Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2015 16:41

Гра закінчена

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

«Гра закінчена» - саме з такими словами представники Єврокомісії покинули приміщення, де відбувалися переговори між Україною, Європейським Союзом та Росією з приводу зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

«Гра закінчена» - саме з такими словами представники Єврокомісії покинули приміщення, де відбувалися переговори між Україною, Європейським Союзом та Росією з приводу зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Цього разу (на 22-й зустрічі!) європейці нарешті зрозуміли, що російська сторона просто водить всіх за ніс і не збирається реально узгоджувати будь-які проблеми, що стосуються ЗВТ, Москві просто треба максимально відтягнути час.

Найкращим свідчення небажання Росії з самого початку вирішувати конкретні питання є те, що її представники під час експертних і політичних зустрічей не надали жодного факту, який би підтвердив обґрунтованість побоювань РФ щодо введення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Тож не дивно, що замість фахових економічних аргументів російські чиновники озвучували відверту маячню. Наприклад, вони несподівано побачили для себе ризик… в люстрації! Дивно, як при цьому нам не згадали «державний переворот» на Майдані і «карательну» операцію на Донбасі.

Доволі показово, що адекватної реакції не продемонстрували не лише компетентні особи, а й російські політики. Арсенал їх аргументів був ще багатшим за «люстрацію»: дехто говорив, що Україна хоче потрапити до Європи за рахунок Росії, інші стверджували, ніби українські товари настільки жахливі, що від них взагалі треба всім відмовитись, а треті вирішили не вигадувати нічого нового і просто звинуватили Україну у крадіжці газу. І все це саме реакція на запровадження ЗВТ з Європою.

Після провалу останніх переговорів керівництво РФ заявило, що спільні консультації продовжаться і в наступному році. Але Єврокомісія миттєво зреагувала на таке повідомлення, наголосивши, що перемовини відбудуться лише тоді, коли Москва припинить тиск на Україну (не вводитиме контрсанкцій, продовольчого ембарго та не скасовуватиме ЗВТ з Україною в рамках СНД). Таким чином, Росії фактично повністю зв’язали руки, залишивши один єдиний шанс – конструктивний предметний діалог. Але зважаючи на те, що конструктив не в її стилі, РФ не має шляхів і засобів перешкоджання подальшому економічному зближенню України та ЄС.

Загалом на цьому етапі перемогою можна вважати не тільки сам факт введення в дію ЗВТ вже через тиждень, а й ту обставину, що ЄС офіційно приєднався до України в питанні викриття неадекватності поведінки Росії як торгово-економічного партнера і сторони в переговорному процесі. А це важливий сигнал для світового бізнесу, який поки що демонструє бажання співпрацювати з Путіним, не дивлячись на його політичну ізоляцію. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]