Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2020 09:25

До чого готуватись медзамовникам, які чергові зміни внесені до Переліку?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

І знову зміни до Постанови Кабінету Міністрів України № 225 щодо закупівлі коронавірусних товарів

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2020 № 817 «Про внесення змін до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. N 224 і 225» внесено зміни до переліку товарів, (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. 

Як зазначено на порталі ЛІГА, Постанова № 817 діє з 12.09.2020.

Які ж саме зміни внесені до Переліку і на що мають звернути увагу замовники?
Перш за все, внесено зміни до розділу Лікарські засоби. Так, препарат Norepinephrine тепер закуповується в ампулах, флаконах шприцах без зазначення дозування.
Додано також наступні позиції: Pipecuronium bromide, Atracurium, Rocuronium bromide, Influenza vaccines (вакцина для профілактики грипу).
Суттєво доповнено розділ послуги. Додано монтаж (реконструкцію) системи киснепостачання, по коронавірусній процедурі можна закупити:

‑ Виготовлення проектно-кошторисної документації на монтаж (реконструкцію) системи киснепостачання;
‑ Проведення робіт з монтажу (реконструкції) системи киснепостачання;
‑ Придбання розхідних матеріалів для монтажу (реконструкції) системи киснепостачання; 

Також до переліку включені послуги що стосуються майна (вантажів), отриманого як благодійна чи гуманітарна допомога для запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а саме:
‑ послуги з перевезення;
‑ послуги документального та митно-брокерського супроводу;
‑ послуги відповідального зберігання.

Будьте уважні, вказані послуги стосуються лише майна (вантажу) що отримано як гуманітарна допомога для боротьби з коронавірусною хворобою.

Отже, Перелік товарів та послуг, що їх можна закупити без використання електронної системи закупівель за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19 зростає.  Без коментарів.  

Чому я постійно нагадую про уважність при проведенні закупівель за коронавірусною процедурою? Тому що останні перевірки закупівель свідчать, що замовники все-таки забувають звірятися з Переліком при виборі процедури закупівлі та неправомірно обирають коронавірусну закупівлю. Прикладів вистачає.

Дитячий санаторій МОЗ України «Зелена гірка» провів закупівлю послуг з технічного огляду та випробувань (калібрування). Після мого звернення замовник розірвав укладений договір, про що повідомив листом 17.09 № 139.

Так само розірвав укладений договір Вишгородський Центр первинної медико-санітарної допомоги, оскільки закупівля послуг з проведення лабораторних клініко-діагностичних досліджень біологічного матеріалу здійснена за коронавірусною процедурою безпідставно, така послуга до Переліку не включена.

Звертаю увагу, що закупівля послуг з проведення лабораторних досліджень є останнім часом популярною у замовників, але, будь ласка, не за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19. 

Чорноморська лікарня провела закупівлю страхових послуг за коронавірусною процедурою. Про неправомірність закупівлі страхових послуг за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19 я вже згадувала раніше, але, як бачимо, нагадати ніколи не буде зайвим.

Львівська обласна клінічна лікарня провела закупівлю послуг із збирання, зберігання, перевезення (транспортування) та оброблення небезпечних відходів за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19. На мій лист щодо неправомірності такої закупівлі замовник повідомив про намір розірвати укладений договір.

Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги вирішив закупити послуги з технічного обстеження власної будівлі та приміщень на предмет доступності для осіб з інвалідністю та маломобільних  груп населення. Звичайно, гарна справа, але до чого тут коронавірусні закупівлі?  Чекаю пояснень від замовника на свій запит.

Великомихайлівський центр первинної медико-санітарної допомоги (Одеська область) провів закупівлю послуг з інфекційного контролю. І знову ж таки за процедурою Звіт про укладений договір COVID-19.  Теж направила лист замовнику і чекаю на відповідь.

Пандемія обов’язково закінчиться, життя увійде не те, щоб в звичну колію, деякі речі вже ніколи не стануть такими, як раніше. Але проведення закупівель неодмінно буде знову проводитися в рамках Закону України «Про публічні закупівлі».

Тому знову і знову нагадую – перевіряйте наявність в Переліку того предмету, що ви плануєте закупити  Адже це може допомогти уникнути штрафних санкцій, які згідно зі статтею 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

‑ придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону тягне за собою накладення штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника у розмірі від тисячі п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Вдалих закупівель!

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]