Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2015 17:43

Законопроект про місцеві вибори: формування виборчих комісій

Законопроект «Про місцеві вибори» (№2831-3), що передбачає проведення виборів депутатів до місцевих рад за відкритими списками, а депутатів сільських і селищних рад – за мажоритарною системою, ухвалений за основу і в цілому в другому читанні.

Законопроект«Про місцеві вибори» (№2831-3), що передбачає проведення виборів депутатів домісцевих рад за відкритими списками, а депутатів сільських і селищних рад – замажоритарною системою, ухвалений за основу і в цілому в другому читанні. Однієюз найважливіших складових виборчого процесу є формування виборчих комісій.

Відповідно до законопроекту систему виборчихкомісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, становлять:

1) Центральна виборча комісія, яка є виборчоюкомісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів;

2) територіальні виборчі комісії:

виборча комісія Автономної Республіки Крим;

обласні виборчі комісії;

районні виборчі комісії;

міські виборчі комісії;

районні у містах виборчі комісії (у містах зрайонним поділом);

селищні, сільські виборчі комісії;

3) дільничні виборчі комісії.

Склад територіальних виборчих комісій формуєтьсяза поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевихорганізацій партій у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

Право подання кандидатур до складу територіальнихвиборчих комісій мають:

1) місцева організація політичної партії;

2) всі зареєстровані в установленому закономпорядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцевіорганізації усіх політичних партій, які мають намір висувати кандидатів навідповідних місцевих виборах – по одному кандидату, їх включення до складукомісій відбувається за результатами жеребкування.

Центральна виборча комісія наділена повноваженнямищодо вдосконалення та оприлюднення інформації щодо зареєстрованих кандидатів намісцевих виборах.Також, Центральна виборчакомісія формує склад обласних, районних (крім районів в Автономній РеспубліціКрим), міських (міст обласного значення, міст Києва, Севастополя), районних умістах Києві, Севастополі територіальних виборчих комісій не пізніш як за 51днів до дня виборів.

Міські територіальні виборчі комісії (у містах зрайонним поділом, крім міст Києва та Севастополя) формують склад районних умісті територіальних виборчих комісій не пізніш як за 45 днів до дня виборів.Передбачено, що  при утворенні територіальнихвиборчих округів на виборах обласних рад слід враховувати, що в складі обласноїради кількісне представництво від міста, району не може перевищувати 20відсотків від загального складу відповідної ради.

Дільнична виборча комісія утворюється відповідноюрайонною, міською (міста обласного, республіканського в Автономній РеспубліціКрим значення без районного поділу), районною у місті територіальною виборчоюкомісією не пізніш як за 15 днів до дня виборів у складі голови, заступникаголови, секретаря та інших членів комісії за поданнями місцевих організаційполітичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першійчерговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, місцевих організаційпартій, кандидатів у депутати від яких зареєстровано в багатомандатних виборчихокругах, поданнями кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах,кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи