешевше, бо розуміють, що люди зараз заробляють менше, ніж до війни.  

Говорити про прогноз на майбутній рік досить важко, адже ринок швидко змінюється. Але ніші, які затребувані зараз, як-от: вивчення мов, усе, що стосується заробітку, крипта та психологія, будуть затребувані й надалі.  

Впевнений, що ті, хто зараз вистоїть та зможе розвивати свої інфопродукти, то після перемоги точно вийдуть на новий рівень. Бо якщо в них вийде працювати у такий нелегкий час, то далі точно буде легше.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]