Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.05.2018 10:41

Рентгенапарати в медичних закладах м. Києва та Київської області. Як ремонтують?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Продовжую здійснювати моніторинг закупівель, що проводять медичні заклади міста та області, і знову бачу проблему. Як економити державі наші з вами кошти?

Продовжую здійснювати моніторинг закупівель, що їх проводять медичні заклади міста та області, і знову бачу проблему – неправильне визначення предмета закупівлі та як наслідок неправильний вибір процедури закупівлі. Як економити державі наші з вами кошти, коли система публічних закупівель не працює «на повну»?

Дитяча клінічна лікарня № 3 Солом’янського району м. Києва оголосила процедуру закупівлі послуг з ремонту і технічного обслуговування медичного та хірургічного обладнання (капітальний ремонт з модернізацією рентгендіагностичного апарату на два робочих місця). Очікувана вартість закупівлі – 1 499 999,00 грн.
Замовник провів закупівлю як допорогову – адже це капітальний ремонт, а значить роботи.
Разом з тим, предмет закупівлі за кодом Єдиного закупівельного словника було визначено лікарнею як ДК 021:2015: 50420000-5 – Послуги з ремонту і технічного обслуговування медичного та хірургічного обладнання.

Звертаю увагу на те, що не всі послуги, що мають назву «Капітальний ремонт», є роботами.

Плануючи процедуру закупівлі, замовник має розраховувати відповідним чином очікувану вартість закупівлі, здійснити аналіз ринка тощо. Тобто оголошуючи процедури замовник має бути обізнаним про рівень цін на відповідному ринку.

Тендерна документація даної процедури закупівлі містить таблицю, яка складається з двох частин: Перелік робіт по виконанню ремонту та Перелік комплектуючих. До робіт по виконанню ремонту лікарнею включено демонтаж та монтаж обладнання, ремонт, підключення та налаштування, – всього 18 пунктів, включаючи проведення інструктажу персоналу по роботі на обладнанні.До переліку комплектуючих, необхідних для проведення зазначених робіт, включено всього 12 найменувань відповідного обладнання.

Свою пропозицію для участі в процедурі подав один учасник, з яким укладено договір. Вартість пропозиції учасника – 1 496 800 грн.

Проаналізувавши наданий учасником кошторис, встановлено, що вартість власне робіт (надання послуг), що включають монтаж та демонтаж обладнання, налаштування та проведення інструктажу становить 222 200 грн. В той же час, вартість комплектуючих, що їх необхідно закупити для виконання ремонту становить 1 274 600 грн. Отже, вартість комплектуючих в зазначеній закупівлі складає 85,16 %, тоді як вартість власне виконання ремонту становить відповідно 14,84 %.

Таким чином, оскільки формуючи тендерну документацію, замовник був обізнаний про необхідні витрати та про їх орієнтовну вартість, йому мало бути відомо, що вартість обладнання (комплектуючих) в декілька разів перевищує вартість надання послуг на його монтаж та налаштування.

Відповідно до пункту 32 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) товари – продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів.

Отже, в даному випадку фактично здійснена закупівля комплектуючих до рентгенівського апарату. Вартість їх установки, у разі якщо вона не перевищує вартості самих комплектуючих, включається замовником в очікувану вартість по закупівлі обладнання.

Таким чином, замовником безпідставно застосовано допорогову процедуру закупівлі, що є порушенням, передбаченим пунктом сьомим статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

У відповідь на моє повідомлення Державна аудиторська служба зазначила, що вибравши допорогову закупівлю для придбання зазначеного виду послуг очікуваною вартістю 1 499 999, 00 грн замовником уникнено від проведення процедури відкритих торгів, що є порушенням Закону. З огляду на зазначене, Північний офіс Держаудитслужби врахує викладені у зверненні питання під час чергового планового контрольного заходу у Дитячій клінічній лікарні № 3 Солом’янського району м. Києва.

Також неправомірно застосував допорогову процедуру закупівлі й Комунальний заклад Білоцерківської міської ради «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 2».
Закладом було проведено закупівлю послуг з ремонту і технічного обслуговування медичного та хірургічного обладнання (Капітальний ремонт рентгенапарату OPERA Т-30сs). Очікувана вартість закупівлі – 775 000,00 грн.
Потрібно зауважити, що предмет закупівлі за кодом Єдиного закупівельного словника було визначено замовником абсолютно вірно - ДК 021:2015: 50420000-5 – Послуги з ремонту і технічного обслуговування медичного та хірургічного обладнання.

Роботами у розумінні Закону є проектування, будівництво нових, розширення, реконструкція, капітальний ремонт та реставрація існуючих об’єктів і споруд виробничого і невиробничого призначення, роботи з нормування в будівництві, геологорозвідувальні роботи, технічне переоснащення діючих підприємств та супровідні роботам послуги, у тому числі геодезичні роботи, буріння, сейсмічні дослідження, аеро- і супутникова фотозйомка та інші послуги, що включаються до кошторисної вартості робіт, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих робіт. Отже, в самому визначенні робіт є чіткий перелік того, що саме можна вважати роботами.

Послуги - будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, лізинг, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт.

Отже, ремонт обладнання, а саме рентгенапарату в розумінні Закону відноситься до послуг.
Обом замовникам було направлено листи з відповідними роз’ясненнями. Також направлено листи до контролюючих та правоохоронних органів.

Необхідно зазначити, що подібні випадки не є типовими, ремонт обладнання замовники зазвичай відносять до послуг та у випадку перевищення очікуваної вартості закупівлі суми у 200 000 грн проводять відкриті торги. Але подекуди трапляється і таке.

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]