Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2018 07:08

Виплата дивідендів нерезиденту та ТЦО

Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

У кого виникли питання щодо кваліфікації операцій із виплати дивідендів нерезидентам, як контрольованих операцій, а також необхідності в зв'язку з цим подання звіту в рамках ТЦО? Вам сюди.

Сьогоднішній блог – консультація для тих, у кого виникли питання щодо кваліфікації операцій із виплати дивідендів нерезидентам (якщо сума операції перевищує встановлений законодавством поріг) як контрольованих операцій, а також необхідності в зв'язку з цим подання звіту в рамках трансферного ціноутворення.

Що каже буква закону?

На сьогоднішній день законодавством України, зокрема Податковим кодексом передбачено, що контрольованими є тільки ті операції, які можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств. У конкретному пункті Податкового кодексу навіть міститься перелік таких операцій, проте важливо лише те, чи впливає ця операція на об'єкт оподаткування.

Якщо говорити про виплату дивідендів учаснику / акціонеру у зв'язку з розподілом вже «чистого» прибутку, то операція по виплаті дивідендів не повинна розцінюватися як контрольована, оскільки така виплата не впливає на об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Що каже ДФС?

У ДФС трохи інший погляд на це питання. За результатами податкових консультацій, наданих платникам податків, ДФС на запит щодо визнання виплати дивідендів контрольованою операцією роз'яснила, що суми внесених чи отриманих у грошовій формі інвестицій НЕ враховуються при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення. А сума нарахованих відсотків за такими операціями підлягає врахуванню при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій та відображаються у звіті про контрольовані операції.

ДФС розглядала ситуацію щодо конкретних юрисдикцій, проте їм ніщо не заважає зайняти аналогічну позицію і щодо інших.

Тобто нарахування чи виплата дивідендів впливають на об'єкт оподаткування податку на прибуток, тому є операціями, які підпадають під визначення контрольованих.

Таким чином, на думку ДФС, операції з резидентом офшору, в тому числі із виплати дивідендів, здійснені у 2017 році, є контрольованими за умови відповідності таким критеріям (визначеним в Податковим кодексом):

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бух. обліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- та підлягають відображенню у звіті про контрольовані операції.

Що на практиці?

Буквально цього року на практиці вже не раз банки стикались з такою проблемою. На їхню думку, виплата дивідендів за рахунок чистого прибутку не може бути віднесена до контрольованих операціях, оскільки не впливає на фінансовий результат.

Але ж є ризики того, що в результаті перевірки органами ДФС операція по виплаті дивідендів може бути віднесена до контрольованих. У той же час відомі випадки, коли резиденти при виплаті дивідендів за рахунок чистого прибутку своїм учасникам відображали такі операції в звітах про контрольовані операції.

Тож треба розуміти, що питання має досить індивідуальний підхід, тому з такими кейсами краще звертатись до експертів, або надсилати запит до ДФС для отримання роз’яснень. Хоча ви ж розумієте, звідки допомога прийде швидше.

Але взагалі питання кваліфікація операцій із виплати дивідендів нерезидентам в рамках трансферного ціноутворення  звучить відверто дивно. Бо ціна скоріше можуть встановлюватись тільки на товари чи послуги, а дивіденди тут ні до чого. Але впевнений, що питання будуть, тож  звертайтесь.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]