Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2024 17:49

Прострація та ступор: застигле тіло, завмерлий розум

Психолог

Стани загальмованості та нерухомості при психічних розладах

Уявіть собі людину, яка раптом завмирає посеред кімнати. Її тіло застигає в нерухомості, погляд стає порожнім і безцільним. Вона не реагує на звернення, на дотики, на спроби привести до тями. Здається, ніби її свідомість полишила тіло, лишивши за собою лише безжиттєву оболонку. Це лякає, бентежить, викликає розгубленість у оточуючих. Що ж відбувається? Чи людина прикидається, маніпулює? Виявляється, ні. Такі стани нерухомості та загальмованості, які в психіатрії називають прострацією та ступором - це серйозні прояви гострих психічних розладів. І за ними стоїть не примха, а реальні порушення в роботі мозку та нервової системи.

Почнемо з прострації. Це стан, коли людина різко уповільнюється, наче вповзає в якусь невидиму шкаралупу. Її рухи стають млявими, скупими, вона майже не розмовляє, не проявляє ініціативи. На питання відповідає односкладово, із затримкою. Здається байдужою та відстороненою від усього, що відбувається навколо. При цьому її м'язи не скуті, вона фізично може рухатись. Але психічно ніби застрягає в якійсь точці, не може вийти з внутрішнього ступору.

Ось типовий приклад з практики. Катерина, 20-річна студентка, раптом перестала ходити на пари. Весь день вона лежала в ліжку, дивлячись в одну точку. На вмовляння батьків лише кліпала очима та бурмотіла щось нерозбірливе. Їла тільки якщо приносили їжу до рота. На будь-які спроби розворушити реагувала вкрай в'яло та неохоче. "Ми думали, вона знущається з нас, хоче щось довести своєю поведінкою, - зізнається мама Катерини. - А виявилося, що це гостра депресія, яка і викликала таку прострацію".

Що ж відбувається в мозку людини в стані прострації? За однією з теорій, це своєрідний "аварійний вимикач", який спрацьовує, коли психіка перевантажена стресом, негативними емоціями чи конфліктами. Мозок ніби вводить людину в енергоощадний режим, блокує більшість функцій, щоб дати їй перепочинок та захистити від подальшого виснаження. При цьому свідомість не вимикається повністю, але різко звужується, концентрується на внутрішніх переживаннях.

Ще сильнішою формою такого "вимкнення" є ступор. На відміну від прострації, тут м'язи людини напружені, скуті, вона буквально заклякає в якійсь незручній позі. Її неможливо розворушити, посадити, покласти - тіло чинить опір, залишаючись застиглим. Очі розплющені, але погляд нерухомий та безжиттєвий. На звернення та подразники людина не реагує, ніби не чує і не бачить нічого довкола.

Ось реальний випадок зі ступором. Микола, 35-річний бізнесмен, був доставлений родичами до психіатричної лікарні в стані цілковитого заціпеніння. Він стояв, витягнувши руки вперед, із застиглим поглядом та трохи відкритим ротом. Навіть ковтання слини викликало труднощі - вона просто витікала назовні. На уколи та больові подразники чоловік ніяк не відповідав, залишався нерухомим та відстороненим.

Що могло викликати такий стан? В даному випадку це був так званий кататонічний ступор - один з проявів шизофренії. В його основі - глибокі порушення процесів збудження та гальмування в корі головного мозку. Нервові імпульси ніби застряють, не можуть вільно курсувати, що і призводить до завмирання м'язів та психічних функцій. Крім того, при кататонії часто спостерігаються й інші моторні розлади - застигання в дивних позах, безцільні рухи, ехолалія (беззмістовне повторення чужих слів).

Але ступор може бути не лише проявом шизофренії. Його також спостерігають при важких депресивних та біполярних розладах, при деяких органічних ураженнях мозку. Він може розвинутися на тлі виснажливих хронічних захворювань, при важких інтоксикаціях. Інколи ступор виникає як реакція на гостру психотравму - наприклад, втрату близької людини, участь у бойових діях, природні катаклізми.

Ось ще один приклад з практики. Сергій, 19-річний солдат, потрапив до шпиталю після важкого бою. На щастя, він не був поранений фізично. Але психічно хлопець ніби "вимкнувся". Годинами сидів на ліжку, втупившись в одну точку. На звернення медсестер реагував із затримкою, односкладово. Їв неохоче, рухи були скупими та загальмованими. Це був типовий депресивний ступор на тлі бойової травми. У такому стані людина ніби ховається від жахів реальності у своєму внутрішньому світі. Але цей світ темний, спустошений, позбавлений життя.

Як же допомогти людині вийти зі стану прострації чи ступору? Тут потрібен комплексний та обережний підхід. Адже різке вторгнення в цей крихкий внутрішній світ може лише погіршити стан, викликати агресію чи ще більше заглиблення в себе.

Перш за все, важливо забезпечити людині фізичний комфорт та безпеку. Створити спокійне, тепле, затишне середовище. Дбайливо піклуватися про її базові потреби - їжу, гігієну, сон. Часто при важких ступорах потрібна госпіталізація, щоб запобігти ускладненням та забезпечити належний догляд.

По-друге, необхідно делікатно та поступово налагоджувати контакт. Говорити м'яко, повільно, негучно. Не вимагати відповідей чи дій, а просто висловлювати підтримку та розуміння. Ненав'язливо пропонувати прості види активності - наприклад, послухати музику, подивитися у вікно, взяти в руки м'яку іграшку. Поступово розширювати діапазон взаємодії, даючи людині час та можливість відгукнутися.

І звичайно, обов'язковим є медикаментозне лікування, спрямоване на основне захворювання, яке викликало ступор чи прострацію. Це можуть бути антидепресанти, антипсихотики, транквілізатори - залежно від конкретного діагнозу та стану пацієнта. Ліки допомагають відновити нейромедіаторний баланс в мозку, "розморозити" загальмовані психічні процеси.

Отже, прострація та ступор - це серйозні стани, за якими зазвичай стоять важкі психічні розлади або травми. Людина в цьому стані потребує делікатної професійної допомоги та великої людської підтримки. І з цією допомогою вона може поступово повернутися до нормального життя - нехай зміненою, нехай загартованою болем, але живою та чутливою.

Це нелегкий шлях - вивести людину з темряви ступору на світло реальності. Але психіатри, психологи, близькі та рідні крок за кроком проходять його поруч з пацієнтами. З вірою в те, що завмерле тіло може знову почати рухатись. Що охоплений льодом розум здатен відтанути під променями турботи. Що за застиглою маскою ховається жива, неповторна, цінна особистість.

І кожен з нас може долучитися до цього процесу зцілення. Навіть якщо ми не професіонали. Просто бути поруч. Не лякатися дивної поведінки, не відвертатися, не осуджувати. Транслювати тепло та прийняття - навіть якщо у відповідь поки що порожнеча та мовчання. Помічати та цінувати найменші ознаки "повернення" - ледь помітний рух повік, тінь усмішки, тихе зітхання.

Бо ми віримо - за кожною застиглою нерухомістю б'ється незламна сила життя. За кожним крижаним мовчанням дзюрчить струмок майбутніх слів та сенсів. І якщо ми будемо досить терплячими, досить люблячими, досить уважними - ці струмки прорвуться крізь кригу.

І тоді з темних щілин прострації та ступору до нас повернуться улюблені обличчя. Зранені, змарнілі, але готові знову посміхатися цьому дивовижному, складному світу.

Бо життя завжди перемагає. Треба лише чекати. Вірити. І не відпускати простягнуті крізь холод долоні.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи