Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.01.2011 19:01

Незалежні профспілки попередили Януковича

Голова громадської організації "Громадська Палата України"

Підписавши Закон України «Про соціальний діалог в Україні», Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ взяв на себе головну відповідальність за негативні для профспілкового руху України наслідки дії цього закону. Про це йдеться в заяві керівників незалежних всеукра

Підписавши Закон України «Про соціальний діалог в Україні», Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ взяв на себе головну відповідальність за негативні для профспілкового руху України наслідки дії цього закону. Про це йдеться в заяві керівників незалежних всеукраїнських профспілкових об’єднань.

У заяві сказано, що, підписавши 11 січня ухвалений Верховною Радою України 23 грудня 2010 року Закон України «Про соціальний діалог в Україні», «глава держави не зважив на звернення до нього п’яти незалежних профспілкових об’єднань країни від 3 січня із закликом накласти на згаданий закон вето та подати до Верховної Ради зауваження до закону, які б, у разі їх схвалення народними депутатами, сприяли, на нашу думку, створенню в Україні справді ефективної загальнонаціональної системи соціального діалогу».

На нашу думку, згаданий закон порушує статтю 36 Конституції України, в якій йдеться про рівні права усіх профспілок, а також ратифіковану Україною Конвенцію Міжнародної організації праці № 87 та Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Ми пропонували Президенту України, - ініціювати зміни у тій частині Закону України «Про соціальний діалог в Україні», де йдеться про визначення репрезентативності всеукраїнських об’єднань профспілок. Зокрема, зменшити мінімальну кількість членів для всеукраїнських об’єднань зі 150 до 100 тисяч; змінити термін «галузь» на «вид економічної діяльності»; вилучити з критеріїв репрезентативності на територіальному рівні відсоток від зайнятого населення; закріпити за Міністерством юстиції повноваження щодо визначення репрезентативності профспілок. Без таких змін, - практика застосування закону неминуче призведе до маніпуляцій, чиновницького свавілля, суб’єктивізму та, як наслідок, до обмеження прав окремих профспілок, а саме: участі у колективних переговорах, делегування представників до Національної тристоронньої соціально-економічної ради, до органів управління фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування та інших тристоронніх органів соціального діалогу, участі у міжнародних заходах.

ВКП

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]