Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2021 16:11

Україно-ізраїльська "дружба": куди і коли готові інвестувати ізраїльські інвестори

Консул Держави Ізраїль у Західному Регіоні

Так багато сьогодні говорять про залучення в Україну іноземних інвестицій. І так мало про те, за яких умов інвестори готові вкладати свої кошти у проєкти, що реалізовуються в нашій країні.

Я впевнений, що для економічного зросту Україні не потрібні кредити, їй потрібні інвестиції. Розберімося у тому, як залучити саме ізраїльського інвестора. 

Політичний контекст. Зміна прем'єра та свої люди в уряді Ізраїлю

Влада Ізраїлю змінилася.

Депутати Кнесету, однопалатного парламенту Ізраїлю 12 червня висловили довіру новому коаліційному уряду, в якому не представлена ​​партія нинішнього прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньяху. Рішення депутатів Кнесету поклало кінець "епохи Нетаньяху", який був при владі понад 12 років.

Реакція України.

Президент України Володимир Зеленський одразу привітав Нафталі Беннета з призначенням, відзначивши успішний старт Угоди про вільну торгівлю між Ізраїлем і Україною. Він наголосив, що подальша практична імплементація її має сприяти нарощенню торговельно-економічного співробітництва, взаємодії у сфері інвестицій.

Вони обмінялися взаємними запрошеннями відвідання країн, тож взаємовідносини лідерів країн почалися з досить теплої ноти.

Як зміна уряду в Ізраїлі вплине на україно-ізраїльські відносини?

Виходець з України отримав три міністерських портфелів.  В новому уряді, Зеєв Елькін отримав посади міністра будівництва, міністра у справах Єрусалима і спадщини, а також міністра по зв'язках між урядом і Кнесетом. При цьому, продовжує займатися українським питанням, обіймаючи посаду співголови з ізраїльської сторони Спільної Українсько-Ізраїльської комісії з питань торгівлі та економічного співробітництва.

Йому слід дати належне за успіхи в зрушенні питання підписання договору про зону вільної торгівлі між Ізраїлем і Україною, яка набрала чинності з початку поточного року.

Тож, впевнено можна говорити про те, що наявність такої людини в уряді може зіграти на руку Україні.

Напрями, які цікаві ізраїльським інвесторам

За даними Національного банку України прямі ізраїльські інвестиції в економіку України за станом на 30.09.2020 склали 68 700 000 $. І це явно не межа.

Основні прямі ізраїльські інвестиції в економіку України за видами економічної діяльності у 2020 році: операцій з нерухомим майном, інформація та комунікація, переробна промисловість.

Крім того, розвиваються й економічні зв'язки обох країн. Зокрема, за напрямами, що наведені нижче.

Торгівля (експорт та імпорт)

У 2020 році Україна експортувала в Ізраїль товарів на 450 мільйонів доларів, а імпортувала на 140 мільйонів.

Традиційно ми постачаємо в цю країну зерно, олію та іншу агропродукцію. Зона вільної торгівлі надасть можливість збільшити обсяги для агроекспорту. Одразу нульова ставка мита встановлюється для риби, ріпакової олії, приготованих та консервованих овочів, а нульова ставка в рамках квот — для м’яса птиці, «молочки», яєць, меду, пшениці та хлібобулочних виробів, вин.

Надалі перелік товарів буде тільки збільшуватися, тож український експорт до Ізраїлю буде тільки рости. Таким чином оцінка збільшення товарообороту до рівня $2 млрд — це не просто оптимізм, а реальність.

IT

Українські айтішники досі тримають марку. Сьогодні США і Ізраїль розглядають Україну як країну, яка пропонує скарб: більше 100 000 кваліфікованих розробників доступні для роботи і відносно дешеві для найняття.

Вже сьогодні приблизно 15 000 українських програмістів в тій чи іншій формі вже працюють з ізраїльськими стартапами.

Інфраструктурні проекти

Про необхідно старту інфраструктурних проектів в Умані кажуть давно. І тільки в цьому році Україна та Ізраїль домовилися про об'єднання зусиль для поліпшення інфраструктури Умані та розвитку міста як міжнародного центру паломництва хасидів.

Інвестори готові вклада в Україну більше, але мають певні умови.

Для того, щоб інвестор зайшов на наш ринок, потрібно, щоб кожен інвестор розумів, що коли він щось інвестує в країну, він має залізобетонне право на цю інвестицію, щоб він не боявся, що його інвестицію може хтось рейдернути або відібрати.

Також, інвестор має бути впевнений, що зможе захистити свої права в суді і він має бути впевненим у його неупередженості та доброчесності.

Звідти витікає й проблема боротьби з корупцією. Адже рівні можливості для бізнесу неможливо гарантувати при “кислотностних умовах” корупції в Україні.

Допоки плани інвесторів б’ються о скелі корупції та нечесних судів в Україні, вони продовжуватимуть з острахом дивитися на Україну, як потенційний інвестиційний майданчик. Тому для того, щоб ізраїльський інвестор «зайшов» в український ринок, мають бути створені відповідні умови та надані гарантії.

Держава має стати партнером інвестора. Сподіваємось, що влада це розуміє.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]