Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2024 15:41

Висновки з минулого – для кращого майбутнього

Керівний директор, очільниця департаменту міжнародних операцій Impel Group, генеральний директор Impel Ukraine

Уроки катастроф і сила людського духу допомагають Нижній Сілезії і Україні долати виклики.

Нижня Сілезія – місце, де я живу, регіон з прекрасними ландшафтами, діловим процвітанням, відкритий для іноземців та інвестицій, але також з важкими спогадами про повені. Особливо тієї, що сталася в липні 1997 року, коли річка Одер затопила Вроцлав та багато інших місцевостей, люди часто втрачали все, що мали, а збитки регіону обчислювалися мільярдами.

Минуло майже 30 років, і історія з потопом повторюється. Але сценарій тепер інший. Інакший тому, що на помилках минулого було зроблено висновки.

Після повені тисячоліття у 1997 році одним із пріоритетів стало будівництво та модернізація дамб уздовж головних річок регіону. Нові захисні споруди були побудовані в найбільш схильних до повеней районах, а наявні насипи були укріплені та підняті над рівнем моря. Інвестиції в інфраструктуру захисту від повеней у Нижній Сілезії були величезними фінансовими та організаційними зусиллями, але тепер ми можемо оцінити, що вони принесли відчутні результати. Сучасні дамби, водосховища і вдосконалені системи оповіщення означають, що регіон набагато краще підготовлений до екстремальних погодних явищ, ніж 30 років тому.

І хоча зливи останніх днів призвели до того, що річки вийшли з берегів, а тисячі людей з острахом дивляться на прогнози – роки роботи над укріпленнями, водосховищами та дамбами означають, що боротьба з водою має зовсім інший хід, ніж у минулому. І хоча все ще існують значні проблеми, оскільки, на жаль, багато сіл, розташованих вище в горах, не вдалося врятувати, прогрес був величезним, а втрати значно зменшилися.

Але під час надзвичайних подій, таких як повені, мова йде не лише про інфраструктуру. Щоразу, і незмінно, мене зворушує сила людської солідарності та готовність допомогти. Сила людських сердець, які об'єднуються, щоб врятувати від руйнування.

І часто це люди, які «не мусять», бо їхні будинки досить високі, і повінь їх не затопить. Але вони хочуть. Вони приходять після роботи зі своїми лопатами, мішками, і навіть якщо вони не зобов'язані, вони вирішують допомогти.

І кожен, хто приєднується, якось природно вливається в цю хвилю допомоги. Хтось приносить пісок, хтось тримає мішок, хтось вантажить, хтось зав'язує, а хтось приносить готові, важкі торби. Раптом хтось приносить кілька ящиків води, а потім навіть щось поїсти. Але це також відбувається природно. Ніхто ніким не керує, ніхто ні за ким не наглядає. І виглядає так, ніби всі точно знають, що і коли робити.

І хоча кульмінаційна хвиля досі перебуває у Вроцлаві і ризик підтоплень все ще існує, я вже знаю, що ці спільні зусилля багатьох людей є цінністю самі по собі. І я вдячна за те, що змогла бути її частиною.

І тут у мене дежавю, бо я пам'ятаю схоже відчуття, коли була в Києві в перші дні великого російського вторгнення. Коли люди, навіть якщо їм самим було страшно, навіть якщо вони не знали, що буде наступного дня, допомагали іншим, коли можна було відчути цю неймовірну енергію солідарності, волю до дії, до порятунку Батьківщини.

Я б хотіла, щоб Україна також вчилася на помилках минулого і, коли прийде час, вкладала свої ресурси туди, де вони найбільше потрібні, щоб коли прийде час, у майбутньому, ми могли з гордістю сказати, що це було того варте. Що це був правильний вибір.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи