Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2023 12:36

Представництво іноземних компаній в Україні

Юрист, менеджер з розвитку бізнесу міжнародної консалтингової компанії Lextensio

Україна має вигідне географічне положення, через що експорт та імпорт з країн Європи, Америки й Азії є досить зручними для підприємців з усього світу.

Податкові ставки в Україні теж невисокі в порівнянні з іншими країнами. Також, після перемоги у війні з рф, Україна стане чудовим  місцем для іноземних інвестицій та розширення міжнародного бізнесу.

Тож що першочергово потрібно іноземній компанії, аби увійти на український ринок?

Для початку, вам необхідно визначитись з тим, в якій формі буде зареєстрована ваша компанія. Зазвичай міжнародні компанії реєструють нову дочірню компанію з іноземним засновником у формі Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ).

Дійсно, реєстрація ТОВ має низку переваг:

· ТОВ є самостійною юридичною особою, що виступає в усіх відносинах від свого імені;

· відповідальність акціонерів ТОВ обмежена їх внесками у статутний  капітал, який може бути навіть у розмірі однієї гривні;

· діє на підставі Статуту;

· може бути засновником інших ТОВ, створювати власні філії та представництва;

· ТОВ підписує Договори від свого імені, а не від імені материнської компанії;

· Материнська компанія може у будь-який момент відчужити свою частку в ТОВ;

· Швидка реєстрація. ТОВ можна зареєструвати лише за 24 години.

З юридичної точки зору, реєстрація дочірньої компанії у формі ТОВ є простішою та менш фінансово затратною, а регулювання її діяльності є більш структурованим, аніж у випадку регулювання діяльності іноземних представництв.

Тож, які є особливості при реєстрації Представництва іноземної компанії в Україні?          

Варто зазначити, що Представництво здійснює свою діяльність в інтересах іноземної компанії та діє лише від її імені та за дорученням. Для прикладу, якщо Представництво компанії Apple укладе Договір про постачання деталей з ТОВ «МОБІЛОЧКА», то, з юридичної точки зору, це виглядатиме ніби сама компанія Apple уклала Договір ТОВ «МОБІЛОЧКА» і якщо Представництво порушить умови Договору, то відповідати за зобов’язаннями буде саме іноземна компанія. Іноземне представництво неможливо комусь продати, а припинення його діяльності можливе лише шляхом його ліквідації.

Реєстрація Представництва є тривалою процедурою, що може тривати навіть більше 60ти робочих днів. Окрім того, для реєстрації Представництва необхідно сплатити один прожиткововий мінімум доходів громадян, на відміну від  реєстрації ТОВ, що триває протягом 24х годин та не потребує оплати адміністративного збору.

До того ж, якщо перекладач допустив помилку під час перекладу назви представництва, то ви можете сподіватись лише на «гарні оченята» та навички комунікації вашого юриста, адже не існує жодного нормативного акта, який би передбачав порядок внесення змін до назви Представництва. Для порівняння, щоб змінити назву ТОВ, слід лише ухвалити Рішення або Протокол акціонерів про зміну назви та подати Форму 2 в Єдиний державний реєстр.    

Тож які переваги для реєстрації представництва?

Почнемо з того, що виокремлюють наступні два види представництв:

· Постійні представництва: Постійні представництва можуть отримувати кошти як від материнської компанії, так і від реалізації товарів чи послуг. В будь-якому випадку, отримані кошти підлягають оподаткуванню.

· Непостійні представництва: Ці представництва здійснюють представницьку функцію та отримують кошти від материнської компанії, які призначені для покриття витрат і забезпечення їхньої діяльності. Непостійні представництва не сплачують податок на прибуток, оскільки їхні зароблені кошти використовуються лише для підтримання їх життєдіяльності та представницьких функцій.

Варто зазначити, що такі назви представництв є умовними та не обмежують строк їх діяльності на території України.

Ще одною перевагою реєстрації саме представництва є те, що його співробітникам не потрібно отримувати дозвіл на застосування праці. Точна кількість іноземних співробітників зазначається у свідоцтві про реєстрацію Представництва (як правило, це 3 особи, однак кількість може бути збільшена).

Тож, якщо переваги реєстрації  Представництва є ключовим для вас, то для подачі Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вам знадобляться наступні документи:

1. Заява про реєстрацію іноземного представництва за підписом керівника;

2. Витяг з торговельного реєстру країни реєстрації іноземної компанії;

3. Оригінал банківської виписки, де відкрито рахунок іноземної компанії;

4. Довіреність на ім’я особи, що буде здійснювати  представницькі функції в Україні;

5. Документи повинні бути нотаріально засвідчені за місцем їх видачі, апостильовані (легалізовані) належним чином і перекладені українським перекладачем з відповідним завіренням;

6. Квитанція про сплату державного мита у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За результатами розгляду вашої заяви Міністерством економічного розвитку і торгівлі України приймається рішення про реєстрацію представництва іноземної компанії  або відмову в його реєстрації.

Після успішної реєстрації та отримання спеціальних службових карток для працівників Представництва, ви маєте також стати на облік в податковій, Пенсійному фонді та Державній службі статистики України.

Підсумовуючи вищенаведене, вибір між реєстрацією ТОВ і Представництвом іноземної компанії в Україні залежить від конкретних обставин і цілей вашого бізнесу, адже кожен варіант має свої переваги та обмеження. Якщо ваша мета - активна підприємницька діяльність в Україні, то реєстрація ТОВ може бути кращим варіантом. А от якщо ж основний акцент робиться на представницькій функції та отриманні коштів від материнської компанії без подальшого оподаткування, то представництво іноземної компанії буде найбільш вигідним варіантом. Проте, якщо діяльність орієнтована на майбутнє, то оптимальним варіантом може бути відкриття одночасно представництва і дочірньої компанії, оскільки це дає можливість чітко розмежувати комерційну та некомерційну діяльність компанії, знизити ризики оподаткування і пом'якшити негативний вплив можливих валютних обмежень. Однак, перед прийняттям рішення щодо реєстрації у тій чи іншій організаційній формі, ми настійно рекомендуємо вам звернутися до досвідчених юридичних консультантів аби ретельно розглянути всі аспекти і можливі наслідки обраного варіанту.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]