Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.09.2016 13:59

Нові перспективи ринку електроенергії в Україні

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Реформи, які закладені в законопроекті, в середньостроковій перспективі сприятимуть зниженню цін на електроенергію для населення, оскільки передбачається створення механізму заохочення поступового переходу на відновлювальні джерела енергії.

Вчора на засіданні Верховної Ради відбувся розгляд цілої низки законопроектів, які стосуються паливно-енергетичної сфери. Зрозуміло, що їхній розгляд передбачав доволі жваві обговорення, оскільки дані акти спрямовані на реформування однієї з найважливіших галузей економіки України. Але замість конструктивної критики, деякі політики продемонстрували не скільки прагнення запропонувати певні альтернативні пропозиції, а стільки бажання отримати дивіденди.

            У даному випадку черговим «майданчиком» для піару став законопроект «Про ринок електричної енергії України», який вчора було прийнято за основу в першому читанні. Перш за все, варто розуміти, що цей документ спрямований на реформування паливно-енергетичного комплексу і його приведення до європейських стандартів (виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС). Саме тому його прийняття є важливим у контексті подальшої євроінтеграції України.

            У той же час реформи, які закладені в законопроекті, в середньостроковій перспективі сприятимуть зниженню цін на електроенергію для населення, оскільки передбачається створення механізму заохочення поступового переходу на відновлювальні джерела енергії. Більше того, слід звернути увагу й на екологічну складову вище зазначеного задуму. Фактично можна спрогнозувати, що за такої ситуації відбудеться поступовий відхід від теплоелектростанцій. Безперечно, це є більш віддаленою перспективою, проте в будь-якому разі варто налаштовувати шляхи для її просування.

            Зрозуміло, що відбулося лише перше читання, і в подальшому можливі пропозиції чи альтернативи стосовно тих чи інших моментів. Але в той же час слід очікувати нових спроб окремих політичних сил дискредитувати даний законопроект. Знову ж таки, як і в ситуації з розглядом бюджету на 2017 рік, використовуються абсолютно ірраціональні аргументи або висловлюються такі припущення, які жодним чином не стосуються наявного тексту і передбачених ним реалій. Наприклад, стосовно того, що населенню буде закритий доступ до дешевих джерел електроенергії. Така думка однозначно є хибною, оскільки сам законопроект передбачає дерегуляцію енергетичної сфери. Відповідно, органи державної влади не здійснюватимуть цілеспрямований розподіл джерел електроенергії і не визначатимуть її кінцевого споживача. Тому в даній ситуації прикрим є те, що певні політики не намагаються підійти до законодавчого процесу з позицій суспільної доцільності, а переслідують виключно власні мотиви.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]