Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2022 21:02

Торгівля та безпека – два пріоритетні виміри співпраці України з Туреччиною

Міністр оборони України

Підписання угоди про вільну торгівлю та спільне виробництво безпілотних комплексів Bayraktar – висновки візиту парламентської групи дружби Україна-Туреччина в Анкару та Стамбул.

3 лютого ми відзначатимемо 30-ту річницю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Туреччиною. Символічно, напередодні візиту президента Реджепа Ердогана в Київ у лютому, ми з колегами здійснили візит у Туреччину на парламентському рівні. 

Ми провели зустрічі на високому рівні з парламентарями та урядовцями Туреччини, зокрема, зі спікером Туреччини та заступником міністра закордонних справ, а також і з радником Реджепа Ердогана, у Стамбулі наша делегація мала зустріч із  Вселенським Патріархом Варфоломієм та відвідала виробниче підприємство «Baykar Teknologies».

Туреччина – надійний та стратегічний партнер України, який підтримує наші євроатлантичні амбіції, суверенітет та територіальну цілісність і з початку війни у 2014 році не визнає окупацію Криму Росією. У рамках поїздки мав нагоду пересвідчитися, що ми системно та послідовно зміцнюємо співпрацю з Туреччиною у кількох вимірах: економічному, оборонному та політико-правовому. 

Збільшення торговельного обороту між Україною та Туреччиною

Одним з ключових пунктів українсько-турецького діалогу є укладення найближчим часом Угоди про вільну торгівлю. У 2020 році обсяг торгівлі товарами та послугами склав $5,4 мільярдів, тоді як лише за 2021 року об’єм збільшився до $7,3 мільярдів. Упевнений, що взаємовигідна угода про вільну торгівлю сприятиме збільшенню позитивному сальдо, залученню інвестицій та росту туристичного обігу. 

У грудні 2021 року у Києві відбувся 12-й раунд переговорів щодо укладення Угоди про вільну торгівлю на рівні заступників міністрів економіки та торгівлі, а вже 5 січня цього року було проведено онлайн-переговори щодо узгодження додатку до УВТ, присвяченого взаємній підтримці інвесторів. 

Маємо надію, що впродовж запланованого 10-го засідання Стратегічної ради високого рівня у Києві за участі президента Ердогана нам вдасться підписати відповідний договір. 

Також очікуємо на ратифікацію турецьким парламентом двох важливих двосторонніх угод, зокрема про будівництво житла для кримських татар та інших категорій українських громадян та про визнання водійських посвідчень. 

Оборона та інвестиції

Радий був наочно пересвідчитися у зміцненні стратегічного партнерства з Туреччиною у військово-технічній галузі. Нам з колегами вдалося відвідати виробниче підприємство з виготовлення військової техніки «Baykar Teknologies». Безпілотники Bayraktar вже стали легендарними в Україні — довели свою ефективність в дії. 

У липні минулого року ВМС України отримали перший розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2. Він має збільшену дальність дії – до 300 кілометрів, а його станції управління можуть бути розміщеними  на кораблях ВМСУ.

Фірма Baykar Technologies у найближчий час планує побудувати свій перший завод за межами Туреччини — у Васильківському районі під Києвом. А також розширить свою лінійку продуктів, причому розміри і потужності плануються не менші, ніж на материнському заводі в Туреччині. 

У зоні ООС є постійна потреба у якісних безпілотних комплексах, які можна було б використовуватися для розвідки. Спільне з Туреччиною виробництво літальних апаратів Bayraktar можуть поступово вирішити цю проблему. Ми однозначно рухаємося у правильному напрямку, оскільки у майбутньому оборона повинна ґрунтуватися на інтелектуальних ресурсах задля зменшення людських втрат. 

Також очікуємо фіналізацію турецькою стороною відповідних внутрішньодержавних процедур щодо підписаної у жовтні 2020 року Рамкової військової угоди (Україна ратифікувала 18 листопада 2021 року).  

Безпека та адвокація 

Війна в Україні — не лише українська проблема. Ми захищаємо не тільки українські, а і європейські кордони. Ми вдячні Туреччині, яка послідовно підтримує територіальну цілісність та суверенітет України і не визнає тимчасової окупації Криму та Донбасу.  

Туреччина брала участь в установчому саміті Кримської платформи в серпні минулого року, і тому ми запропонували створити Кримську платформу у Великих національних зборах Туреччини (парламент) для ефективної комунікації на міжпарламентському рівні. 

Питання системного затримання Росією українських громадян усе більше загострюється. Ми поділилися з партнерами останніми даними політичних переслідувань у Криму. На сьогодні в тюрмах Кремля перебуває близько 450 осіб. З них — 121 людина незаконно утримується в рамках політичних або релігійних переслідувань у Російській Федерації та в окупованому Криму. Більшість — кримські татари. 

Туреччина завжди адвокатує України у спробах визволення в’язнів сумління, зокрема, наш колега по парламенту Ахтем Чийгоз та заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умєров були звільнені за посередництва президента Туреччини. 

Війна в найбільшій країні Європи з виходом до двох морів і спільними кордонами з 8 державами, у тому числі членами НАТО, не омине нікого. Спільна робота зараз може допомогти уникнути набагато серйозніших наслідків попереду – зруйнованих економік, міжнародних судів, біженців, а найголовніше – людських втрат. Ми запевнилися у підтримці Туреччиною наших євроатлантичних прагнень та працюватимемо далі над відновленням безпеки у Чорноморському регіоні, деокупацією Криму та зміцненням обороноздатності наших держав. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]