Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.10.2020 14:35

Закупівля лікарнями лабораторних послуг за коронавірусною процедурою незаконна!

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Розумію, що медичний заклад не має власного відповідного обладнання та кваліфікованого персоналу для проведення специфічних досліджень, але це не привід порушувати закон.

Як вказують результати моніторингу коронавірусних закупівель, що систематично проводиться мною вже понад півроку, замовники старанно  продовжують наступати на одні й ті ж самі граблі – закуповують за коронавірусною процедурою товари та послуги, які відсутні в Переліку товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на території України (далі  ‑ Перелік). До речі, з останньою редакцією Постанови Кабінету Міністрів України № 225 від 20.03.2020, якою затверджено Перелік, з усіма змінами та оновленнями можна ознайомитись тут. В тому числі  вже з редакцією від 12.09.2020.

Але виявляється, недостатньо нагадати – шановні замовники, перш ніж розпочати закупівлю за процедурою Звіт про укладений договір COVD-19, звіряйтесь з Переліком, з його актуальною версією – чи дійсно там є в наявності той товар, що ви плануєте закупити.

Доводиться нагадувати про це окремо за кожним предметом закупівлі,  принаймні про деякі з них.

Я вже писала про неправомірну закупівлю за коронавірусною процедурою страхових послуг, побутової техніки, різних інших товарів та послуг – побутові товари, бензин, послуги поводження з небезпечними відходами тощо.

А сьогодні зверну увагу на придбання замовниками за коронавірусною процедурою лабораторних послуг та їм подібних, лише під іншою назвою – наприклад, послуги медичних лабораторій, послуги у сфері охорони здоров’я.

Тим не менш, незаконні закупівлі лабораторних послуг за коронавірусною процедурою провели такі замовники міста Києва та області:

КНП «Шкірно-венерологічний диспансер № 3», КНП «Дитяча клінічна лікарня № 3», КНП «Лікарня № 15», Дитячий спеціалізований санаторій "Ялинка".

Направила замовникам листи, чекаю відповіді.

Розумію, що коли медичний заклад не має власного відповідного обладнання та кваліфікованого персоналу для проведення будь-якого специфічного  дослідження (а в нашому випадку йдеться саме про тестування на коронавірус), виходом є укладення відповідного договору з іншим закладом, що проводить такі дослідження.

Але ні!

Це не може бути закупівля за процедурою Звіт про укладений договір COVD-19, якою б необхідною вона не була, і незважаючи на те, що вона безпосередньо стосується боротьби з коронавірусною хворобою.

Така послуга в Переліку відсутня – отже, звіт про укладений договір, спрощена закупівля або ж відкриті торги – в залежності від очікуваної вартості.

Тому знову нагадую  ‑ перед проведенням закупівлі за процедурою Звіт про укладений договір COVD-19 не забудьте звіритись із Переліком. Ця проста дія дасть вам можливість уникнути штрафних санкцій, які згідно зі статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення становлять від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону.

Вдалих закупівель!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]