Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2011 12:48

Майбутнє українського гелікоптера

Директор Сумського центру досліджень місцевого розвитку

На тлі останніх політичних подій в Україні ЗМІ несправедливо обійшли увагою новину економічно-технологічну: конопський «Авіакон» і запорізьке «Мотор Січ» готуються до серійного виробництва українських гелікоптерів.

На тлі останніх політичних подій в Україні ЗМІ несправедливо обійшли увагою новину економічно-технологічну: конопський «Авіакон» і запорізьке «Мотор Січ» готуються до серійного виробництва українських гелікоптерів.

Перші спроби створити власні повітряні машини в Україні почалися ще у 1999 році на Полтавщині. Невелика приватна компанія випустила на базі автомобільного двигуна «Subaru» компактний 650-кілограмовий гелікоптер «Санька».

Втім, ера справжнього повноцінного гелікоптеробудування в Україні, схоже, розпочинається лише з 2011 року. Нещодавно Юрій Чмирь, голова Сумської ОДА, В'ячеслав Богуслаєв, голова ради директорів запорізького АТ «Мотор Січ» і Олексій Єнін, директор конотопського ДП «Авіакон» підписали Меморандум про запуск виробництва гелікоптерів на базі «Авіакона».

Насправді, цей документ є першим кроком реального втілення в життя Державної програми гелікоптеробудування. Причому, втілення саме на території Сумщини, її виробничими потужностями, її науковими розробками і сучасними технічними рішеннями. Про те, скільки в реальному життєвому «еквіваленті» така програма принесе нових робочих місць, податкових надходжень до бюджету, технологічних розробок і патентів можна судити хоча б за одним показником: «МОТОР СІЧ» - це не просто черговий інвестор. Це наш, вітчизняний бізнес-партнер для Сумщини. І це - стратегічний партнер.

Завдяки запорізьким агрегатам зібрані на «Авіаконі», на Сумщині, гелікоптери матимуть низьку питомою витратою палива, високою надійністю і ресурсом, високою ремонтопридатністю.

Звісно, питання – наскільки реальним є сценарій запуску виробництва власне українських гелікоптерів? У Конотопі Юрій Чмирь та В’ячеслав Богуслаєв заявили, що перший вертоліт на «Авіаконі» буде випущений вже у 2012 році, а щорічно очікується випуск 40 машин. Для порівняння: в 2010 році весь «модельний ряд» випущених в Россі гелікоптрів склав 214 одиниць.

Крім того, конотопський «Авіакон» отримує не тільки профільного і високотехнологічного, а й фінансово-потужного партнера. Виручка «Мотор Січ» в минулому році перевищила 4,2 мільярда гривень, прибуток - 870 мільйонів. Більш того, завдяки новому Податковому кодексу, компанії авіабудівної промисловості, у тому числі і «Мотор Січ», звільнені від податку на прибуток строком на 10 років. Це збільшить прибуток компанії протягом найближчих 8 років на 2 мільярди. «Авіакон», до речі, теж підпадає під дію цієї норми.

І, насамкінець, довідка. За даними компанії «NRG Capital», «Мотор Січ» - це найбільший виробник авіадвигунів у СНД. 90 відсотків середніх і важких вертольотів на пострадянському просторі і більше 60% літаків обладнані запорізькими двигунами. Сумський «Авіакон» стає партнером компанії, яка активно співпрацює з такими гігантами, як АК «Ільюшин» (Москва), АНТК «Антонов» (Київ), ВАТ «Казанський вертолітний завод» (Казань), ВАТ «Камов» (виробник знаменитих вертольотів КА-50, Москва), КиДАЗ «Авіант» (Київ), ВАТ «КБ ім. А. С. Яковлєва »(Москва), ВАТ« Московський вертолітний завод ім. М. Л. Міля», ВАТ «Туполєв».

Ці легендарні підприємства ставлять на свої вертольоти і літаки двигуни «Мотор Січ». Pratt & Whitney - відпочиває.

Сьогодні і опитані працівники «Авіакону», і прості конотопчани сподіваються, що і в адміністрації, і в обох підприємств все вийде. Для Юрія Чмиря це дуже вдала можливість ще раз продемонструвати в дії «Єдине інвестиційне вікно» і «Нову Сумщину-2015». Для «Авіакону» - це шанс на друге (і дуже достойне) життя. А для людей - це не просто зарплати та робочі місця, це - привід пишатися своїм регіоном.

Теги: Мотор Січ
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]