Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.02.2019 14:09

Децентралізація: наступні кроки

Український політик, народний депутат України IX скликання

Якщо країна обирає шлях прогресу, децентралізація - закономірна реформа

Коли процес децентралізації лише розпочинався, противників реформи було більше, аніж прихильників. Але в України не було іншого вибору. Всі розуміли: маємо багато локальних проблем і їх потрібно негайно вирішувати.
Так склалося, що ми часто звинувачуємо у всіх проблемах президента, уряд чи депутатів. Але погодьтеся: навіть при великому бажанні глава держави не може приїхати в кожен населений пункт і прокласти водогін або зробити освітлення. На місцях краще знають, на що потрібно звернути увагу і куди «кинути» кошти. 
Тому реформа децентралізації була невідворотною для нашої країни. Винайшли простий, але в той же час дієвий рецепт – передати більше повноважень на місця. У 2015 році в Україні утворили майже 160 громад, серед яких три – Волочиського району, який входить до складу округу №188, що на Хмельниччині. Об’єднавшись першими, ці громади пішли на великий ризик. Бо завжди по протоптаному шляху йти набагато легше, аніж бути першопрохідцями, робити помилки та самотужки набиратися досвіду.
Щоб не говорили скептики, а позитивний ефект від децентралізації можна побачити неозброїним оком. Це можна зрозуміти, відвідавши населені пункти Наркевицької, Волочиської та Війтовецької ОТГ Волочиського району. Сьогодні там будують водогони, облаштовують вуличне освітлення, асфальтують дороги, ремонтують школи та закуповують необхідне медичне обладнання для сільських ФАПів.
А все тому, що до праці взялися господарники – люди, які живуть у регіоні і знають, які проблеми – нагальні.
За останні роки провів сотні зустрічей із представниками громад на місцях. Люди бачать «світло в кінці тунелю», але невирішених питань ще теж багато.
Реформа децентралізації завершується у 2020 році. Тому цей рік має стати вирішальним.
Насамперед на рівні парламенту маємо «дати зелене світло» ряду законопроектів і перейти від популістський заяв до дієвих рішень. Тому в найкоротші терміни, незважаючи на «президентську олімпіаду», треба розглянути наступні важливі проекти в залі ВР. Зокрема, № 8369 - про службу в органах місцевого самоврядування; № 7467 - спрощення процедури добровільного об'єднання громад; № 7447 - удосконалення механізму фінансування регіонального розвитку; № 4091 - щодо виборів старост. Насправді, це – далеко не вичерпний перелік.
Впевнений, коли країна обирає шлях прогресу, децентралізація - то закономірна реформа. Тут не потрібно вигадувати велосипед. Маємо приклади скандинавських країи, Польщі, Литви, які свого часу пройшли цей шлях. Це дало поштовх їх економіці, розвитку сільських територій. Наша держава теж наважилася йти вперед. В результаті за останні 5 років ми побачили позитивні зрушення, і вони - очевидні. Поїдьте, щонайменше, у Волочиський район на Хмельниччину. Хоча таких прикладів - десятки. Тому позитивна динаміка є. Саме заради таких змін і маємо об’єднуватися на всіх рівнях.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]