Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.09.2024 11:21

Наслідки енергетичної кризи для металобізнесу і будівництва

Комерційний директор Національної мережі металоцентрів VARTIS

Енергетична криза та зміна кон’юнктури на світових ринках: нові виклики для металургійної галузі України

Продовження війни в Україні спричиняє серйозні випробування на всі сектори економіки, і металопрокатний бізнес не є винятком. На сьогодні галузь стикається з кількома новими ключовими викликами:

Усі ці фактори формують нові реалії для української металургійної галузі. Підприємства змушені адаптуватися, впроваджувати нові технології для енергоефективності, шукати альтернативні ринки збуту та будувати гнучкі бізнес-моделі.

Як ми вже спостерігали на власному досвіді, вимушені відключення електроенергії створюють суттєві проблеми для наших клієнтів. Багато з них не мають альтернативних джерел електроживлення, що унеможливлює приймання товару на місці.

Це призводить до затримок у логістичних процесах і простою автотранспорту та збільшує витрати на постачання й підвищує собівартість продукції.

Чи буде дорожчати металопрокат?

На початку 2024 року ми були свідками часткової зупинки одного з найбільших металургійних комбінатів України — АрселорМіттал Кривий Ріг, спричиненої ракетними обстрілами по енергетичній інфраструктурі України.

Ця ситуація спричинила дефіцит необхідної металопродукції на українському ринку, що змусило країну імпортувати світові аналоги, які дорожчі українських приблизно до 10%. Це створило додатковий тиск на економіку України в критичний період — у лютому та березні 2023 року.

Проте цей випадок став нагадуванням про вразливість української промисловості до атак на критичну інфраструктуру та необхідність подальшої диверсифікації енергетичних джерел для стабільної роботи підприємств у майбутньому.

Як ситуація виглядає зараз?

Кілька днів тому один із найбільших металургійних виробників оголосив про чергове скорочення виробництва, що стало наслідком складних вищезгаданих викликів та необхідності подальшої адаптації до нових реалій.

Основним фактором є різке подорожчання електроенергії в Україні, яку наразі імпортують в обсязі до 80%. Це призвело до подорожчання електроенергії для українських металургійних підприємств до рівня, що вдвічі перевищує аналогічні витрати європейських виробників.

Наразі експорт металургійної продукції став нерентабельним, оскільки додаткові витрати роблять українську продукцію неконкурентоспроможною на міжнародних ринках. Часті перебої з електропостачанням ще більше ускладнюють виробничі процеси, призводячи до збоїв у роботі обладнання та затримок у виробництві.

Найімовірніші наслідки впливу поточної ситуації на суміжні галузі?

Попри поточні виклики, дефіциту металопродукції на ринку ми не прогнозуємо. Проте, якщо постачальники металопрокату будуть змушені шукати альтернативну імпортну продукцію, є вірогідність, що її ціна може перевищувати вартість українських аналогів до 20%.

З огляду на це, ми рекомендуємо всім галузям, які залежать від металопрокату, заздалегідь підготуватися до можливих ризиків, особливо з наближенням зимового періоду. Тепер – саме час зробити невеликий запас продукції або зарезервувати необхідні об'єми, що гарантуватиме безперебійну роботу у випадку несприятливих обставин.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи