Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.02.2021 14:51

Нова атака на ФОПів

Кандидат юридичних наук, адвокат, партнер юридичної фірми "Салком"

Нові урядові пропозиції можуть суттєво ускладнити життя ФОПам.

На сайті парламенту з’явився текст нового урядового законопроекту щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності. Ключовою новелою цього законопроекту є те, що відносини, які врегульовані сторонами за цивільно-правовим договором, можуть бути перекваліфіковані у трудові у випадку наявності принаймні трьох ознак із переліку:

1. Особисте виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням та під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;

2. Здійснення регулювання процесу праці, що носить постійний характер та, як правило, не передбачає встановлення особі конкретно визначеного результату (обсягу) робіт за певний період часу;

3. Виконання роботи на визначеному або погодженому з особою, в інтересах якої виконується робота, робочому місці з дотриманням установлених нею правил внутрішнього трудового розпорядку;

4. Організація умов праці, зокрема, надання засобів виробництва (обладання, інструментів, матеріалів, сировини, робочого місця) забезпечується особою, в інтересах якої виконується робота;

5. Систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди у грошовій та / або натуральній формі;

6. Встановлення особою, в інтересах якої виконується робота, тривалості робочого часу та часу відпочинку;

7. Відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.

Щоб ФОПи не вигадали, як обійти ці вимоги, Уряд також пропонує, щоб під час встановлення наявності трудових відносин окрім чітко визначених семи ознак, могли застосовуватись і інші ознаки «з урахуванням специфіки діяльності фізичних та юридичних осіб, на користь (в інтересах) яких виконується робота».

У випадку ухвалення цього законопроекту ФОПів очікують непрості часи. Особливо ця проблема актуальна для ІТ-сектору, в якому традиційно більшість відносин між роботодавцями та фахівцями оформлені через цивільно-правові договори. Держава отримає можливість переглядати такі договори, визнавати їх трудовими та донараховувати податки.

Особливого цинізму цій ситуації додає те, що в якості мети законопроекту Уряд декларує турботу про соціальні гарантії, яких позбавлені айтішники, що працюють як ФОПи, очевидно забуваючи, що в айті-компаніях вже давно нормою є надання співробітникам медичне страхування, доступ до тренажерних залів, безкоштовне навчання тощо.

Звісно, ФОПи, яких можуть перекваліфікувати у працівників за трудовим договором, є не лише в сфері ІТ. Проте важко уявити, в якій сфері такі ФОПи подякують Кабміну за новації, що посилюють податкове навантаження на них.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]