Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2018 11:44

Чи завжди порушення умисні?

Координатор з моніторингу медичних закупівель

Закупівлі за державні кошти – це спокуса, в тому числі й з корупційним присмаком. Але ж чи завжди порушення медзамовниками законодавства в сфері закупівель умисні?

Ювілейна десята стаття про життя  замовників закладів охорони здоров’я міста Києва та Київської області.

До різних методів вдаються медзамовники в регіоні - обирають переможцями процедур закупівель учасників, пропозиції яких не відповідають умовам документації, незаконно та необгрунтовано відхиляють дешевші пропозиції учасників, обираючи "своїх" дорожчих.

Не лінуються замовники ділити закупівлі на декілька процедур, зменшувати таким чином очікувану вартість кожної, нижче порогових рівнів, що доволяє їм не проводити відкриті торги, а укладати прямі договори.

Але, як свідчить моніторинг, не завжди порушення медзамовники вчиняють умисно, в даному випадку замовнику "допоміг" електронний майданчик.

Комунальний заклад Київської обласної ради "Київська обласна дитяча лікарня" оголосив закупівлю продукції медичного призначення. Предмет закупівлі був визначений за кодом Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015:33695000-8 (Продукція медичного призначення, крім лікарських засобів).

Разом з тим, в тексті оголошення виявлено, що учасники повинні були поставити медичні розчини (всього 21 найменування), зокрема Глюкози моногідрат 5 % та 10 %; Парацетамол; Калію хлорид; Метронідазол; Флуконазол; Ципрофлоксацин; Теофіліну моногідрат; Ацетилцистеїн; Кальцію глюконат тощо.

Зазначені препарати є лікарськими засобами в розумінні Закону України від 04.04.1996 № 123/96-ВР "Про лікарські засоби" ("… лікарський засіб – будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), що має властивості та призначена для лікування чи профілактики захворювань у людей…").

Для з’ясування причин невідповідності до медзамовника було направлено лист про надання пояснень.

Київська обласна дитяча лікарня повідомила, що торги спочатку дійсно оголошувались на закупівлю медичних розчинів.

Під час розміщення інформації в системі у замовника виникли технічні проблеми наступного змісту. На майданчику " L " , з якого замовник оголошував процедуру закупівлі, є допоміжне віконце, де з переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів (МНН) можна обрати потрібну замовнику МНН назву засобу.

При внесенні окремих позицій переліку виникли складнощі, оскільки потрібних назв у допоміжному віконці не було, а зазначити їх самостійно замовник не мав технічної можливості.

Як пояснює замовник, він звернувся на електронний майданчик  " L "  для отримання технічної підтримки. Працівники майданчику для успішного оголошення закупівлі порадили застосувати код класифікатора ДК 021:2015:33695000-8 (Продукція медичного призначення, крім лікарських засобів), не зважаючи на те, що в даному випадку закуповувались лікарські засоби, що й було зроблено замовником.

КЗ КОР "Київська обласна дитяча лікарня" провело процедуру закупівлі, свої пропозиції подали ТОВ "Медичний центр М.Т.К." та ТОВ "Компанія «Укроптпостач".

Переможцем процедури стало ТОВ "Медичний центр М.Т.К.", пропозиція якого була визнана найбільш економічно вигідною. З переможцем тендеру укладено договір.

Замовник у своїх поясненнях додатково зазначив, що він готовий розірвати укладений договір та розпочати нову процедуру, але вже з іншого майданчика.

Враховуючи, що згідно з статтею 164-14 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративна відповідальність за помилково визначений код не перед бачена, процедура закупівлі (була конкурентною) завершена, а також той факт, що вчинення порушення не було умисним та сталося у зв’язку з особливостями функціонування електронного майданчику, розривати укладений договір недоцільно.

 

Я Руденко Тетяна, Координатор центру реагування на порушення у закупівлях в місті Києві та Київської області. Цей блог створено для поширення інформації про виявлені порушення замовників і учасників процедур закупівель сфери охорони здоров’я регіону.

  Дослідження проводиться у рамках проекту «Медичні закупівлі місцевого рівня – контроль та реагування», який здійснюється за підтримки ГО «Інститут аналітики адвокації» та МФ «Відродження». 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]