Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.01.2019 11:12

LiqPay та спрощена система оподаткування

Керуючий партнер Trustme Law Firm, голова комітету UNBA NextGen, заступник голови комітету з інтелектуальної власності НААУ

Проведення розрахунків через «електронні платіжні системи, зокрема LiqPay», позбавляє права знаходитися на спрощеній системі оподаткування - думка ДФС

Проведення розрахунків через «електронні платіжні системи, зокрема LiqPay», позбавляє права знаходитися на спрощеній системі оподаткування. До такого висновку наприкінці року дійшла Державна фіскальна служба у місті Києві у податковій консультації від 20.12.2018 року.

ДФС робить висновок, що платники єдиного податку можуть проводити діяльність з продажу товарів та надання послуг виключно у готівковій та/або безготівковій грошовій формі. Суб’єкти господарювання, що проводять розрахунки через електронні платіжні системи зобов’язані перейти на сплату інших податків та зборів, визначених Податковим кодексом України.

У консультації ДФС порівнює поняття "готівкові розрахунки" та "електронні гроші", вказуючи, що "електронні гроші" не відносяться до готівкової та безготівкової форми проведення розрахунків, а й відповідно суб’єкти господарювання не можуть перебувати на спрощеній системи оподаткування.

Однак, тут виникають питання: Чи є LiqPay електронною платіжною системою ? Чи дійсно використовуються електронні гроші?

На офіційному сайті LiqPay вказується, що LiqPay - це web-інтерфейс ПриватБанку, за допомогою якого є можливість оплачувати товари чи послуги в мережі інтернет, а також відправляти грошові перекази з картки на картку. Тобто, LiqPay не електронна платіжна система, а web-інтерфейс для оброблення платежів, фізичним аналогом такого інтерфейсу є платіжні термінали.

В свою чергу, на дану податкову консультацію від ДФС відреагував і сам ПриватБанк. В компанії заявляють, що LiqPay не зареєстрована як платіжна система, що підтверджується відомостями з Реєстру платіжних систем Національного Банку України. Дані відомості можна перевірити на офіційному сайті НБУ.

Окрім іншого, інтернет-магазини, що використовують LiqPay, отримують грошові кошти від продажу товарів робіт і послуг в безготівковій формі на поточний рахунок в банківській установі України. Відповідно не здійснюється використання або проведення розрахунків електронними грошами.

Позиція банківської установи полягає в тому, що LiqPay не є електронною системою платежу, а протилежну думку податківців вони називають «наслідком помилкового уявлення про правове регулювання послуги LiqPay».

Таким чином, суб’єкти господарювання, які використовують LiqPay, отримують виручку за продаж товарів чи надання послуг в безготівковій грошовій формі. LiqPay не є електронною платіжною системою чи системою обігу електронних грошей, а отже такий спосіб отримання коштів не суперечить положенням Податкового кодексу України та не є підставою для переходу зі спрощеної системи оподаткування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]