Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2020 11:19

Нарешті замовники придбають послуги утилізації медичних відходів (і не тільки)!

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Внесені чергові зміни до "коронавірусного" Переліку. Тепер не тільки поточний ремонт, а ще й капітальний

Поки ми гадали – буде локдаун, не буде локдаун, якщо так, то коли  ‑ вже внесено чергові зміни до Переліку товарів робіт та послуг, що закуповуються по коронавірусній процедурі. І ці зміни саме ті, на які багато замовників очікували ще з весни, з початку карантину. Можу це стверджувати, судячи по виявленим порушенням під час проведення моніторингу та по питанням, що їх часто задають.

Змін небагато, але всі вони, що називається, вкрай необхідні.

Вчора, 10.12.2020, набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1201 «Про внесення змін до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 224 і 225», якою внесено зміни до Переліку товарів, робіт і послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Перш за все, відредаговано назву розділу «Послуги», який відтепер називається «Роботи та послуги». Розділ доповнений наступними позиціями:

Послуги із поводження з медичними відходами (збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації (тих, що можуть підлягати утилізації), видалення, знезараження, знищення медичних відходів).

Реконструкція, реставрація, капітальний ремонт приміщень та споруд закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Отже! Відтепер послуги щодо поводження з медичними відходами вже в Переліку. Знаю, що багато замовників давно чекали такої можливості, адже на початку року мало хто очікував, що кількість небезпечних  відходів, поводження з якими потребує особливого підходу, зросте в рази.

Отже, утилізації – бути. До речі, формулювання даної позиції дає можливість здійснювати закупівлю таких послуг за коронавірусною процедурою не лише медичним закладам, а всім замовникам, що мають в цьому потребу.

Також як ви зрозуміли до Переліку включено капітальний ремонт приміщень, а також їх реконструкція та реставрація.

Відтепер замовники можуть відремонтувати будівлю капітально у разі потреби. Але! Зазначена зміна стосується лише тих закладів охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Отже, для замовників вже не має фатального значення поточний це ремонт чи капітальний - обидва наявні в Переліку.

Крім того, доповнено розділ «Інше» такою позицією:

Код згідно з УКТЗЕД

Назва товару

8501, 8502

система безперебійного електроживлення;

Гадаю, всі пам’ятають про трагедію, яка сталася нещодавно на Львівщині, коли після вимкнення електропостачання не спрацювала належним чином система безперебійного електроживлення. Внаслідок померло двоє хворих, що знаходилися на апаратах ШВЛ. 
Отже, відтепер є можливість у разі потреби закупити систему безперебійного електроживлення в найкоротший строк.

Аналогічні зміни внесені до переліку товарів, що визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 224. Тобто, даний товар звільняється від оподаткування податком на додану вартість.

Такі товари, послуги та роботи включено. Крім того, ви маєте можливість придбавати їх на умовах попередньої оплати.

Не забувайте періодично ознайомлюватися з Переліком!

Вдалих закупівель!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]