Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.08.2021 18:39

Коли варто купувати бізнес, що має цікавий покупцю актив, а коли – безпосередньо актив?

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

Поради від юриста для бізнесу.

Набувати право власності на підприємство, що має необхідний актив чи набувати право власності на сам актив (нерухомість) — ось у чому питання.

На практиці ми зіштовхнулися з кейсом, де постало таке питання.

Читайте в цій замітці мої поради щодо того, коли доцільно придбати корпоративні права на підприємство, що має нерухомість, а коли — на сам актив, який цікавить вас як покупця.

Корпоративні права — це права особи, частка якої визначається в статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами (ч. 1 ст. 167 ГКУ).

Ключова думка, яку вам варто зрозуміти: за складністю оформлення правочину — придбання корпоративних прав є менш складною процедурою, ніж купівля активу, особливо, якщо цей актив — нерухомість, яка ще й використовується в орендних відносинах.

Купівля корпоративних прав, на відміну від придбання активу (нерухомого майна), не вимагає:

— нотаріального оформлення договору;

— переоформлення договорів щодо його утримання;

— надсилання повідомлень до податкової щодо наявності нового джерела оподаткування;

— з’ясування наявності відносин з орендарями такого активу й переоформлення чи внесення змін до наявних договорів (а в деяких випадках орендарі мають пріоритетне право щодо придбання орендованого ними активу).

Чинники, що ускладнюють продаж активу, стають причиною купівлі такого активу через придбання суб’єкта господарської діяльності — юридичної особи, яка є власником такого активу.

Зацікавленість активом (нерухомим майном) відбувається, як правило, у зв’язку з розвитком бізнесу, не так часто — з метою вкладення «вільних» обігових коштів.

У процесі розвитку бізнесу, доцільність придбання активу (нерухомості) шляхом придбання корпоративних прав юридичної особи, яка є власником такого активу, можливе лише тоді, коли така юридична особа здійснює аналогічну господарську діяльність, що й покупець, і такий актив (нерухомість) активно використовується в цій діяльності, фактично здійснюємо поглинання одного бізнесу іншим.

В інших випадках доцільно придбати актив (нерухомість) шляхом укладення договору купівлі-продажу щодо нього.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]