Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.11.2018 14:22

Як стати банкрутом. Покрокова інструкція

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Інструкція про те, як стати банкрутом та зробити це максимально вигідно. Все для фізичних осіб.

Про Кодекс з процедур банкрутства писали і говори багато. Але основний акцент при обговоренні новел нового кодексу робили саме на новелах в законодавстві України, що дадуть можливість цивілізовано, в правовому полі, вирішити суперечки між кредиторами і бізнесом.

Але щодо питання, що стосується фізичних осіб, які згідно з новим Кодексом теж можуть реструктурувати свої борги, то його в інформаційному полі висвітлили недостатньо. Сьогодні спробую це виправити та детально і просто розповісти вам про процедуру та підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичних осіб, які мають прострочені зобов’язання.

Для початку давайте визначимося з конкретними підставами для відкриття справи. Такою підставою може бути одна з наступних умов:

- розмір прострочених зобов'язань боржника становить не менше тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це - 111 690,00 грн);

- боржник останніх двох місяців припинив погашати кредити або здійснювати інші планові платежі в розмірі більше, ніж половина місячних платежів по кожному з зобов'язань;

- в рамках виконавчого провадження винесено постанови про відсутність у фізичної особи майна, на яке можна звернути стягнення;

- в разі наявності загрози неплатоспроможності боржника (наявність обставин, які свідчать про неможливість виконання боржником своїх зобов'язань у найближчий час).

Якщо матеріальний стан особи відповідає хоча б одному з вищеперерахованих критеріїв, то ця особа може звертатись до суду, щоб відкрити справу про неплатоспроможність.

Але варто врахувати, що той, хто вирішив звернутися до суду, але попередньо був притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальності за неправомірні дії, пов'язані з неплатоспроможністю, або ж протягом попередніх п'яти років був визнаний банкрутом – йому буде відмовлено у відкритті справи. При цьому Кодекс не передбачає особливості тимчасових рамок притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності, необхідних при оцінці наявності підстави для відмови у відкритті справи.

Якщо у вас немає ніяких проблем із притягненням до відповідальності, то наступний крок – підготовка пакету документів для того, аби звернутись до суду. Для цього потрібно заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, яка повинна містити:

- найменування господарського суду, до якого подається заява;

- ім'я боржника, його місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків та номер паспорта, номер телефону боржника, його адресу електронної пошти;

- виклад обставин, які є підставою для звернення до суду.

Окрім заяви є ще додатковий перелік документів, який додаєтся до заяви:

- довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо заява підписана представником;

- документи, що підтверджують наявність або відсутність у боржника статусу ФОПа;

- конкретизований список кредиторів і боржників із зазначенням загальної суми грошових вимог кредиторів (боржників), а також по кожному кредитору (боржника) – його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків та номер паспорта, суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов'язанням і суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов'язань, а також строку їх виконання відповідно до закону або договору;

- опис майна боржника, що належить йому на праві власності із зазначенням місця знаходження або зберігання майна;

- копії документів, що підтверджують право власності боржника на майно;

- перелік майна, що перебуває в заставі (іпотеці) або є обтяженим іншим способом, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кредиторів, на користь яких вчинено обтяження майна боржника, їх ім'я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційні коди юридичних осіб або реєстраційні номери облікових карток платника податків та номери паспортів, суми їх грошових вимог, підстави виникнення зобов'язань, а також строки їх виконання за законом або договором;

- копії документів про вчинені боржником (протягом року до моменту подачі заяви про порушення провадження у справі про неплатоспроможність) угоди щодо належного йому нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів і угоди на суму не менше тридцяти мінімальних розмірів заробітної плати;

- відомості про всі наявні рахунки боржника (в тому числі депозитні рахунки), відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах в Україні та за кордоном, їх реквізити, із зазначенням сум грошових коштів на таких рахунках;

- копія трудової книжки (за наявності);

- відомості про роботодавця боржника;

- декларація про майновий стан боржника, за формою, затвердженою державним органом з питань банкрутства;

- докази авансування боржником на депозитний рахунок суду винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень;

- інформація про наявність (відсутність) непогашеної судимості за економічні злочини;

- за необхідністю – інші документи.

Разом із заявою про порушення провадження у справі про неплатоспроможність боржник зобов'язаний подати пропозиції щодо реструктуризації боргів – проект плану реструктуризації боргів чи конкретний план такої реструктуризації. Тут без допомоги спеціалістів не обійтись. Бо мова йде про ваші борги та обґрунтування перед судом:  чому, як краще, у який термін та яким чином допомогти вам з вашими боргами. Крім того, слід пам’ятати, що борги щодо сплати аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування не підлягають реструктуризації.

Ще один важливий нюанс – процедура банкрутства буде проходити за обов'язковою участю арбітражного керуючого, як кваліфікованого фахівця в цій галузі. Прозорості процедури банкрутства будуть також сприяти норми, згідно з якими арбітражний керуючий зобов'язаний розкривати інформацію щодо фінансового стану боржника та хід провадження у справі про банкрутство на спеціалізованій сторінці веб-сайту державного органу з питань банкрутства, яким є Мін’юст, до якої забезпечується доступ конкурсних і забезпечених кредиторів, а також (з моменту прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури) поточних кредиторів та забезпечити оновлення такої інформації не рідше ніж один раз на місяць. 

Якщо все вдасться та суд розгляне вашу заву і прийме рішення на вашу користь, то у вас з’явиться можливість «розпочати все з чистого аркуша» – погасити існуючу заборгованість шляхом її реструктуризації.

А от якщо протягом 120 днів з дня відкриття провадження у справі про неплатоспроможність зборами кредиторів не прийнято рішення про схвалення плану реструктуризації боржника або прийнято рішення про перехід до процедури погашення вимог боржника господарський суд виносить постанову про визнання боржника банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника.

Зауважте, що в період розгляду справи про неплатоспроможність боржника можуть застосувати так звані «забезпечувальні заходи». Наприклад, заборонити укладання угод, зобов'язати передати цінні папери або утриматися від вчинення окремих дій, заборонити виїзд за кордон і так далі, тому ви повинні розуміти, що не все так просто. Крім того, протягом трьох років після закриття справи про визнання боржника банкрутом ви не можете вважатися особою з бездоганною діловою репутацією. Більш того, протягом п'яти років на вас покладається обов'язок письмово повідомляти про свою неплатоспроможність перед укладенням кредитних договорів.

Кодексом передбачається особливий режим права власності боржника на своє майно з моменту визнання його банкрутом. Наприклад, розпоряджатися майном, яке входить до ліквідаційної маси, від імені боржника може тільки керуючий реалізацією. Господарський суд може вивести деяке майно з ліквідаційної маси за умови, що загальна вартість такого майна не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

В цілому Кодекс та сама процедура, як бачимо, покликана захистити права кредиторів і в той же час створює умови реструктуризації заборгованості для фізичних осіб, які мають значні боргові зобов'язання. Однак рівень його ефективності можна буде оцінити під час або вже після практичного застосування хоча б кількома особами.

Тож висновки робити зарано, але сьогодні я детально розписав усю процедуру. Як бачите, нічого складного, а з допомогою кваліфікованого помічника і спеціаліста – тим паче!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]