Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2020 15:22

Як громадянський активізм змінює якість життя у місті: історії успіху Дніпра

Керівниця пресслужби Інституту "Республіка" та ВІ "Активна Громада

Ліхтарі біля гуртожитків Медичної академії, успішні ОСББ та участь в організації дебатного турніру - все силами громадських активістів міста Дніпра.

Розв'язати проблему відсутності освітлення на території гуртожитків Медичної академії, допомогти Федерації дебатів України організувати й провести дебатний турнір, допомагати активному ОСББ у пошуку фінансування – звучить як перелік обов’язків місцевого депутата. Насправді, ні. Це все справа рук ВІ «Активна Громада» в місті Дніпрі. Про проблеми міста і шляхи їх вирішення, про важливість включенння громадян в суспільно-політичне життя міста й країни, а також про те, яким має бути Дніпро через 10 років розповідає регіональний координатор “Активної Громади” міста Дніпра Дмитро Чернишов.

- Як Ви дізналися про проблеми з освітленням вулиць біля гуртожитків Медичної академії? Яким чином, як координатор «Активної Громади, долучилися до розв'язання цієї проблеми?

- У жовтні-листопаді 2019 року Інститут «Республіка» формував ініціативні групи у Дніпрі для того, щоб залучати активних мешканців до розв'язання локальних проблем з нашою допомогою. На одному зі своїх тренінгів у Молодіжному центрі «Кузня української інтелігенції» я запитав у студентів, хто якимось чином готовий включитися в процес вирішення місцевих проблем. Студент Медичної академії Роман Вілівчук, який вже на той момент щось чув про адвокаційні кампанії, раніше був на тренінгах Інституту «Республіка», розповів, що у студентів Медичної академії є проблема з освітленням біля гуртожитків. Таким чином, ввечері їм доводиться ходити темними вулицями, де дерева звисають прямо над головою, а під ногами можна не вгледіти ями, тому є вірогідність заподіяти шкоду своєму здоров’ю. Згодом ми з ним зустрілися, обговорили, як можна вирішити цю проблему. Разом ми дійшли висновку, що найпростішим способом буде – звернутися до депутата міської ради, який відповідальний саме за цей округ. З кількох депутатів обрали одного – найбільш відкритого для діалогу, на нашу думку. Потім я допоміг Романові скласти лист до депутата, в якому ми детально описали проблему: там знаходяться гуртожитки трьох університетів, це таке собі маленьке студмістечко. Там мешкає дуже багато студентів, які часто ризикують своїм здоров’ям, через темряву там і рівень злочинності підвищився, і впасти можна, бо не видно дорогу. Дівчата боялися ввечері йти цією стежкою, бо всіляке може трапитися… Ми роздрукували цей лист, Роман зібрав під ним понад 70 підписів студентів Медичної академії. Далі з цим листом пішли до одного з депутатів міської ради, наближеного до нашого мера. У нього нам сказали: «Де ви були раніше? Чому від вас раніше ніхто не приходив? Ми саме в цьому житловому масиві зараз масово ремонтуємо і встановлюємо вуличне освітлення». За словами Романа, раніше навіть ректорка університету писала лист міському голові, щоб на цій ділянці зробили освітлення, але роками ніхто нічого там не робив. А тут депутат сказав, що це не так складно, що все зроблять. Згодом депутат написав лист до профільного департаменту, там йому відповіли, що десь у другому кварталі 2020 року ця проблема буде вирішена. Зрештою, у червні на частині ділянки було встановлено нове освітлення. Там стоять декілька огороджених приватних будинків і на їхніх стінах поставили невеличкі ліхтарі. Плюс – ще на шляху від цих будинків до студентських гуртожитків також на стовпах замінили лампи. І після цього можна ходити трохи безпечніше.

- Але освітлення встановили не на всій, а тільки на частині ділянки?

- Так. Більша частина території – це лісок, куди ніяка техніка не може заїхати. Нам сказали, що стовпи там не можуть поставити, ліхтарі також. Тому будемо думати над іншим варіантом. Можливо, якісь ліхтарі трохи вище землі. 

 - З приводу підписів студентів: чому цифра 70? Студенти не надто активно долучаються до таких акцій?

- Тут важко сказати. Скоріше за все, це пов’язано з тим, що Роман, який збирав підписи, був обмежений в часі: скільки зібрав, стільки вже й було. Я впевнений, що всі студенти, до кого б він звернувся, підтримали його пропозицію. Ми хотіли якнайшвидше подати цей лист депутатові, щоб встигнути розв'язувати проблему у найближчі місяці. Від самого звернення ініціативної групи до часткового встановлення і відновлення вуличного освітлення минуло цілих пів року. Тому було важливо підтримувати контакт із командою депутата, бо питання могло б зависнути у повітрі. Можливо, саме через відсутність комунікації й провалилися попередні спроби. 

 - Які ще проблеми на цій ділянці залишилися невирішеними?

На цій же ділянці досі залишається така проблема, як розбитий тротуар. Там навіть з освітленням можна впасти. На більшій частині ділянки, все одно, немає ніякого освітлення і ще є проблеми зі сміттям і деревами, гілля яких частково варто спиляти.

 - Чи зверталися кудись щодо проблеми розбитих тротуарів?

- Роман говорив з помічницею депутата місцевої ради щодо того, аби прокласти новий тротуар, але йому відповіли, що поки що не можуть це зробити.

 - Як вони це аргументували?

Вони відповідають, без пояснень, що не можуть. І гілля дерев, які звисають над головами студентів у парку, теж кажуть, що не можуть спиляти поки що.

