Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2021 13:28

ІРО-інвестиції: переваги, ризики й прогнози на 2021 рік

Інвестиційний експерт

Інвестуйте в IPO розумно.

У 2020 році на фондовому ринку США спостерігався справжній бум первинних розміщень. Всього на біржу вийшли понад 400 компаній. І ситуація, що склалася, була win-win: у період кризи компанії залучали гроші для бізнесу, а інвестори отримували десятки та навіть сотні відсотків прибутку. Наприклад, акції компанії Airbnb, що пропонує клієнтам платформу з пошуку житла для проживання та відпочинку гостей по всьому світі, подорожчали на 196%. І це лише з 9 грудня 2020 року, коли провели ІРО, до сьогодні, 22 лютого 2021-го. 

Про перспективу й ризики 

Коли компанія виходить на IPO, то андеррайтери розміщення намагаються дотриматися золотої середини та при розміщенні акцій зазвичай встановлюють ціну з дисконтом відносно справедливої вартості. Це робиться для того, щоб залучити для компанії достатній об’єм інвестицій і дати змогу інвесторам заробити у перспективі. Після виходу емітента на біржу ціна підвищується, і, відповідно, зростає заробіток інвестора. 

Відповідь на питання «Чому інвестиції на IPO приносять хороший дохід?» доволі проста. На ринок часто виходять молоді, технологічні компанії, що мають унікальні технології та продукти. Вони можуть стати лідерами не тільки своїх секторів, а й здатні змінити цілі галузі, створюючи при цьому нові тренди. Саме вони цікавлять інвесторів. Йдеться про Facebook Inc. (соцмережа й месенджери), Twitter Inc. (соцмережа), Alibaba Group (онлайн-рітейлер), Ferrari Inc. (автомобілі), Twilio Inc. (хмарне сховище), Beyond Meat (рослинне м'ясо), Zoom Video Communications (відеоконференції), Bill.com (платформа для генерування платежів та рахунків) та Lemonade Inc. (страхова компанія). Акції цих компаній подорожчали на сотні відсотків та продовжують зростати. Приклади успішних кейсів я наводив у своїй першій статті про ІРО за посиланням. 

Але слід пам’ятати про ризик. Серед великої кількості компаній, що стали публічними, є також такі, яким не вдалося знайти достатньої кількості прихильників серед інвесторів або бізнес яких зазнав невдачі. Відповідно їхня ринкова вартість акцій впала. 

Яскравим прикладом невдалого виходу на ринок є Sundial Growers Inc. Компанія виробляє, розподіляє та продає продукти з конопель для дорослих. Також бере участь у виробництві, розподілі та продажі декоративних рослин і трав у Сполученому Королівстві. Акції компанії з дня проведення IPO впали на 88%. Виділяю дві головні причини такої ситуації, що вплинули на рішення інвесторів:

1. Коли компанія уже була публічною, відбувся скандал із поставкою її продукції, а конкретніше — з її якістю.

2. Поширення легалізації медичної марихуани по світу не відбувається так швидко, як би хотілось. Основними ринками збуту товару компанії Канада і США (і то лише у 15 штатах, Вашингтоні та окрузі Колумбія). Повна федеральна легалізація може зайняти багато часу. 

Інший приклад — компанія GoHealth Inc., яка працює на ринку медичного страхування в Америці. Її акції подешевшали на 30% з дня виходу на ІРО 13 липня 2020 року до сьогодні. Причина — велика конкуренція, адже ринок медичного страхування є одним із найбільш конкурентних у США. 

Висновок із цього простий — при інвестуванні в ІРО слід використовувати збалансовану та рівномірну стратегію розподілу коштів. У жодному разі не можна вкладати в одну компанію всі заощадження. Краще наявну суму інвестувати у декілька компаній, що планують провести ІРО. Ідеально, якщо вони будуть із різних сфер бізнесу.

Перспективи та прогнози на 2021 рік 

На 2021 рік можна виділити декілька загальних рекомендацій для охочих інвестувати на ринку IPO.  У цей складний період є кілька галузей, які мають хороші перспективи для зростання.

• Медицина та біотехнології. Епідемія COVID-19 показала загрозу для світової економіки. 2021 рік розпочався з активного поширення вакцин від фармацевтичних компаній Pfizer, BioNtech та Moderna. Населення далі буде більше цікавитися збереженням здоров’я та правильним харчуванням. Купувати акції перспективних компаній, що ведуть такі розробки, може бути вигідно.

• IT-технології. Цей сектор уже чимало років залишається одним із найперспективніших. ІТ-проєктам та стартапам все простіше отримати багатомільярдну підтримку від венчурних інвесторів для свого розвитку. Тим більше, що час виходу компанії на IPO скоротився — компанія може стати публічною уже через якихось 5-8 років. У 2021 році велику кількість ІТ-рішень спрямують на покращення та оптимізацію віддаленої роботи, що стала популярною через карантин.

 Онлайн-ритейл та сервіси доставки. Цей тренд існував до пандемії, а загальний локдаун лише пришвидшив його розвиток. Замовляти все онлайн та оформлювати доставку зручно й безпечно, адже соціальну дистанцію поки що ніхто не скасовував. Ця тенденція буде зберігатися довготривалий час. З'являються стартапи, які покращують сервіс таких послуг і роблять взаємодію мінімальною. Всі ці компанії хочуть бути публічними, тому будуть проводити IPO. 

У 2021 році інвестори особливо чекають на IPO таких компаній:

Starlink — проєкт американської компанії SpaceX, що розробляє високопродуктивні супутникові платформи зв'язку для запусків їх у космос;

Robinhood — американський онлайн-брокер, який кількість клієнтів якого зростає просто неймовірними темпами;

- Instacart — американська компанія, яка здійснює службу доставки товарів і продуктів у США та Канаді;

Coursera — технологічна компанія, що працює в галузі освіти. 

Інвестуйте в IPO розумно. Я бажаю вам прибуткових розміщень та готую наступний не менш цікавий матеріал для усіх, хто цікавиться інвестуванням і правильним управлінням грошима.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]