Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.05.2021 11:42

Складні переговори: що треба знати бізнесу

Адвокат, директор Derchuk & DWP Law Firm

У цій статті ми розібрали основні положення, які потрібно розуміти власникам, щоб досягти бажаних результатів у бізнес-переговорах.

Презентуємо всім читачам блогу статтю, яка стане першою із серії статей, присвячених переговорам, а точніше — складним переговорам.

Ми розглянемо переговори у сфері бізнес-активності суб’єктів господарювання через свої представницькі органи, а також із позиції власників бізнесу.

Чому переговори ми називаємо складними?

Це не тому, що їхнім учасникам складно говорити. Причина проста: вони складаються з багаторівневої структури побудови взаємозв’язків, в основі яких покладено домовленості щодо досягнення ближніх і перспективних цілей.

Я як юрист супроводжую переговори по-різному: як безпосередньо, з фізичною присутністю під час їхнього проведення, так і опосередковано — через підготовку клієнта до переговорів та їхній дистанційний супровід.

Що ж таке переговори?

Тут потрібно розібратися із загальноприйнятим визначенням: переговорів — це дискусія, взаємне спілкування з метою досягнення спільного рішення.

Своєю чергою, дискусія — це форма колективного обговорення, мета якого — виявити істину або знайти правильне розв’язання порушеного питання. Її учасники роблять це через висловлення власних міркувань і зіставлення поглядів опонентів на проблему.

Спілкування ж — це передача інформації в будь-якій формі від однієї особи до іншої безпосередньо або за допомогою засобів зв’язку будь-якого типу.

Розібралися з термінами — тепер ближче до справи.

Переговори — один із ключових аспектів компанії бути конкурентною на відповідному ринку. Вони виступають вагомим інструментом позиціювання бізнесу серед інших компаній, а також врегулювання різних позицій всередині підприємства.

Щодня ви ведете переговори щодо різних напрямів роботи бізнесу: ресурси, процеси, конфлікти, угоди тощо. Ви навіть ведете переговори «самі з собою», — у сенсі вагання під час прийняття власного рішення. Через переговори відбувається інформаційна комунікація, досягнення домовленостей, регулювання й контроль, координація дій.

Розгляд основних положень переговорного процесу умовно свідчить про рівність сторін, як на початку переговорного процесу, так і під час його закінчення — на етапі досягнення домовленостей).

У чому ж полягає умовність і чому переговори займають ключову позицію у веденні бізнесу?

Умовність полягає в тому, що в будь-якому випадку одна зі сторін переговорного процесу буде у вигіднішому становищі, ніж інша, за результатами його завершення — незалежно від того, чи досягнуть сторони консенсусу, чи ні. І це при тому, що кожен учасник переговорів дає свідому вольову згоду з їхніми результатами.

Умовна рівність полягає виключно в можливості кожної зі сторін переговорного процесу однаково проявити свою волю щодо результатів переговорів.

На додачу, переговори займають ключову позицію у веденні бізнесу, з огляду на такі моменти:

1. Домовленості, прийняті за результатами переговорів — це є мета та ціль, заради досягнення яких рухається підприємець.

2. На основі рішень, прийнятих на переговорах, опоненти можуть вчиняти вигідні для сторони дії.

3. Переговори формують імідж і «харизму» компанії.

4. У процесі переговорів з’ясовується позиція опонента, її сильні та слабкі сторони, наміри, мета та гіпотетично можливі кроки опонента в конкурентній боротьбі на ринку.

5. Юриспруденція, фінанси, кадри, матеріальні й нематеріальні активи — усе це є інструментами для реалізації рішень, отриманих у процесі переговорів.

Тож як найкраще підготуватися до складних переговорів і навіщо вам буде потрібен юрист у цьому процесі — читайте в наступних статтях у блозі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]