Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2023 22:22

Безглуздий хайп блокує управління АРМА

Український правознавець, доктор юридичних наук, професор

Нещодавно здійнявся хай щодо закупівель в Міноборони.

Невдовзі з’ясувалось, що скандальний департамент у Міністерстві оборони очолював Богдан Майданюк (змінено прізвище на Хмельницький). А він був засновником цілої мережі громадських організацій і хайпував років з десять. Вигриз собі містечко для незаконного збагачення, але не всі активісти обурилися своїм колегою, а навпаки загорілися ідеєю увірватися у буремне життя щодо пригод у державні інституції.

Для цього треба мати клепку в голові.

Сумно, що за рік держава не перейшла на військові рейки. Натомість антикорупційні інституції в основному хайпують ніби нема війни. Наприклад, НАЗК не виконує своїх функцій за законом, але ось нещодавно внесла у свій блек-лист АШАН. Проте проїзджаючи невподалік АШАНу не побачив аж ніякої дієвості від цього блек-листа НАЗК. Але хайп сприймається активістами на раз.

Успіхи антикорупційної системи за час війни можна порахувати на пальцях. Насамперед це те, що в САП з'явився постійний керівник і це важливо для будь-якої інституції. НАБУ передало гроші на ЗСУ, які без руху знаходились у камері схову і тепер готівка знаходиться у надійних руках наших захисників. Третє - це проект АРМА з ОВДП. Реальний, дієвий інструмент наповнення військового бюджету.

Натомість слушно повідомляє Центр протидії корупції, що ефективність від санкційних механізмів, до яких залучено Мінюст та Мінекономіки, дуже низька. Три справи за  рік, а фінансовий ефект поки не настав і невідомо коли настане.

До теми цієї колонки. Побачивши можливість у функціоналі АРМА прокинулися ті, хто вже неоднаразово фалив в питанні управлінні арештованими активами. Хоча тут важливо наголосити на тому, що арештовані активи за своєю природою відмінні від конфіскованих, заморожених або навіть державних. Основне - це тимчасове управління на час арешту. Це така деталь яку за чотири роки не змогли засвоїти ті люди, які вважають себе експерами в цій сфері і це відноситься як до публічних діячів, так й активістів, які входили до контрольних органів та комісій дуже поважних установ.

Наразі в АРМА передаються активи не лише рф та рб, але й одіозних особистостей, наприклад, Медведчука. Декілька "активів Медведчука" успішно працюють на державу. З одним є нюанси, але я думаю, що АРМА все подолає. Багато інструментарію успішно задіються в АРМА, а з тимчасовим керівником будь-якої установи вважається досягнення успіху маловірогідним.

Повернемось до активістів. По суті вони не мають ніякого офіційного статусу, разом із тим мають такий собі бек-граунт по ефективності своєї громадської діяльності. Коли в тебе з під носу виводять майже мільярд - ти або недолугий, або зацікавлений. Держава інституційно спроможна, коли в ній працюють ті механізми, які закладено у законодавстві. Коли існує баланс між гілками влади та суспільством. Не дивно, що АРМА з легкістю, можна сказати й не помітила, намагання впливати на свою діяльність. Але останні заяви офіційних осіб на конференції, яка й не стосувалась роботи кримінального блоку всколихнуло ряд зацікавлених осіб, а робота АРМА іншими стейкхолдерами сприймається напруженно. Одразу від усіх тих, хто вважає себе експертами пішли один за одним повідомлення, які за змістом протилежні. Для чого це робиться - для успішного передбачення майбутнього.

Що треба для того, щоб АРМА ще ефективніше виконувала свої функції? Перше, це призначити нового керівника. Керівник має бути в темі, а не відірваним від реалій фантазером. Чи є такі у списку представленому на сайті Кабінету Міністрів? Думаю, що є, але відбувається постійний відтік достойних кандидатів. Чи є Комісія панацеєю - безумовно ні. Тим більше, що Комісія більше року своєї активної роботи не може зрушитися з місця, а останні інформаційні повідомлення показали на заангажованість деяких членів Комісії.

Таким чином, підсумовуючи треба зазначити, що список кандидатів не є остаточним. Використовуючи досвід НАЗК Кабінет Міністрів може призначити на час війни постійного керівника, який принаймні має досвід з управління арештованими активами, якого не треба буде вчити основам майстерності.

Комісію, яка не виконала розпорядження Уряду можна спокійно розпускати і формувати її новий персональний склад.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]