Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.09.2015 18:56

Зниження облікової ставки НБУ до 27%

Екснародний депутат Верховної Ради України

Слідом за звісткою про реструктуризацію зовнішнього боргу України, Національний банк України повідомив про зниження облікової ставки з 30% до 27%

З початку року з приводу високої облікової ставки було багато критики на адресу НБУ. Але це було вимушене рішення щоб вгамувати лютневу девальвацію гривні. Відсьогодні, слідом за звісткою про реструктуризацію зовнішнього боргу України, Національний банк України повідомив про зниження облікової ставки з 30% до 27%.

Фактично це перше зниження облікової ставки за останні два роки!

Однак, вже почалися точитись дискусії щодо незначного її пониження. Треба зазначити, що з огляду на ситуацію в Україні, а також світові ринки і зокрема ситуацію з Китаєм, рішення НБУ є в цілому позитивним сигналом для економіки України і зокрема для банківського сектору, підтвердженням комплексу послідовних заходів, спрямованих на виконання цілей Нацбанку зі сприяння відновлення економічного зростання.

Облікова ставка є базовою відносно інших відсоткових ставок Національного банку України, зокрема за нею здійснюються операції з підтримки ліквідності банків на тендерах з рефінансування.

Також це сигнал для громадян про поліпшення ситуації на валютному ринку та стабілізація інфляційних очікувань.

НБУ прогнозує стрімке зниження інфляції в Україні до 12% до кінця 2016 року.  У 2017 інфляція повинна скласти вже 8%, в 2018 - 6%, а в 2019 вийти на рівень 5%.

За запевненням Валерії  Гонтаревої, НБУ прогнозує подальше пониження облікової ставки, яка буде на кілька процентних пунктів більше рівня інфляції.

В довгостроковій перспективі зниження облікової ставки сприятиме покращенню ситуації на макроекономічному рівні  і власне дає підстави говорити про нові тенденції до кредитування та інвестиційних вливань зовнішніх партнерів.

Додатково із позитивних тенденцій ­ за даними НБУ за три тижні серпня обсяг депозитів у гривні виріс ще на 1,7 мільярда гривень. Наразі громадяни зараз зберігають у банках більше, ніж на початку року.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]