- Студенти – це проактивні молоді люди. Наскільки вони самостійно включалися у процес встановлення освітлення, чи займалися благоустроєм території? Чи зверталися кудись?

- В більшості випадків від них немає активності. У Дніпрі з подачі деяких місцевих депутатів створили «Об’єднання міських гуртожитків», щоб якось залучати студентів до того, що відбувається у місті. Але в цьому задіяна дуже мала частина студентів. Є студентські ради в університетах, молодіжні громадські організації, міська молодіжна рада. Проте там опиняються лише поодинокі студентські лідери, це не масове явище.

- Чи планує «Активна Громада» у Дніпрі залучати більшу частину громадян до участі у суспільно-політичних процесах міста?

Вебінари чи тренінги тут не допоможуть. Їх потрібно брати за руку і вести, розповідати, чому це важливо. Це буде більш дієво.

- Чи були ще якісь історії успіху в Дніпрі?

- У нас була одна ініціативна група: на проспекті Гагаріна у Дніпрі є досить активне ОСББ. Частину ремонтів вони роблять своїми силами, збирають гроші, хто скільки може, і проводять певні роботи. Наприклад, встановили у під’їздах паперові урни для окремих видів сміття. Вони запитували у нас, де взяти додаткові кошти, бо хотіли на вулиці також встановити урни для сортування сміття, але металеві й великі. Ми порадили їм звернутися до народного депутата, який закріплений за їхнім округом, та до депутата міської ради. Також ми зі свого боку моніторимо різні грантові конкурси, щоб якось їм допомогти. Також ще у лютому 2020 року ми долучалися до організації дебатного турніру у Дніпрі, допомогли таким чином Федерації дебатів України. Вони до нас звернулися і попросили про фінансування. Ми надали частину коштів для турніру, який проводить ФДУ. Для них, насправді, це була незначна сума. Але завдяки тому, що ми надали ці кошти, оргвнески для учасників були менші. Минулого року ми також допомагали провести Дніпровську дебатну школу, яку проводила ФДУ. Ми теж їм трохи допомогли з фінансуванням і харчуванням для учасників.

- Що для Вас «Активна Громада»? Чому Ви займаєтесь громадською діяльністю?

- Я цим займаюсь понад 5 років, мені це подобається. Діяльність у «Активній Громаді» - це один із важливих етапів для мене. По-перше, у «Активної Громади» досить сильна мережа по різних регіонах, завжди багато ідей та активностей. Ми робимо корисну справу для суспільства. Окрім проведення просвітницьких заходів, ми допомагаємо розв'язувати місцеві проблеми. Особливо приємно, коли на експертному заході можеш виступати як представник відомої Всеукраїнської організації. 

 - Чому, на Вашу думку, українцям варто включатися в громадське життя і бути активними?

Якщо ти активний, ти можеш набагато швидше розв'язувати проблеми свого будинку, вулиці чи кварталу. Наприклад, в Дніпрі багато ОСББ. Коли мешканці об’єднуються, вони подають різні проєкти в міську раду, пишуть листи депутатам. Також дуже швидко роблять ремонти, бо є спеціальні програми для ОСББ. Окрім того, вони менше платять за комунальні послуги, тому що самі винаймають постачальника послуг, замість того, щоб якийсь інший, нав’язаний, надавав їм ці послуги неякісно. Водночас, в будинках, де немає ОСББ, майже нічого не робиться і люди з кожним роком живуть дедалі в гірших умовах. Залученість до громадянської активності допомагає людині реалізувати себе, стати більш відомою. Деяким людям подобається бути медійною персоною: ходити на ефіри, усвідомлювати, що на тебе дивляться телеглядачі, слухають тебе по радіо, читають твої статті або матеріали про тебе.

- Яким би Ви хотіли бачити своє місто – Дніпро через 10 років?

Я хотів би бачити місто, де промислові підприємства не забруднюють екосистему. Де річка не зеленіє влітку. Хотів би бачити місто, де вирішені всі основні житлово-комунальні проблеми громади, щоб не було будинків, які розвалюються. Хотів би, щоб у нашому місті через 10 років збереглися всі історичні будівлі, тому що їх зараз активно зносять, навіть ті, які в гарному стані. Щоб до міста приходив великий бізнес, вкладав гроші. Аби в місті з’явилося більше цікавих туристичних та культурних об’єктів, щоб можна було очікувати понад 500 тисяч туристів щороку. Також хотілося б, аби мешканці нашого міста були більш активними, долучались до всього, що відбувається у місті, самостійно ініціювали певні рішення, не боялися представників влади й навчилися з ними продуктивно комунікувати.

- Як Ви оцінюєте стан залученості дніпрян до життя міста?

Мешканці Дніпра не дуже включені, є незначна частина, відсотків 10, активних громадян. Всі інші просто чекають, що хтось із знайомих їм допоможе або якийсь депутат. Вони не готові брати на себе відповідальність або самостійно щось робити.

- Як цю цифру можна підвищити?

Якщо розповідати про те, що їхня участь у суспільних процесах може принести додаткову користь – це дасть результат. Показувати конкретні кейси, історії успіху. Якщо люди будуть бачити, що вийшло розв’язати якусь проблему у їхніх друзів чи знайомих – то вони будуть також долучатись до ініціатив, щоб у майбутньому йти таким самим шляхом. 

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

 

Авторка: керівниця пресслужби Інституту "Республіка" та ВІ "Активна Громада" Тетяна Кавуненко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]