Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.11.2018 18:31

"Ні #ПДВнаПовітря": навіщо ми закликаємо підтримати електромобілі в Україні?

Експерт ринку автомобілів та електромобілів. Директор мережі електрозаправних комплексів ТОКА

Усіх, кому не байдужа ця тема, закликаю завтра прийти до стін Верховної Ради

Якщо ви слідкуєте за моїм блогом (скромно сподіваюся, що такі добродії є серед тих, хто це читає), то помітили один із перших текстів - про лідерство України в регіоні за кількістю електромобілів. І справді, як так сталося, що у нас в 3 рази більше електрокарів, аніж у значно велелюднішій Росії та в 6 разів більше, аніж у багатій Польщі?

Не буду описувати всього механізму того, чому так сталося, скажу лише основні річ: найвагоміше нашому регіональному електромобільному лідерству посприяла тимчасова відміна ПДВ на ввезення електрокарів. Це - факт. Чому ці 20% (з урахуванням інших пільг дещо більше) такі критичні - хтозна, може щось коріниться в ментальності українців, однак зі скасуванням ПДВ популярність електрокарів у нас різко зросла, так, що за темпом росту кількості електрокарів ми - серед європейських лідерів.

Так, за даними МВС, за 9 місяців 2018 року в Україні було зареєстровано 3798 нових електромобілів, що на 15% більше, ніж за весь 2017 рік. При цьому ця цифра складає 35% від всього обсягу реєстрацій нових авто в Україні.

Перемога? Безумовно. Цими показниками варто пишатися, і трохи далі я докладніше поясню чому. Але ця перемога ризикує з 1 січня перетворитися на величезну зраду, як прекрасна карета попелюшки - на потворний гарбуз. Оскільки казка про скасоване ПДВ от-от закінчиться…

Невже ми отримаємо різкий спад ввезення електрокарів до України, згортання розвитку електромобільної інфраструктури та повну втрату цікавості українців до цієї теми? Не хочеться у це вірити - але саме так може статися, якщо…

...Якщо Верховна Рада не продовжить відміну ПДВ на електрокари, хоча би знову - тимчасово, хоча би іще на один рік. І не зробить цього прямо завтра, адже саме 22 листопада заплановано голосування за відповідний законопроект. Саме до цього закликає народних депутатів наша ініціатива "Ні #ПДВнаПовітря". Ми вже влаштували пробіг на електромобілях у Києві, Одесі, Дніпрі, Харкові та інших містах, ми розповідали про це в коментарях для ЗМІ та на брифінгах, а завтра прийдемо під Верховну Раду, щоб закликати народних депутатів проголосувати за наші вимоги.

Хто ми? Широкі кола однодумців, причетних до елетромобільної галузі. Більшість із нас - звичайні власники електрокарів, але є й представники бізнесу, еко-активісти та профільні журналісти. Навіщо ми це робимо? Бо переконані - розвиток електромобільної галузі потрібен Україні. Бо вважаємо: чим більше електромобілів на дорогах нашої держави - тим це краще для усіх нас.

Чому?

По-перше, тому що електромобілі не забруднюють повітря, на відміну від авто з двигунами внутрішнього згорання. Щороку 1 млрд автомобілів з ДВЗ генерують 130 мегатон окису вуглецю, 25 мегатон окису азоту та тетраетилсвинець. І недарма це виглядає так вражаюче, адже за цим стоять мільйони хвороб та смертей… А за електромобілями немає цього шлейфу негативу. Від слова зовсім. Оскільки жодного забруднення повітря вони не продукують. А іще вони, на відміну від авто з ДВЗ, абсолютно безшумні!  

По-друге, тому що електромобілі насправді значно дешевші в експлуатації, аніж “бензинові”. І мова не лише про те, що нічний тариф дає змогу зарядити електрокар на 100 кілометрів пробігу за якість 30+ гривень, що в рази менше, аніж бензинові, дизельні і навіть “газові” авто. А помножте цю різницю на ймовірний пробіг у сотні тисяч кілометрів - і отримаєте чесну оцінку економії. Зрештою, я про це також писав у одному із блогів (спойлер: при 20 000 річного пробігу це складе 40 000 гривень економії на рік), раджу почитати.

По-третє, і це вже апеляція радше до патріотизму, - електрокари споживають українську електроенергію, а не імпортне пальне, яке часто до нас прибуває з Росії. Коментувати цей факт - зайве, я думаю. Підтримуєте електрокари - протидієте відтоку коштів до країни-агресора, все просто.

І це іще не все. За цим посиланням - розроблена ініціативою "Ні #ПДВнаПовітря" листівка, де ми зібрали цілих 11 причин того, що електрокари - це краще, ніж авто з ДВЗ. І що їх варто підтримувати й надалі, всіма можливими механізмами, а передовсім - продовженням скасування ПДВ на ввезення електромобілів.

Ми переконані у цьому. Сподіваюся, нам вдасться переконати й Верховну Раду. Усіх, кому не байдужа ця тема, закликаю завтра прийти до стін Верховної Ради і заявити разом з усіма активістами: "Ні #ПДВнаПовітря!", “Ми підтримуємо електромобілі!”

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]